Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. Január 26. 12:09, vasárnap | Belföld
Forrás: mszp.hu

13 ezer ember az MSZP nagygyűlésén

13 ezer ember az MSZP nagygyűlésén

13 ezer párttag és szimpatizáns vett részt az MSZP nagygyűlésén a Papp László Budapest Sportarénában szombaton délután.

A feleségével érkező Mesterházy Attilát a résztvevők felállva, tapsolva köszöntötték. Mögötte vonultak be az MSZP-vel szövetséget kötött pártok vezetői: Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke és Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, akik Mesterházy Attila mögött a közös lista első öt helyén szerepelnek.

Botka László, az MSZP választmányi elnöke beszédében azt mondta: a Fidesz lebontotta a demokráciát, tömegeket taszított nyomorba, Magyarországot pedig leszakadó országgá változtatta, amelyet több százezren hagytak el.

Az ellenzéki összefogásra utalva úgy fogalmazott, a sokféle szálból font kötél mindig erősebb, mint az egyforma szemekből álló lánc, "amely csak rabláncnak jó".

Lukács Zoltán szocialista frakcióvezető-helyettes azt mondta, az Orbán-kormány fél az elszámoltatástól. "Van mitől tartaniuk" - hangoztatta, majd hozzátette: az összefogásnak köszönhetően újra nyílt a verseny, van remény az "Orbán-rendszer" legyőzésére.

Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes kijelentette, az MSZP "kiszabadítja az országot a kollégiumi szobatársak fogságából", azokéból, akik "elveszik az emberek pénzét és szétosztják egymás között".

Horváth Csabát, a párt fővárosi frakcióvezetőjét Budapest új főpolgármestereként mutatták be a rendezvényen. Szerinte a Fidesz Budapesten már elveszítette a választást, mert nem szereti és ezért rosszul vezeti a fővárost. Az MSZP ezzel szemben szabad, szolidáris, tiszta és versenyképes várossá tenné Budapestet - mondta.

Vezető szocialista politikusok mellett Zoran Milanovic horvát kormányfő is beszédet mondott.

A horvát kormányfő szerint Mesterházy Attila MSZP-elnök felkészült, tisztességes ember, aki minden szükséges adottsággal rendelkezik ahhoz, hogy egy nagy hagyományokkal rendelkező európai ország miniszterelnöke legyen.

A horvát szociáldemokrata pártot is vezető politikus a Papp László Budapest Sportarénában tartott rendezvényen elmondta: nehéz helyzetben lett pártelnök, alig néhány hónappal a választás előtt, amelyen végül nagy küzdelemben veszített, és ezt nehezen fogadta el. Ezzel szemben Mesterházy Attilának volt ideje felkészülni, felmérni a lehetőségeit, ezért csak annyit tanácsolhat neki, hogy ne értékelje alul az ellenfelét - jelentette ki.

A horvát kormányfő hazája nevében köszönetet mondott a magyaroknak mindazért a segítségért, amit a horvátoknak nyújtottak az elmúlt évtizedekben.

Zoran Milanovic arról is beszélt: a szociáldemokrácia egyik legfontosabb célja ma a válsággal küzdő Európában az, hogy küzdjön az ellenségeskedés, a türelmetlenség és az idegengyűlölet ellen.

A szociáldemokraták útja nehezebb, nagyobb erőfeszítést kíván, de sikerre vezet - jelentette ki a horvát miniszterelnök.

Mesterházy Attila beszéde előtt egy 15 perces kisfilmet vetítettek le, amelyben rajta kívül szülei és felesége beszélt a pártelnök gyermekkoráról, családjáról, céljairól.

Veres Gábor MSZP-szóvivő az ország következő miniszterelnökeként hívta színpadra Mesterházy Attilát, az MSZP elnökét, akit a párt rendkívüli kongresszusa délelőtt a baloldali összefogás kormányfőjelöltjévé választott.

Az MSZP elnöke, az összefogás miniszterelnök-jelöltje a nagygyűlésen azt mondta, a magyaroknak választaniuk kell, hogy modern, európai köztársaságot szeretnének vagy "a Horthy-korszak restaurációját".

Azt javasolta, mindenki mérlegelje, teljesültek-e a Fidesz 2010-es ígéretei, jobban él-e, mint négy évvel ezelőtt, és milyen jövőt szeretne. Aki változást akar, támogassa a kormányváltás elérésére egyedül képes összefogást - mondta.

Mesterházy Attila szerint felelős gazdaságpolitikára, igazságos társadalompolitikára és erős demokráciára van szükség, és a baloldali összefogás kormányra jutva a gyermekek, a nők, a munkavállalók, a kis- és közepes vállalkozások és a nyugdíjasok érdekeit fogja képviselni. Mert Magyarország akkor teljesíthet jobban, ha beteljesül a rendszerváltás álma, és az itt élők jobban élnek - jelentette ki.

Ígéreteik közül kiemelte, hogy kormányzásuk első évének végére megszüntetik a gyermekéhezést.

"Az emberek nem bírnak ki még négy ilyen évet" - mondta, hozzátéve: ha az Orbán-kormány hatalomban marad, "marad a tandíj", folytatódik az elvándorlás, tovább nő a szegény emberek száma, nem szűnnek a nyugdíjasok megélhetési nehézségei.

Mesterházy Attila hangsúlyozta, nem ígérnek Kánaánt, mert egyik napról a másikra nem lehet jólétet teremteni, de lehetséges a korszakváltás és a jó kormányzás, aminek eredményeként mindenki élete könnyebb, kiszámíthatóbb és békésebb lesz.

Szólt arról is, hogy az országnak békére van szüksége, de nem maradhat el a "jogállami igazságtétel" például a trafik- és a földügyek miatt.

Az MSZP elnöke "Bolseviktornak" nevezte Orbán Viktor miniszterelnököt, és egy még ellenzékből, 2008-ban tett nyilatkozatára utalva úgy fogalmazott: a paksi atomerőmű bővítéséről Oroszországgal kötött megállapodással puccsot hajt végre a magyar nép ellen.

A politikus a Fidesz-kormány állatorvosi lovaként jellemezte az "Orbán-Putyin-paktumot", szerinte ugyanis "ami Pakssal történt, az igaz az egész országra nagyban": demokratikus jogállamban elképzelhetetlen módon egy ember dönt mindenki háta mögött.

Ígéretet tett arra, hogy kormányra kerülés esetén felülvizsgálják az oroszokkal kötött egyezséget, az erőmű bővítéséről pedig szakmai és társadalmi vita után a nép megkérdezésével döntenek.

Mesterházy Attila arról is beszélt, hogy a Fidesz eltűri, sőt sokszor bátorítja a szélsőséges nézeteket. Történelemhamisításként értékelte a német megszállás tervezett emlékművét, és felháborítónak nevezte, hogy a kormány nem határolódott el Szakály Sándor történésztől, a Veritas Intézet vezetőjétől, aki idegenrendészeti eljárásnak minősítette zsidók deportálását.

Azt is mondta, hogy a Fidesz "propagandagépezetté silányította a közmédiát", és irányítása alá vonta a kultúrát.

Véleménye szerint a gazdaság romokban hever, míg a Fidesz társadalompolitikáját perverznek és gyilkosnak minősítette. Szerinte ennek szimbóluma a stadionépítés, miközben a társadalmi különbségek - szemben a Gyurcsány-kormány időszakával - nőnek.

"Orbánnak mennie kell (...), és menni is fog, mert kormánya úgy működik, mint egy bűnszervezet: ami megtetszik neki, odarohannak és elveszik" - jelentette ki.

Mesterházy Attila beszéde végén az MSZP mindegyik szövetségesével kezet fogott, és azt mondta: voltak vitáik, de erős szövetséget kötöttek, és nem hagyják, hogy a Fidesz éket verjen közéjük

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.