Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Augusztus 09. 13:00, szerda | Helyi
Forrás: http://www.nonstopbalaton.hu

15+1 borterasz, mely minden Balaton-rajongó szívét megdobogtatja

15+1 borterasz, mely minden Balaton-rajongó szívét megdobogtatja

Itt az új balatoni "borkoktél"! Nem rázva, keverve!

Annyi a nyár, amennyit beletöltesz! De nem mindegy, hogy hol, és mit töltesz bele. Ha szereted a borokat és rajongsz a Balatonért, akkor a kettőt együtt a legjobb élvezni. Tölts a poharadba meseszép balatoni panorámát, a festői táj nyugalmát, a rozétól illatos esték hangulatát, hűsítő fröccsök izgalmát, és fűszerezd meg mindezt egy csepp balatoni esszenciával. Csupán ennyi a recept, melyet az alábbi 15+1 helyen készíthetsz el igazán.

1. Jásdi Pincészet, Csopak

Csopak egyik legkedveltebb pincéjének a Balatoni Nemzeti Park a "2000. évben a Balaton-felvidék legszebb pincéje" címet adományozta 2000 szeptemberében. A BORBARÁT Magazin szavazásán 2005-ben már másodszor választották a Jásdi Pincét a legnépszerűbb 12 magyar borászat közé.

A borteraszon pazar balatoni panorámában kóstolhatod meg díjnyertes boraikat. A kóstolót a borokkal harmonizáló ízek kísérhetik (Serrano sonka, bakonyi kecske és tehénsajtok, szicíliai olíva és friss kenyér). Előzetes időpont és ételsor egyeztetés után borvacsora is lehetséges, ahol körbevezetnek a csaknem 200 esztendős terméskőből rakott pincéjükön is, mely a XVIII. század végén épült. (1849-től Ranolder János veszprémi püspök családi borgazdaságának központjaként szolgált.)

Milyen bort kóstolj?

Ranolder Fehér 2015

2002 óta készül náluk ez a hosszú ízű, nagyon jól érlelhető, sok sikert aratott Furmint-Olaszrizling házasítás, olyan barokkos címkével, amilyet százötven éve a Ranolder borokra is ragasztottak.

» további információ

2. Folly Arborétum és Borászat, Badacsonyörs

A Folly család kitartó munkájának köszönhetően egy csodálatos arborétumot találsz a hegyoldalban, ahol a cédrusok nyugalmát és a varázslatos balatoni panorámát az arborétum részeként működő borászat jóvoltából, Folly-borok zamatos társaságában élvezheted.

Főként fehérborokkal foglalkoznak, szürkebarát, muscat ottonel, budai zöld és olaszrizling szőlőfajtákból készülnek a Folly-borok.

Milyen bort kóstolj?

Olaszrizling 2016

Illatában a nyár fehér húsú gyümölcsei köszönnek vissza, elegáns formában. Ezt támasztja alá behízelgő ízvilága, jó szövésű teste, amely egyszerre friss és egyszerre társa a balatoni sült halak gazdag körettel készült ételeinek, de fogyaszthatjuk önmagában, kiélvezve a ’terroir’ adta, a fajta által bemutatható mineralitást, valamint élvezhetjük gazdagabb étkezés mellé is.

» további információ

3. Csendes Dűlő Szőlőbirtok, Badacsonyörs

A Folly Arborétum közelében egy másik, kivételes balatoni panorámával rendelkező helyre bukkanhatunk. A birtok csütörtöktől vasárnapig várja a látogatókat, előzetes bejelentkezéssel. Négy fajtájuk van: olaszrizling és szürkebarát, valamint hárslevelű és kéknyelű.

Milyen bort kóstolj?

Kéknyelű 2012

Halvány szalmasárga szín. Illata neutrális, az elején friss fűszerrel, kaporral és egy kevés ánizzsal. A háttérben almakompót és citrusos jegyek lelhetők fel mineralitással fűszerezve.

» további információ

4. Kaal Villa Szőlőbirtok és Borház, Mindszentkálla

Mindszentkállán, csodálatos természeti környezetben, a Káli-medence nyugati határán fekvő Szűcs-hegyen található a borászat. Mintegy 5 hektár területen gazdálkodnak és a technológiai fejlesztésnek köszönhetően évente akár 50 ezer palacknyi bor is készülhet. Borteraszukon ülve igazán festői környezetben ízlelheted meg a Kaal Villa borait.

Milyen bort kóstolj?

Zenit 2015

» további információ

5. Tagyon Birtok, Tagyon

A Birtok meseszép helyen található a Káli-medence szélén, a Nivegy-völgyben, közel a Hegyestű lábához. A mintegy 4 hektárnyi birtok szőlőgazdálkodáshoz kedvező éghajlatú és domborzatú vidéken terül el, elég magasan ahhoz, hogy gyönyörű balatoni panorámában lehessen része annak, aki ide ellátogat a romantikus dimbes-dombos utakon autóval, biciklivel vagy akár gyalog is.

Falusi vendégasztallal, házi készítésű ételekkel várnak, előre egyeztetett időpontban, vagy nyílt birtoknapjaikon. Az ételeket egy, a Balatonra néző, fedett, kerti konyhával rendelkező teraszon fogyaszthatod el. A lakoma után pedig bejárhatod a birtokot. Bekukkanthatsz a boros pincébe és láthatod a konyhakertet, ahonnan a friss (vegyszermentes) alapanyagok érkeznek.

Milyen bort kóstolj?

eReSz 2015

Friss, könnyed rizlingszilváni. Bodzás, fehér virágos illat, kellemes savak, üdítő korty. Vitorlázáshoz, biciklizéshez, randira vagy beszélgetéshez ajánlják.

» további információ

6. Gergely Borház, Balatoncsicsó

A Nivegy-völgyben található családi pincészet 25 hektár szőlőt művel ellenőrzött biogazdálkodásban. A borvidék tradíciójának megfelelően elsősorban fehérszőlőket termesztenek, de kisebb mennyiségben kékszőlővel is foglalkoznak. A szőlőtermesztéstől a borászaton keresztül az értékesítésig minden munkafolyamatot a család végez.

Borkóstoló esteknek, esküvőknek és nagyobb rendezvényeknek is helyet tudnak biztosítani. Festői környezetben kitűnő borokat ízlelhetsz itt, de a kemencében sült specialitásukat is érdemes megkóstolnod.

Milyen bort kóstolj?

Cserszegi fűszeres 2015

» további információ

7. Laposa Borbirtok, Badacsonytomaj

A vulkanikus tanúhegyek legjobb fekvésű területein helyezkedik el a Laposa Birtok. A folyamatos bővítéseknek köszönhetően mára már 8 hektárnyi területen gazdálkodnak. A borvidéki hagyományoknak megfelelően csak fehérbort készítenek, évente átlagosan 80.000 palack Olaszrizling, Rajnai rizling, Szürkebarát, Kéknyelű, Juhfark és Furmint készül.

A birtok irányítását - 3 gyermekük közül - 2005-ben, Laposa Bence vette át, de a család minden tagja aktívan részt vesz a vállalkozás életében, fejlesztésében.

A Laposa és a Bazaltbor márkanév már 2000-től ismert és elismert brand a magyar borpiacon.

Borkóstolókkal, borvacsorákkal egész évben várnak gyönyörű panorámájú borteraszukon. A borok mellé többféle helyi alapanyagokból készült, hideg finomságokat kínálnak. Előzetes bejelentkezés esetén kisebb társaságoknak, csoportoknak séfjük különleges ételsorral kedveskedik.

Milyen bort kóstolj?

BalatonBor 2016

Könnyed, nyáresti hangulatot idéző olaszrizling, amely bárhova elviszi az igazi balatoni életérzést. Színe halványsárga. Intenzív illatában főleg a barack és a tavaszi fehér virágok ismerhetők fel, de abban van egy kevés akácvirág és egy kis licsi is. Ízében gyümölcsös, roppanós.

» további információ

8. Szent Donát Birtok, Csopak

Festeni sem lehetne szebbet, olyan balatoni panorámát lehet látni, a Szent Donát Birtok borteraszáról. Természetesen itt is rálátni a szőlőültetvényekre, de ez csak kis része a birtok összes szőlőterületének, ugyanis nagyjából 10 hektáros birtokon gazdálkodnak, és Csopak mellett Tihanyban valamint a Káli-medencében, a Fekete-hegyen is vannak területeik. Csak saját szőlőt dolgoznak fel, a borkészítés minden mozzanata a csopaki birtokon történik. Évente 25-30 ezer palack bort töltenek le és a gasztronómiai kontextus erősítéseként a birtokon egy regionális gourmet konyhát vivő éttermet, a Márga Bisztrót is működtetik, melynek teraszáról szintén az egyik legszebb balatoni panorámában lehet részünk.

Milyen bort kóstolj?

Csopak 2015

» további információ

9. Szászi Birtok, Hegymagas

Ökológiai gazdálkodással művelt, kézzel metszett, válogatott és szüretelt szőlőből készített, spontán fermentációjú borokat kínálnak csodálatos panorámával a Szászi Birtokon. A borteraszon ülve rálátsz a Szigligeti várra és tanúhegyeink vonulatának látványa tökéletes nyugalommal tölt el. Ideális hely ahhoz, hogy elkortyolj egy finom bort.

A birtok borkínálatát jellegzetes badacsonyi fajták teszik ki, egy-két nemzetközi szőlőfajtával kiegészítve: Olaszrizling, Szürkebarát, Kéknyelű, Rózsakő, Zeus, Zenit, Ottonel muskotály, Cabernet sauvignon, Pinot noir. Tartanak borkóstolókat is, de a helyi alapanyagok felhasználására alapuló ételeket is érdemes megkóstolni.

Milyen bort kóstolj?

Szent György-hegyi Zeusz 2013

Az Ezerjó és a Buvier keresztezéséből származó Hungarikum szőlőfajta. Aranysárga színű, illatában ásványos dominanciával, melyet túlérett gyümölcsök édes illata kísér. Kóstolva száraz, savai és krémes teste harmóniában van, sós ásványossága ellenpontozza az aszalt gyümölcsök ízét. Utóíze hosszú, gyümölcsös lecsengéssel.

» további információ

10. Homola Pincészet és Borterasz, Paloznak

A 2015-ben nyitott Homola Borterasz pillanatokon belül nagyon népszerű lett. A csodálatos panoráma mellett a pincészet borait és pálinkáját érdemes megkóstolnod, melyet a termelői finomságokból készült hidegtálak tökéletesen kiegészítenek. Egész évben (változó nyitvatartással) várják a borok és a csodálatos balatoni panoráma szerelmeseit.

Milyen bort kóstolj?

100% borcsalád

A Homola Pincészet egyik büszkesége a 100% borcsalád (100% Balaton, 100% Rizling és 100% Habzó Rozé) a frissebb, könnyű, reduktív vonalat képviseli, igazi balatoni életérzést közvetítve.

» további információ

11. Koczor Pincészet, Balatonfüred

Borteraszukon ülve a csodálatos panorámát nem csak a finom borok társaságában élheted át. Éttermük jellegzetes balatoni ízeket, finom ételeket kínál a borok mellé. Rendszeresen tartanak borbemutatókat, borkóstolókat, borvacsorákat. Az estéket népzenével, harmonikamuzsikával, cigánymuzsikával, tánczenével teszik még emlékezetesebbé.

Milyen bort kóstolj?

Balatonfüredi Olaszrizling

A Balatonfüred-csopaki borvidék zászlósborának választotta az Olaszrizlinget. Pincészetük a tüzes italok kedvelőit örvendezteti meg ezzel a borral, amely tradicionális fahordós érlelés után került a palackokba. Valódi élményt nyújt jellegzetes rezeda illatával, keserű mandulát idéző szép ízeivel.

» további információ

12. Majtényi Présház, Balatonlelle

A présházat, a pincét és a kishegyi kápolnát 1784-ben, villáműző Szt. Donát tiszteletére építette a Majthényi család. A pincékben barrique-hordókban érlelik a Konyári család vörös borait. A borozó teraszáról a déli part legszebb panorámája tárul elénk Keszthelytől Balatonfüredig. A zamatos Konyári borok mellé régi somogyi ételeket kínálnak.

» további információ

13. Szeremley Borház és Étterem, Badacsonytomaj

Hangulatos szőlőlugas alatt kortyolgathatjuk el a Szeremley család különleges borait. A panoráma mellett az éttermük ízeit is érdemes felfedezni.

» további információ

14. Thomay Pincészet, Badacsonytomaj

A Ranolder kereszt és az Orgonasípok alatt elterülő, minőségi bortermesztésre leginkább alkalmas, de nehezen megművelhető hegycsúcson gazdálkodnak. Céljuk a hagyományos badacsonyi borkultúra és a hagyományos építészet megőrzése és különleges minőségű badacsonyi borok termelése, a jó bort értékelők számára. A borok mellé hagyományos ételeket és csodálatos panorámát kínálnak.

» további információ

15. Petrányi Pince és Borterasz, Csopak

Borteraszukon a hegyoldalból elénk táruló felejthetetlen balatoni panorámában gyönyörködhetünk, borkóstolás közben. A borkóstolás alkalmával bemutatják a legnépszerűbb és díjnyertes boraik közül kóstolásra ajánlott 6 fajtát, melyet borkorcsolyával - saját termesztésű pirított mandulával és friss házi sajtos pogácsával vagy tepertőkrémes kenyérrel - kínálnak.

Milyen bort kóstolj?

Rizling 2015

Klasszikus olaszrizling, egy forró, szép balatoni évből. Hozza a fajta jellemző kesernyés, mandulás jellegét, sok friss gyümölccsel, pici gyöngyözéssel.

» további információ

15+1. frissTerasz, Badacsonytomaj

A frissTerasz egy közösségi tér, ahol pihenhetsz, bulizhatsz, meccset nézhetsz a Badacsony-hegy lábánál, hamisítatlan balatoni hangulatban, egy csipetnyi balatoni panorámával.

A frissTerasz választékában gondosan válogatott, helyi alapanyagokból készült grill ételek és a borvidékről válogatott borok várnak. Esténként koncertekkel is készülnek.

» további információ

Ne rázd fel, inkább csak keverd!

A recept titka, hogy érdemes keverni a fentieket. Próbálj ki több helyet és többféle bort is, így a Balaton sokszínű arcát is megismerheted, egyrészt a meseszép panorámán keresztül, mely minden borteraszról más és más lesz. Másrészt a különböző borokon keresztül, melyek mindegyike magában hordozza a tájat, ha nem is ízében, szellemében biztos. A bor, a szőlő és a föld szerelméből születik. Aki e tájat szereti, a borát is szereti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 18. 09:27, csütörtök | Helyi

Egy kapuvári férfi lett internetes csalás áldozata

A kapuvári nyomozók megtalálták a tettest, vádat emelnek ellene.