Blog | Gluténmentes övezet
2013. Október 31. 14:46, csütörtök
Habos diós rolni
Már a neve elmond mindent. Habos is, diós is... Hmm... :)
Már a neve elmond mindent. Habos is, diós is... Hmm... :)
Épp egy éve sütöttem utoljára, fel is töltöttem a KonyhaCoolTúra blogba, csak akkor még búzalisztből készült, mert akkor még nem tudtam amit most már igen! Lassan egy éve hanyagolom a búzalisztet és mellette az összes glutén tartalmú dolgot. Ma úgy döntöttem ennek az egy évnek az "örömére" megsütöm ezt a habos diós lekváros sütit!
Anyukámtól kaptam házi készítésű sárgabarack lekvárt és idei friss diót, így már semmi akadálya nem volt, hogy a korábbi receptet gluténmentessé tegyem!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 350-400 gramm Schär Mix C liszt (az eredeti recept 300 grammot ír, de ebből a lisztből valamivel több kell, így amikor már kezdtem a tésztát összegyúrni, akkor tettem még hozzá keveset)
- 120 gramm vaj (nálam Liga volt)
- fél csomag Dr. Oetker szárított élesztő
- 50 ml tej (nálam laktózmentes)
- 1 kk porcukor (az élesztő futtatásához)
- 4 tojás sárgája
- 1 csapott evőkanál porcukor
- késhegynyi sütőpor
A tészta kenéséhez: házi sárgabarack lekvár (mert ezzel a legfinomabb)!
A töltelékhez:
- 160 gramm darált dió
- 120 gramm porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 4 tojás fehérje
Langyos tejben az élesztőt a kiskanálnyi porcukival felfuttattam. A tészta hozzávalóit egy tálba mértem, kevés tejet öntöttem még hozzá és jól összegyúrtem. Meglepően könnyen összeált a tészta és nagyon jól lehetett dolgozni vele.
A habos diós keverékhez a tojásfehérjék kivételével minden hozzávalót egy tálba mértem, a 4 tojás fehérjét kemény habbá vertem és óvatosan belekevertem a cukros diót.
A tésztát három egyenlő részre osztottam...
... majd egyesével kinyújtottam őket, kb. 2mm vastagságúra. Bekapcsoltam a sütőt és 170 fokra állítottam. A kinyújtott tésztalapokat sütőpapírral bélelt tepsibe fektettem, majd megkentem baracklekvárral...
.. és a szélüket kissé feltekertem, felcsavartam.
Itt már nem volt annyira könnyű dolgom, mert a kezem melegétől nyúlt a tészta mindenfele, ezért ilyen a széle..
A következő réteg a habos diós volt, egyenletesen megpróbáltam rákenni...
majd betoltam a sütiket sülni a 170 fokra előmelegített sütőbe (légkeveréssel), kb. 20-25 percre.
Természetesen még langyosan megkóstoltam, mert hát hogy bírtam volna ki az ellenkezőjét?! :)
Az eredeti recept itt található!