Blog | Gluténmentes övezet
2015. Március 20. 12:27, péntek
Bacon csomók :) glutén- és laktózmentesen
Mindig keresek valami kihívást.. :)
Mind a kelt tésztát, mind a bacont szeretem és ez a mostani recept ötlet pont a kettő ötvözete. Ezen az oldalon bukkantam rá, sajnos nem tudom kit illet az eredeti recept, egy biztos, én elkészítettem mentes változatban és nagyon finom lett!
Hozzávalók:
- 200 gr Nutri-free Mix per Pane liszt
- 50 gr Schär Mix B liszt
- fél csomag Dr.Oetker porélesztő
- 60 ml langyos víz
- 60 ml langyos laktózmentes tej
- másfél ek cukor
- 1 kisebb tojás
- 1 kk só
- 2,5 ek olvasztott vaj (én Ligát használtam)
- 2,5 dkg laktózmentes reszelt trappista
- 12 csík bacon
Langyos vízben olvadásig kevertem a cukrot, beleszórtam a porélesztőt, hozzáadtam a tojást, tejet és a sót. Robotgéppel lassan elkezdtem keverni, közben fokozatosan adagoltam hozzá a lisztet. Amikor már egynemű lett a tészta, hozzáadtam az olvasztott vajat és a reszelt sajtot is és kb. 5 percig folyamatosan dagasztottam. Akkor jó a tészta, amikor már szépen elválik az edény falától. Ezután az olajos kezemben átforgattam a tésztát és 50 fokos sütőben hagytam kelni 35 percet. Miután megkelt, mint egy tortát, felszeleteltem, 12 részre osztottam, hogy könnyebb legyen dolgozni vele...
A tésztából egy szeletet kivettem és olyan hosszú rúddá sodortam, mint amilyen hosszú a bacon csík..
..a tésztát rátettem a bacon szeletre, a széleit pedig ráhajtottam...
Majd lazán összecsomóztam...
Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem. Pont 12 db fért egy a hagyományos tepsiben..
Visszatettem az 50 fokos sütőbe még 10-15 percre, had keljenek.. Negyed óra után ilyen szépen megnőttek..
Néhányat Univer ketchup+pizzakrém keverékével lekentem..
..és 220 fokos sütőben szép aranybarnára sütöttem.
Kb. 5 perc után már ilyen nagyok voltak...