Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Augusztus 28. 16:00, kedd | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Rábaközi önkéntes tűzoltó is versenyzett a legerősebb, legkitartóbb tűzoltók közt

Rábaközi önkéntes tűzoltó is versenyzett a legerősebb, legkitartóbb tűzoltók közt

Megyénkből heten indultak a legerősebb tűzoltók versenyén Bükön

Vas megye először adott otthont a legerősebb, legkitartóbb tűzoltók népszerű nemzetközi viadalának a kétnapos TFA (Toughest Firefighter Alive) sportbajnokságnak. Idén hét országból százhatvankilenc tűzoltó indult a nemzetközivé vált versenyen. Az augusztus 24-25-én megtartott versenyt a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az „Őrizd a lángot” Alapítvány, a Tűzoltás-mentés Alapítvány és az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület közösen rendezte meg Bük város melletti gyógyfürdőjéről híres Bükfürdőn.

A versenyzőket dr. Bognár Balázs tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató és dr. Németh Sándor, Bük város polgármestere köszöntötte a megnyitón, ahol felolvasták Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökének köszöntő levelét is.

A kétnapos megmérettetésre az ország minden részéről érkeztek tűzoltók, de a küzdelemben részt vettek szlovén, osztrák, lengyel, román, szlovák és német versenyzők is. A verseny három korcsoportban zajlott, az indulók között voltak hivatásos, önkéntes, önkormányzati és főfoglalkozású létesítményi tűzoltók, de hölgyek is indultak a városi fürdő bejárata előtti parkolókban felépített pályán.

A versenyzőkre mindkét napon 6-6 versenyfeladat várt, amelyet a tűzoltóknak teljes bevetési védőruhában kellett teljesíteniük. Az első nap versenyszámait légzőkészülék és légzőálarc használata is nehezítette. A feladatok között volt közel húsz kilós összsúlyú tömlő állványzatra felvitele, tekercstömlő felhúzása, egy négy kilós kalapáccsal való folyamatos ütésekkel egy fém gerenda eljuttatása egy másik helyre, futás szlalompályán, tömlőhúzás, majd sugárcsővel célba-lövés, egy nyolcvankilós „baba” megmentése és elhúzása, tömlők feltekerése, olyan módon, hogy egy tárolóba beférjenek, futás, miközben nehéz tárgyakat cipeltek, majd egy öt kilós kalapáccsal száz ütést mérni a „kalapácsdobozra”, és futás a szlalompályán, majd kötél segítségével feljutás egy három méteres akadályfalra.

A versenyzőket a helyszínen a BM Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság több vezetője és a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Sallai Péter tűzoltó dandártábornok is buzdította, - hiszen megyénkből hat hivatásos és egy önkéntes tűzoltó is indult – az embert próbáló viadalon.

A két nap tizenkét próbája alapján a harminc év alattiaknál férfi kategóriában Bereza Rafal Lengyelország versenyzője bizonyult a legjobbnak. A harminc és negyven év közöttiek versenyét Zdzieblo Marcin Lengyelország indulója nyerte, a negyven pluszosoknál pedig a Barta László, a III. Kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltója futotta a legjobb időt. Női indulók között a harminc év alattiak versenyében első helyezést Pál Katalin a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság indulója nyerte el, míg harminc és negyven év közöttiek versenyében Dr. Kocsis Katalin Dorottya, a Kemendollári Önkéntes Tűzoltó Egyesület indulója bizonyult a legjobbnak. A magyar abszolút győztes címet Handzsuj Mihály nyerte el.

Győr-Moson-Sopron megyéből Karsai Zoltán, Sipos Imre Norbert és Udvardi Tamás mosonmagyaróvári, valamint Rozsonits Róbert, Preiner Bálint, és Kóbor Ádám soproni hivatásos tűzoltók és Tallér Ákos Csorna Város Önkéntes Tűzoltó Egyesülete képviseletében indultak a legerősebb tűzoltók között. Tűzoltóink a kemény küzdelem során igazán szép eredménnyel zártak. A magyar versenyzők között a mosonmagyaróvári tűzoltók és Preiner Bálint Sopronból az első harmadban, a többiek a középmezőnyben végeztek. A legjobb összesített eredményt (22.helyezés) Karsai Zoltán érte el.

Berecz György tű ezredes az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület elnöke záróbeszédében a tíz évvel ezelőtti indulásról beszélt, továbbá megköszönte a versenyzést azoknak is, akik díjak nélkül térhettek haza.

Dr. Bognár Balázs tű. ezredes, igazgató kiemelte, hogy a versenyzők nem csak a hivatásukban, de a sport terén is hétköznapi hősök.

Gratulálunk Tallér Ákosnak a helytálláshoz!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:00, péntek | Helyi

Vadász nyári tábor gyerekeknek

Két turnusra lehet jelentkezni.

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi és május elsejei programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 26. 09:00, péntek | Helyi

A Castrum 9 versenyzője 7 érmet hozott haza a Diákolimpiáról

56 klub 612 versenyzője küzdött.

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.