Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2017. Január 17. 10:00, kedd | Helyi
Forrás: oktatas.hu

Fontos döntések időszaka jön

Fontos döntések időszaka jön

Alaposan felpörög most az "oktatásipar": az általános iskolásoknak, a középiskolásoknak és az egyetemistáknak is van most elég teendője.

A középiskolába készülőknek és a szeptemberben egyetemre vagy főiskolára jelentkezőknek dönteniük kell, hogy merre tovább, a középiskolásoknak választaniuk kell, hogy milyen érettségi tárgyakból szeretnétek vizsgázni és lezárul a keresztféléves egyetemi jelentkezés is.

Február közepéig dönthetnek a továbbtanulásról a nyolcadikos, a hatodikos és a negyedikes diákok és a szüleik. Akik olyan középiskolába készülnek, amelyik írásbeli felvételit ír elő, annak már most szombaton megkezdődik a próbatétel: január 21. a központi írásbeli felvételi időpontja.

Nézzük, melyek a középiskolai felvételi legfontosabb dátumai:
Január 20.
Az Arany János Tehetséggondozó Programhoz csatlakozó intézmények eddig a napig szervezik meg az első találkozót a programba jelentkező diákokkal.
Január 21.
Az általános felvételi eljárás kezdete. A nyolc-, hat-, öt- és négyosztályos középiskolák, valamint az Arany János Tehetséggondozó Programhoz csatlakozó intézmények ezen a napon, délelőtt 10 órától tartják meg a központi írásbeli felvételit magyarból és matematikából.
Január 26.
Azok a diákok, akik a központi írásbeli vizsgára alapos ok miatt nem tudtak elmenni, és ezt igazolni is tudják, ezen a napon, 14 órától pótló írásbeli vizsgát tehetnek.
Február 9.
Eddig a napig az összes felvételiző megtudja, hány pontot szerzett a központi írásbeli vizsgán. Az Arany János Tehetséggondozó Programhoz csatlakozó intézmények is értesítik a diákokat, a szülőket és az általános iskolákat a pályázati eredményekről.
Február 15.
A középiskolai felvételi jelentkezési határideje − a diákoknak ki kell választaniuk az intézményeket és a tanulmányi területeket, és ezeket sorrendbe is kell állítaniuk. A tanulói jelentkezési lapokat az általános iskolák küldik el a középfokú iskoláknak és az Oktatási Hivatalnak, a hat- vagy nyolcosztályos gimnáziumokba jelentkezők szülei azonban közvetlenül is elküldhetik a jelentkezési lapot a kiválasztott intézményeknek és az Oktatási Hivatalnak.
Február 20-tól március 9-ig
A középiskolák ebben az időszakban szervezhetik meg a szóbeli felvételit.
Március 10.
Az intézmények eddig a napig hozzák nyilvánosságra a jelentkezők ideiglenes felvételi jegyzékét, amely a diákok összesített eredményét és a középfokú iskola által készített rangsorban elfoglalt helyüket tartalmazza.
Március 16-17.
A diákok és a szülők ezen a két napon módosíthatják a tanulói adatlapokat az általános iskolákban. Ehhez módosító tanulói adatlapot kell kitölteni: új középfokú iskolát ilyenkor már nem írhatnak be, tanulmányi területet (vagyis tagozatot) nem lehet törölni, a sorrendet azonban megváltoztathatják. Új tanulmányi területet is meg lehet jelölni ilyenkor, de csak olyan intézményét, amely az eredeti jelentkezési lapon is szerepelt, és amellyel a szülő vagy az általános iskola már egyeztetett.
Április 26.
A középfokú iskolák eddig a határidőig küldik el a felvételről vagy az elutasításról szóló értesítést a diákoknak és az általános iskoláknak.
Május 8-19.
Azokban az intézményekben rendkívüli felvételi eljárást kell meghirdetni, amelyek a férőhelyek kevesebb mint 90 százalékát töltötték fel − az ekkor benyújtott felvételi kérelmekről az intézményvezetők döntenek.
Június 1.
A benyújtott kérelmek alapján lefolytatott jogorvoslati eljárás befejezése a fenntartónál
Június 22- 24.
Beiratkozás a középfokú iskolákba, az iskola igazgatója által meghatározott időben.

Cikksorozatunkat hamarosan folytatjuk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 09:27, csütörtök | Helyi

Egy kapuvári férfi lett internetes csalás áldozata

A kapuvári nyomozók megtalálták a tettest, vádat emelnek ellene.

2024. Április 17. 16:00, szerda | Helyi

Magyarkeresztúrról eltűnt férfit keresnek a rendőrök

A 45 éves férfi megtalálása érdekében a csornai rendőrök az állampolgárok segítségét kérik.

2024. Április 17. 13:00, szerda | Helyi

A viharos szél miatt több tűzoltói beavatkozásra is szükség volt

Kidőlt fák, leszakadt faágak.

2024. Április 17. 09:00, szerda | Helyi

Hasznos közlekedési tanácsok a szeszélyes, esős áprilisi időben

Óvatosan az utakon!