Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Január 18. 10:00, szerda | Helyi
Forrás: koloknet.hu

10 tanács vizsgázóknak

10 tanács vizsgázóknak

Most szombaton sok negyedikes, hatodikos és nyolcadikos kisdiák szembesül élete első vizsgahelyzetével a központi írásbelin.

A vizsgastressz önmagában is eléggé megterhelő, ezért érdemes jobban odafigyelni a gyerekre.

1. A stressz helyett felkészülés
A vizsgákra bizony készülni kell. Vagy gyakorolni, vagy tanulni, de felkészületlenül nem érdemes elmenni, még a készségszintet mérő felvételi beszélgetésekre sem.
2. A vizsgadrukk fontos
A vizsgadrukknak fontos szerepe van abban, hogy az energiáinkat összpontosítsuk. Tehát a túl nyugodt állapot ugyanúgy veszélyes lehet, ahogy a felesleges rossz stressz is. A gyereket érdekelje a vizsga, akarjon megfelelni, és ne féljen ezért erőfeszítéseket tenni. A rossz stressz mögött nagyon gyakran a nem megfelelő felkészülés áll, a túlzott nyugalom mögött pedig az érdektelenség.
3. Hozza formába a gyereket!
Akárcsak a sportban, itt is fontos, hogy a gyerek éppen a vizsga idejére kerüljön csúcsformába. Ehhez időben el kell kezdeni, és időben abba kell hagyni a felkészülést (az utolsó este megíratott harminchárom teszt nem nevezhető formaidőzítésnek). Az viszont nem árt, ha tudatosodik benne a vizsga tétje.
4. Fontos az időbeosztás
A sikeres írásbeli vizsgák egyik alapfeltétele a jó időbeosztás. A feladatlapot először végig kell olvasni, hogy lássuk, melyik feladattól mit várhatunk. A kidolgozás után pedig kell maradni öt percnek a válaszok nyugodt átolvasására, az esetleges hibák javítására. Nagyon sokan buknak el azon, hogy rosszul kezelik az időt, ide-oda kapkodnak, vagy épp túl sokat szöszmötölve egy feladattal, kicsúsznak az időből.
5. Válaszolni kell minden kérdésre!
Az írásbeli vizsgán nem kifizetődő megválaszolatlanul hagyni kérdéseket. Hiszen egy tesztben, négy válaszlehetőség esetén, blöffölve is 25% eséllyel jól válaszolunk, míg az üresen hagyott kérdés biztosan nulla pontot ér. A kompetenciamérések értékelői megfigyelték, hogy a szakiskolások eredménye gyakran azért olyan rossz, mert egyáltalán nem válaszolnak.
6. Számít a külső megjelenés
A vizsgákra, még ha írásbeli is, lehetőleg ünnepi, vagy a hétköznapinál egy fokkal „szebb” ruhában menjünk. (Ha másért nem, tiszteljük meg az alkalmat, feltehetőleg nem fog többször központi felvételit írni a gyerek.) Idejében vegyük elő a kiszemelt ruhákat, nézzük meg jó-e még a gyerekre, ha nagyon feszeng benne, ha szorít vagy kényelmetlen, akkor ne erőltessük rá, egy rossz ruházat már a reggeli indulást is tönkre tudja tenni. Állítsunk össze a gyerekkel együtt még a vizsga előtti napokon egy kényelmesen elegáns szettet, a lényeg, hogy jól érezze magát benne, hogy 100%-osan a feladatokra koncentráljon a túl szoros cipő helyett.
7. A vizsga előtti nap
A vizsga előtti nap már legyen teljen nyugodt, ne idegesítsük a gyereket feleslegesen. Nem kell századszor is megkérdezni, hogy eleget gyakorolt-e, már mindegy! A legtöbb, amit tehetünk érte az az, hogy időben ágyba küldjük. Nagyon fontos, hogy kipihenje magát. Ne engedje "csetelni" a haverokkal, mert csak felhúzzák egymást és pörögve nem lehet nyugodtan aludni.
8. Elindulni időben
Fontos, hogy a vizsga napja minél nyugodtabban teljen. Keljünk fel, és a gyerek is keljen fel időben, hogy ne kelljen rohanni. Előző nap ellenőrizzük, hogy minden megvan-e (toll, ceruza, öltözet, papírzsebkendő, kabalafigura, stb.). Már előző este győződjünk meg arról, hogy a szükséges iratok (személyi, diákigazolvány) kéznél vannak. Kamaszlányoknál kérdezzünk rá, hogy szükséges-e, van-e nála intim betét. Ellenőrizzük az útvonalat, nézzük meg a menetrendet, készítsük fel az autót, stb.
9. Legyen nála enni- és innivaló
A vizsgákon is lehet enni-inni, és mindenki szeret is élni ezzel a lehetőséggel. A vizsga alatt elfogyasztott ennivalónak inkább mint jutalmazó szerepe van, épp ezért, majdnem mindegy, mit eszik a gyerek, vagyis bátran adhatjuk neki a kedvencét, ha az könnyen emészthető, nem ragad és nem morzsáz, vagyis praktikusan nem zavarja meg a munkában (azért a biztonság kedvéért csomagoljunk szalvétát is). A felvételire mindenképpen lecsavarható tetejű innivalót adjunk, akkor is, ha a gyerek máskor ragaszkodik a dobozoshoz. Más se hiányzik, mint hogy az ölébe öntse az innivalót, és ragacsos lében ülve kelljen megoldania élete legkomolyabb feladatát.
10. A stressz mindenkit megterhel
A vizsga stressz nemcsak a gyereket, a szülőt is megterheli. Épp ezért, ha lement a vizsga eresszük ki a gőzt. Mindegy, hogy hogyan sikerült, ezt a feszültséget le kell vezetni! A szülőnek és a gyereknek is! Beszéltesse a gyereket, mondja el az élményeit, dolgozzák fel együtt a nagy eseményeit.

(fotó: freepik.com)

Kapcsolódó cikkek:
- Fontos döntések időszaka jön

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 18. 09:27, csütörtök | Helyi

Egy kapuvári férfi lett internetes csalás áldozata

A kapuvári nyomozók megtalálták a tettest, vádat emelnek ellene.

2024. Április 17. 16:00, szerda | Helyi

Magyarkeresztúrról eltűnt férfit keresnek a rendőrök

A 45 éves férfi megtalálása érdekében a csornai rendőrök az állampolgárok segítségét kérik.