Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2024. Április 20. 19:00, szombat | Helyi
Forrás: Greenpeace

A kormány vagy hazudott, vagy kristálygömbből jósolja a magyar energiapolitikát

A kormány vagy hazudott, vagy kristálygömbből jósolja a magyar energiapolitikát

Váratlan fordulatot vett a Greenpeace adatigénylési pere.

A kormány vagy hazudott, vagy a magyar energiapolitika egyik fajsúlyos kérdésében szakmai anyagok helyett egy kristálygömb és a tenyérjóslás segítségével hozza meg a döntéseit- így összegezte a Greenpeace a Mátrai Erőmű üzemidejének meghosszabbítása miatt indított adatkérelmi perének legújabb, abszurd fejezetét. A bíróságon az Energiaügyi Minisztérium jogi képviselőjének nyilatkozatából ugyanis kiderült, hogy a kormány – korábbi állításaival szemben – nem készített terveket a Mátrai Erőmű 2025-ös bezáráshoz. Ez a Greenpeace szerint nemcsak a tomboló klímaválság miatt nonszensz, hanem azért is, mert teljesen ellentétes az EU-s vállalásokkal is.

Bizarr fordulatot vett a Greenpeace adatkérelmi pere, amit azért indított a kormánnyal szemben, hogy kiderüljön, milyen tervezés előzte meg négy éve a súlyosan szennyező Mátrai Erőmű 2025-ös bezárását. Ezeket a terveket azért szeretné megismerni a zöldszervezet, hogy a magyar lakosság közelebb kerülhessen annak megértéséhez, hogy később miért visszakozott mégis a kabinet, és döntött úgy, hogy meghosszabbítja a klímapusztító erőmű üzemidejét 2029-ig.

Erre a jogi csavarra a Greenpeace szerint azért van szükség, mert az üzemidő meghosszabbításáról szóló döntést megalapozó adatokat a kormány nem volt hajlandó kiadni, mert azok állítása szerint “döntéselőkészítő anyagnak minősülnek.” A zöldszervezet nyilatkozata szerint “már azon sem igazán lepődnének meg, ha valójában ilyen szakmai tervek sem léteznének, és erről csak egy pillanatnyi politikai érdekeket kiszolgáló döntés született volna”.

Az Energiaügyi Minisztérium jogi képviselőjének bírósági nyilatkozatából a Greenpeace közlése szerint most az derült ki, hogy az erőmű 2025-ös bezárásáról szóló tervek “nem léteznek”. A Greenpeace értelmezése szerint három, rosszabbnál rosszabb forgatókönyv lehetséges:

1. A kormány korábban hazudott, amikor azt állította, hogy a tervek szerint állítják le a Mátrai Erőművet 2025-ben
2. Ha nem hazudtak, akkor a kormány komolyabb szakmai előkészítés nélkül úgy tervezi meg egy erőmű – amúgy a Greenpeace által támogatott – bezárását, mint más a hétvégi nagybevásárlást
3. A kormány most azért tagadta meg a tervek kiadását, mert azokból egyértelműen kiderül, hogy védhetetlen az erőmű üzemidejének meghosszabbításáról szóló későbbi döntése

“Ami a bíróságon történt abszurd, de a jelenlegi energiapolitikát tekintve sajnos nem meglepő fordulat. Igyekszünk nem arra gondolni, hogy esetleg a kormány félrevezethetné a közvéleményt azoknak a szakmai anyagok létezésével kapcsolatban, amik megalapozták a Mátrai Erőmű bezárását. Ezért, ha ezek a tervek nem is léteznek, legalább azt a kristálygömböt szeretnénk látni, aminek a segítségével döntenek a jövőnket nagyban befolyásoló energiapolitikai kérdésekről” – mondta Perger András, a Greenpeace klíma- és energiakampány-felelőse.

A Minisztérium jogi képviselőjének a tárgyaláson elhangzott állítása miatt a szervezet kénytelen volt elállni ebben az eljárásban a keresetétől, de vizsgálja a további jogi lépések lehetőségét. Arról, hogy a Greenpeace szerint miért bűn a lignitet és közpénzt égető Mátrai Erőmű üzemidejének meghosszabbítása, további részleteket itt olvashat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 16:00, péntek | Helyi

NAV-Mobil: ellenőrizze egyszerűen adószámláját!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mobilappjában pillanatok alatt ellenőrizheti adószámláját, azaz, hogy van-e tartozása, esetleg túlfizetése a NAV-nál.

2024. Május 03. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Május 03. 09:00, péntek | Helyi

Több vonalon is vonatpótló buszok járnak hétfőtől

Indulás előtt tájékozódjon!

2024. Május 02. 16:00, csütörtök | Helyi

Rábatamási határában teljesítette apja végakaratát az egykori amerikai katona lánya

Mi történt a világháborúban az amerikai bombázóval Rábatamási fölött?