Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Január 19. 16:00, péntek | Helyi
Forrás: Szuperinfó Csorna Kapuvár

Tanulj tovább, és bármi lehet belőled!

Tanulj tovább, és bármi lehet belőled!

Az általános iskolásoknak, a középiskolásoknak és az egyetemistáknak is sok teendőjük van most.

A középiskolába készülőknek és a szeptemberben egyetemre vagy főiskolára jelentkezőknek dönteniük kell, hogy merre tovább, a középiskolásoknak választaniuk kell, hogy milyen érettségi tárgyakból szeretnének vizsgázni és lezárul a keresztféléves egyetemi jelentkezés is.

Február 19-ig dönthetnek a továbbtanulásról a nyolcadikos, a hatodikos és a negyedikes diákok és szüleik. Akik olyan középiskolába készülnek, amelyik írásbeli felvételit ír elő, annak már most szombaton megkezdődik a próbatétel: január 20. a központi írásbeli felvételi időpontja. A pótló felvételi időpontja: január 25. Erről tegnap reggeli cikkünkben részletesebben is írtunk.

Február 8-ig a felvételit írt diákok megkapják a felvételi eredményét, ennek alapján lehet a végleges továbbtanulási lapot leadni, legkésőbb február 19-ig.

A felsőfokú oktatásba is február 15-e a jelentkezési határidő. Eddig a napig kell véglegesíteni az e-felvételiben megadott személyes adatokat, felvételi kérelmeket. Aki lekési a határidőt, az szeptemberben nem tudja elkezdeni felsőfokú tanulmányait. Nincs lehetőség a pótlásra.

A középiskolai felvételi fontosabb dátumai

Január 20. Az általános felvételi eljárás kezdete. A nyolc, hat-, öt- és négyosztályos középiskolák, valamint az Arany János Tehetséggondozó Programhoz csatlakozó intézmények ezen a napon, délelőtt 10 órától tartják meg a központi írásbeli felvételit magyarból és matematikából.

Január 25. Azok a diákok, akik a központi írásbeli vizsgára alapos ok miatt nem tudtak elmenni, és ezt igazolni is tudják, ezen a napon, 14 órától pótló írásbeli vizsgát tehetnek.

Február 8. Eddig a napig az összes felvételiző megtudja, hány pontot szerzett a központi írásbeli vizsgán. Az intézmények értesítik a diákokat, a szülőket és az általános iskolákat az eredményekről.

Február 19. A jelentkezési lapok és a tanulói adatlap általános iskolai továbbításának határideje. Az iskolai ellenőrzések érdekében az általános iskolák ennél korábbi időpontban is kérhetik a felvételi lapok kitöltéséhez szükséges adatok benyújtását. A 8. évfolyamot most végzőknek a felvételi jelentkezési szándékukra vonatkozó információkat az általános iskolájukban kell leadniuk, az általános iskola által meghatározott formában és megjelölt időpontig.

Március 14. Az intézmények legkésőbb eddig a napig hozzák nyilvánosságra a jelentkezők ideig-lenes felvételi jegyzékét.

Március 21-22. A diákok és a szülők ezen a két napon módosíthatják a tanulói adatlapokat az általános iskolákban. Ehhez módosító tanulói adatlapot kell kitölteni: új középfokú iskolát ilyenkor már nem írhatnak be, tanulmányi területet (vagyis tagozatot) nem lehet törölni, a sorrendet azonban megváltoztathatják. Új tanulmányi területet is meg lehet jelölni ilyenkor, de csak olyan intézményét, amely az eredeti jelentkezési lapon is szerepelt, és amellyel a szülő vagy az általános iskola már egyeztetett.

Április 27. A középfokú iskolák eddig a határidőig küldik el a felvételről vagy az elutasításról szóló értesítést a diákoknak és az általános iskoláknak.

Május 7. Rendkívüli felvételi eljárás kezdete. Ha az általános felvételi eljárás időszakában a tanuló nem nyert felvételt egyetlen középfokú iskolába sem, akkor használja ki a 2018. május 7. után kezdődő rendkívüli felvételi időszakot. Ekkor a továbbtanulás intézése már egyénileg, közvetlenül a középfokú iskolákban való jelentkezéssel, egyeztetéssel történik.

Június 1. A benyújtott kérelmek alapján lefolytatott jogorvoslati eljárás befejezése a fenntartónál.

Június 21-23. Beiratkozás a középfokú iskolákba, az iskola igazgatója által meghatározott időben.

A felsőoktatásba készülők ”menetrendje”

A magyarországi központi felsőoktatási felvételi eljárásban jelentkezni kizárólag elektronikusan lehet, a Felvi.hu e-felvételi szolgáltatásán keresztül.

Itt az adatokat egy webes felületen kell rögzíteni. Az e-felvételit a Felvi.hu-n történő regisztráció után lehet használni. Fontos, hogy a jelentkezési határidő után, a teljes eljárás alatt is rendszeresen figyelje a megadott e-mail postafiókját, ahová a hivatalos értesítéseket, felszólításokat, hiánypótlási kéréseket, tájékoztatásokat kapja!

A 2018. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás jelentkezési időszakában – azaz 2017. december 22. és 2018. február 15. között – az e-felvételi kizárólag jelentkezésre, ezt követően 2018. február 20-ig a jelentkezés hitelesítésére szolgál (e-jelentkezés). Az ügyintézési időszakban – 2018. április 19-től – pedig a jelentkezéssel kapcsolatos folyamatos online tájékoztatás, illetve az ügyintézési funkciók (pl. adatmódosítás, dokumentum-feltöltés, sorrendmódosítás, betekintés a személyes adatokba, jelentkezésekbe, pontszámokba) érhetők el.

A jelentkezési határidőt követően jelentkezést már nem lehet benyújtani! Hitelesítés nélkül a jelentkezés érvénytelen!

A felvételi eljárásban ezek a legfontosabb dátumok:

Február 15. Eddig a napig kell véglegesíteni az e-felvételiben megadott személyes adatokat, felvételi kérelmeket. Február 15-e után nem lehet jelentkezni, a rendszer új jelentkezéseket már nem fogad be.

Február 20. Az elektronikus jelentkezési lap hitelesítési határideje az Ügyfélkapun keresztül vagy a hitelesítő adatlap aláírásával és postázásával.

Június 27-ig mindenki megkapja az általános hiánypótlási tájékoztatást, valamint a felszólítást a hiánypótlásra.

Július 11. A hiánypótlás határideje: eddig a napig kell feltölteni az e-felvételi rendszerébe a jelentkezés óta megszerzett dokumentumok (például az érettségi bizonyítvány, diploma, OKJ-s bizonyítvány, nyelvvizsga) másolatát. Július 12-ig egy alkalommal a megjelölt képzések sorrendjén is lehet változtatni.

Július 25. Ezen a napon hirdetik ki a ponthatárokat, kiderül, kik kerültek be a megjelölt szakokra.

Augusztus 5-ig megérkezik a besorolási döntésről szóló határozat. E-mailben érkezik értesítés arról, hogy a határozat megjelent az e-felvételi rendszerében.

Augusztus 8-ig a felsőoktatási intézmények is elküldik a felvételi határozatot.

Jogorvoslati kérelem benyújtásának határideje: a közléstől számított 30 nap.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.