Blog | Gluténmentes övezet
2015. Május 24. 11:32, vasárnap
Sajtkeksz glutén- és laktózmentesen
15 deka lisztből és még pár hozzávalóból is lehet igen finom sajtost sütni. Egészen pontosan sajtkekszet. Az eredeti receptet a Kifőztük online gasztromagazin oldalán találtam, itt.
Hozzávalók:
- 75 gr Nutri-free Mix per Pane liszt
- 75 gr Schär MIx B liszt
- 150 gr hideg vaj (én Liga-t használtam)
- 1 kk só
- 1 tojássárgája
- 150 gr laktózmentes trappista sajt
Tetejére:
- 1 tojássárgája
- napraforgó és tökmag
A gluténmentes alapanyagokat az egri Vitál Centrum Biobolttól rendelem, innen:
A kekszhez a hideg vajat a liszttel, sóval, reszelt sajttal elmorzsoltam, hozzáadtam a tojás sárgáját és gyors mozdulatokkal összegyúrtam.
Ezután a tésztát fél órára hűtőbe tettem. Fél óra leteltével a tésztát rizsliszttel megszórt szilikon lapon kb. fél centi vastagra nyújtottam...
..tetejét tojássárgájával lekentem, 2-3 centi szélesen felcsíkoztam..
..és megszórtam előzeleg száraz serpenyőben megpirított napraforgó maggal és tökmaggal..
Egy nagyobb tepsit sütőpapírral kibéleltem, a kekszeket egymás mellé sorakoztattam...
..és 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütöttem...
Természetesen még melegen megkóstoltam, nagyon nagyon finom!!! :)