Városlista
2022. augusztus 12, péntek - Klára

Hírek

2012. Február 17. 07:33, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

15 perces újszülött kapott pacemakert

15 perces újszülött kapott pacemakert

Egy 15 perce világra jött újszülött a valaha legkisebb páciens, akinek szívritmus-szabályozó pacemakert ültettek mellkasába.

Jelentették be az amerikai Stanford Egyetem illetékesei, amelyről a Time Healthland online kiadása számolt be.

Jaya Maharaj kilenc héttel korábban született a kelleténél, s az intézmény Lucile Packard Gyerekkórházának orvosai szerint a műtét nélkül csupán néhány órát maradt volna életben.

A kisbaba szívét érintő diagnózist még az anyaméhben való tartózkodása alatt megállapították, ugyanis pulzusa a normális 120-150-es helyett mindössze 45 volt.

'A baba megmentésének egyetlen útja az volt, ha azonnal pacemakert kap' - mondta Katsuhida Maeda sebész. Jaya egyébként komplikációk nélkül jött világra, 1580 grammal, a terhesség 31. hetében. Erre az időpontra egy 20 fős műtéti team is felkészült, hogy azonnal elvégezhessék az életmentő operációt.

A műtét körülbelül egy órán át tartott, a szakértők szerint a beépített pacemaker Jaya 10 éves koráig kitart. A kislány ma már csaknem három hónapos, súlya 3600 gramm és megfelelő ütemben fejlődik.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 12. 18:01, péntek | Belföld

Idős nőkre támadt, végül sikerült elfogni

A fővárosi nyomozók egy napon belül elfogták a férfit, aki a gyanú szerint tavaly novemberben két idős asszonyt is megtámadott, egyiküknek életveszélyes sérülést okozva. A nyomozás most fejeződött be

2022. Augusztus 12. 17:04, péntek | Belföld

Több mint háromszorosára nőtt a légitársaságok forgalma

Továbbra is erőteljes a globális légi közlekedés fellendülése, az európai légitársaságok júniusi utasforgalma több mint háromszorosára nőtt, 234,4 százalékkal emelkedett 2021 júniusához képest

2022. Augusztus 12. 15:06, péntek | Belföld

Gyorsított engedélyezéssel télen már termelhet az első kút a békési gázmezőn

Az elhúzódó háború és az elhibázott brüsszeli szankciók okozta energiaválság hatásait egyebek mellett a hazai földgázkitermelés jelentős növelésével enyhíti a kormány.

2022. Augusztus 12. 14:06, péntek | Belföld

Többmilliós kárt okozó fiatal hackerekre csapott le a rendőrség

Elfogtak a rendőrök két fiatal hackert, akik online fizetési rendszereket kijátszva milliókat kerestek adathalászattal - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) pénteken a police.hu oldalon.