Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Július 17. 09:45, kedd | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Négy hektáron ég a tarló Osli külterületén

Négy hektáron ég a tarló Osli külterületén

A tűzoltók már oltják.

Mintegy négy hektáron gyulladt meg a tarló Osli külterületén, ahol a kapuvári és a csornai hivatásos tűzoltók már megkezdték az oltási munkálatokat.- jelentette nemrégiben a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A tűz és a füst sem lakóházakat, sem a 85-ös főút forgalmát nem veszélyezteti. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Mivel az elmúlt napokban több hasonló eset is történt, a katasztrófavédelem újra kiadta a megelőzés fontosságáról szóló közleményét.

Aratás idején is figyeljünk a tűzesetek megelőzésére!

A nyár a mezőgazdaságban az aratás időszaka. A tarlókon, lábon álló gabonában, vagy épp szalmabálák közelében keletkező tüzek szinte minden nap munkát adnak a tűzoltóknak.
A hatalmas porral járó mezőgazdasági munkálatok, súrlódó alkatrészeket mozgató mezőgazdasági gépek, a hőség és szárazság fokozottan tűzveszélyes állapotot idéznek elő. Ha nem körültekintően végzik az aratási munkálatokat, odaveszhet a termés vagy a lángok martaléka lehet a drága gép.

A legfontosabb a betakarítási munkálatokban részt vevő gépek megfelelő karbantartása, valamint ezek szemléinek elvégzése, hiszen a műszaki hibás eszközök alkalmazásával megnő a tűzesetek kockázata. Emellett kiemelten fontos a tűzveszélyes anyagok - üzemanyag és kenőanyagok – szállítási szabályainak és a dohányzással kapcsolatos szabályoknak a betartása is.

Természetesen a katasztrófavédelem érdeke is, hogy a szabadtéri és mezőgazdasági tűzesetek száma csökkenjen, ezért a nyári hónapokban a katasztrófavédelmi kirendeltségek munkatársai tűzvédelmi szempontból ellenőrzik a betakarítási munkálatokban résztvevő járművek műszaki állapotát. Az ellenőrzések során többek között vizsgálják a tűzoltó készülékek készenlétben tartását, a mezőgazdasági erő- és munkagépek műszaki ellenőrzésének elvégzését, a dohányzási szabályok betartását, az erő- és munkagépek kipufogó-vezetékeinek műszaki állapotát, a tartalék üzem- és kenőanyagok elhelyezését, valamint egyéb tűzvédelmi szabályok betartását.

Tegnap délután a tarló és lábon álló gabona gyulladt meg a Vének és Kisbajcs közötti külterületen. A lángokat a győri hivatásos tűzoltók rövid idő alatt eloltották. Éjszaka Győrújfalu határában gyulladtak meg a lucernabálák, a tüzet órákig oltották a tűzoltók. Ma délelőtt pedig Osli külterületén gyulladt meg a tarló, munkát adva a kapuvári és a csornai hivatásos tűzoltóknak. Bár a tűz és füst lakóházakat nem veszélyeztetett, a gazdáknak kára keletkezett mindegyik tűzesetnél.

Felhívjuk a figyelmet, hogy egy autóból kidobott, el nem oltott cigarettacsikktől is tűz keletkezhet, hatalmas károkat okozva, ezért odafigyelésre kérjük a közlekedőket is!

Címkék: tűz, tűzoltó, tarlótűt

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:00, kedd | Helyi

Eldőlt, hogy ki készítette tavaly a legjobb bort a Csornai Járásban

XI. Bágyogszováti Borverseny eredményei

2024. Április 23. 13:00, kedd | Helyi

Nevező csapatokat várnak a szili majális focikupájára

III. Mesevár Kupa

2024. Április 23. 09:00, kedd | Helyi

Átadták a Csornai Járásbíróság felújított épületét

Az épületben 1928 és 1976 között már működött bíróság.

2024. Április 22. 16:00, hétfő | Helyi

Az elmúlt héten 63 eseményhez vonultak a megyei hivatásos tűzoltó egységek

A 16. héten történt.