Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2024. Július 21. 09:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Fél év alatt 129 otthonban volt tűz

 Fél év alatt 129 otthonban volt tűz

1664 beépített négyzetméter égett le.

2024 első félévében 129 lakóépület gyulladt ki Győr-Moson-Sopron vármegyében, tavaly ugyanebben az időszakban 146 lakástűzhöz riasztották a vármegye tűzoltóit.

2024 első félévében 1664 négyzetméternyi épített terület égett le a vármegyében.

Lakástűzben senki sem veszítette életét, azonban 10-en megsérültek, többségük füstmérgezést szenvedett.

Az év első hat hónapjában keletkezett lakástüzek eloltásához összesen közel 79 órára és 297 tűzoltójárműre volt szükség. A leghosszabb beavatkozás március 28-án volt Kapuváron, ahol egy 160 négyzetméteres családi ház tetőszerkezete és a mellette lévő melléképület égett. A családi ház oltása az utómunkálatokkal együtt mintegy 4 órát vett igénybe. A A kigyulladt otthonok közül 4 esetben gázpalackok is nehezítették a tűzoltók munkáját.

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 5 lakástűz kapcsán indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban elektromos hiba, nyílt láng, a fűtési rendszer hibája, sütés-főzés, avar- vagy szemétégetés miatt csaptak fel a lángok. 5 otthonban szándékos gyújtogatás miatt keletkezett tűz. A legtöbb tűz a konyhában (18 százalék), kéményben (13 százalék), illetve hálóban (11 százalék) keletkezett.

A 129 tűzzel érintett otthon közül egyikben sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek. Ekkor még van idő cselekedni, a tüzet annak kezdeti stádiumában eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

Szén-monoxid miatt 2024 első felében 25-ször riasztották a tűzoltókat. 12 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, azonban az érzékelőknek köszönhetően senki sem veszítette életét szén-monoxid mérgezésben. Szén-monoxid akkor keletkezik, amikor zárt térben nyílt láng ég és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Mivel meleg vízre nyáron is szükségünk van, a szén-monoxid-mérgezés nyáron is fenyegető veszély. A nagy kánikulában előfordulhat, hogy a kintinél hűvösebb levegő beszorul a kéménybe, és a vízmelegítés során keletkező füstgáz nem tudja azt kilökni, emiatt visszaáramlik a lakótérbe és szén-monoxid jön létre.

A fotó illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 27. 13:00, szombat | Helyi

Önkéntes tűzoltó mentette meg a gólyafiókát

Kiesett a fészekből

2024. Július 27. 09:00, szombat | Helyi

Kérdések a csornai termál tízmilliós marketing szerződésének részleteiről

Nyílt levél a Csorna Projekt Kft igazgatójához.

2024. Július 26. 16:00, péntek | Helyi

Lehet, hogy lassú, de jóval nagyobb és erősebb, mint te!

A katasztrófavédelem felhívása

2024. Július 26. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?