Városlista
2022. július 6, szerda - Csaba

Hírek

2021. Július 26. 16:26, hétfő | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Hétfő déltől péntek éjfélig harmadfokú hőségriadó

 Hétfő déltől péntek éjfélig harmadfokú hőségriadó

Visszatért a perzselő nyár.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatait, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve az országos tisztifőorvos harmadfokú hőségriadót adott ki az ország egész területére 2021. július 26-án (hétfő) 12.00 órától 2021. július 30-án (péntek) 24:00 óráig.

Harmadfokú hőségriadót akkor rendelnek el, ha legalább három egymást követő napon eléri, vagy akár meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kéri az embereket, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Ne feledkezzenek meg a bőr védelméről sem, 11 és 15 óra között lehetőség szerint árnyékba kell húzódni. A szabadtéren dolgozók, illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen.

Az átlagosnál melegebb időjárás megterheli az egészséges szervezetet is, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat. Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intjük a meleg okozta dekoncentráltság miatt. Akik szabadságukat vízparton töltik, kerüljék a déli órákban a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

Tűző napon parkoló autóban ne hagyjanak gyermekeket és állatokat, az autó ugyanis ilyenkor üvegházként működik és akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet a belső hőmérséklet. Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot. Ne hagyjunk a kocsiban oldószereket, hígítókat, alkoholtartalmú fertőtlenítőket sem, mert a melegben párologni kezdenek és a gőzük egy szikrától is belobbanhat.

Ajánlatos több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. A légkondicionálóval felszerelt helyiségek listája a megyében, amelyeket – nyitva tartásuk függvényében – bárki igénybe vehet:

Csorna Csorna, Bartók B. u. 3/c TESCO Hipermarket
Kapuvár Kapuvár, Fő tér 2. SPAR Áruház
Petőháza Petőháza, Spar utca 1. Spar Áruház
Győr Győr,Budai u.1. ÁRKÁD Üzletház
Győr Győr, Vasvári Pál u.1/a Győr PLAZA Üzletház
Győr Győr, Arany J. u. 2 Arrabona (Kaiser) Áruház
Győr Győr,Fehérvári u.3. InterSPAR
Győr Győr,Királyszéki u TESCO Hipermarket
Győr Győr,Nagysándor József u. 31 ETO Park
Mosonmagyaróvár Mosonmagyaróvár, Királyhidai u. 42 TESCO Hipermarket
Mosonmagyaróvár Mosonmagyaróvár, Régi Vámház tér 5. SpAR Áruház
Sopron Sopron, Lackner Kristóf u. 35 Sopron PLAZA
Sopron Sopron, Selmeci u. 15-17. INTERSPAR Hipermarket
Sopron Sopron, Ipar Krt. 30. TESCO Hipermarket
Sopron Sopron, Liszt Ferenc u. 1. Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ
Sopron Sopron, Határdomb utca 1. Alpha Park üzletközpont
Sopron Sopron, Verő József utca 1. Sopron Holding Inkubátorház

Ha van légkondicionálónk, időnként kapcsoljuk be, de a hőmérsékletet ne állítsuk 27 foknál hűvösebbre és figyeljük, hogy a hideg levegő befúvása ne legyen túl erős. A készüléket szakaszosan használjuk, ellenkező esetben ugyanis megfájdulhatnak az ízületek. Az ablakot csak éjszaka és hajnalban nyissuk ki, nappal sötétítsünk be. A ventillátort – ha van otthon – szintén szakaszosan kell üzemeltetni. Fontos tudni, hogy a lapátok csak a belső meleg (forró) levegőt forgatják, ami kiszárít bennünket, ezért még több folyadékot kell fogyasztani.

A nagy hőségben megnőhet a szén-monoxid miatti riasztások száma is. Ha a kémény belső hőmérséklete alacsonyabb, mint a külső, a beszorult hideg levegő néhol nem engedi kiáramolni az égésterméket. A légdugó miatt az égéstermék visszaáramlik a vízmelegítőbe és másodpercek alatt mérgező szén-monoxid fejlődhet. A klímák, mobilklímák is megváltoztatják a levegő áramlását a lakásban és ezzel hozzájárulhatnak a szén-monoxid kialakulásához. Minden nyílt égésterű vízmelegítő mellett legyen egy szén-monoxid-érzékelő.

A hőségre való tekintettel és a WHO ajánlásait követve a tisztifőorvos javasolja az áram- és vízellátás zavartalan fenntartását, a programozott karbantartások elnapolását.

Címkék: hőség, hőségriadó

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 05. 16:00, kedd | Helyi

Idén a megyében már több mint negyven hektáron pusztított a tűz az aratásokon

Előzzük meg a mezőgazdasági tüzeket!

2022. Július 05. 13:00, kedd | Helyi

Kiesett egy utas a buszból

Balesetek szemtanúit keresik a rendőrök.

2022. Július 05. 09:00, kedd | Helyi

A GYSEV valamennyi belföldi jegypénztárában megvásárolhatóak az autóbusz bérletek

Tovább erősíti együttműködését a GYSEV és a Volánbusz a Nyugat-Dunántúlon.

2022. Július 04. 16:00, hétfő | Helyi

Égő autók, villámcsapástól kigyulladt ház, balesetek adtak munkát a tűzoltóknak

A 26. héten történt