Városlista
2024. május 26, vasárnap - Fülöp

Hírek

2022. Február 01. 15:40, kedd | Helyi
Forrás: GYSEV

150 éves a GYSEV

150 éves a GYSEV

Ünnepi akciókkal, ajándéktárgyakkal, rendezvényekkel, állomási installációkkal készül a születésnapra a GYSEV.

Jubileumi logó, matricázott mozdony, GYSEV150 postabélyeg, egyedülálló GYSEV150 Sütijegy, történeti kronológia, nagyszabású ünnepségek – csak néhány példa arra, hogy méltó módon szeretné megünnepelni a GYSEV Zrt. alapítása 150 éves jubileumát. 2022-ben pontosan 150 éve annak, hogy 1872-ben kiadták a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Engedély-okmányát, a zöld-sárga vasúttársaság így idén másfél évszázados jubileumot ünnepelhet.

A Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút 1872-ben kiadott Engedély-okmánya rendelkezett arról, hogy vasútvonal épüljön Győrtől Sopronon át egészen Ebenfurtig. Az Engedély-okmány részleteit az 1872. évi XXVII. törvény tartalmazza, amelyet az akkori magyar király, Ferenc József látott el kézjegyével.

A 150-es jubileumi évet szeretné emlékezetessé tenni a GYSEV: matricázott mozdony készül, a motorvonatokat és a személykocsikat jubileumi logóval látják el, emellett „anno és most”, azaz a múltat és a jelent bemutató képpárok díszítik a naptárakat, plakátokat, falmatricákat.

A 150. GYSEV-születésnap alkalmából ajándéktárgyak, állomási installációk, postabélyeg is készül, a vasúttársaság közösségi oldalán játékokkal, aktivitásokkal várják az érdeklődőket.

A GYSEV területén működő, kijelölt cukrászdákban megalkották az egyedi GYSEV150 süteményeket. A különleges édességeket GYSEV150 Sütijegy váltásával kóstolhatják végig az érdeklődők - a lakóhelytől távoli cukrászdákat kényelmesen, vonattal érhetik el 2022. márciusától minden szombat és vasárnap. (A Rábaközből az akcióban részt vevő cukrászdákat és GYSEV süteményeiket február második felében külön cikkünkben fogjuk bemutatni)

- Nagyon sok minden történt vasúttársaságunkkal az elmúlt másfél évszázadban. A két világháború, a trianoni döntés, a vasfüggöny időszaka mind-mind része a 150 éves GYSEV történetnek is. Mi arra készülünk, hogy ezt a szép jubileumot úgy tegyük emlékezetessé, hogy minél több érdeklődőt, utast vonjunk be a közös ünneplésbe, hogy határon innen és túl értesüljenek történelmünkről, múltunkról, jelenünkről és természetesen jövőnkről is – mondta el a 150 éves jubileumi év kapcsán Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A 150-es évforduló alkalmából jelenik meg a vasúttársaság történetét bemutató, „A Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút kronológiája képekben” című kötet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 26. 09:00, vasárnap | Helyi

A segélyhívó szám nem játék!

Helyes használatával életeket menthetünk.

2024. Május 25. 16:00, szombat | Helyi

Petőházán május 31-én nyit a strand

Helyieknek kedvezményes szezonbérlet.

2024. Május 25. 13:00, szombat | Helyi

Vágányzári menetrend a Csorna-Szombathely vasútvonalon

Vonatpótló buszok járnak.

2024. Május 25. 09:00, szombat | Helyi

Állami segítséggel próbálják átjátszani a kínaiaknak a csornai napelemgyárban alkalmazott svájci technológiát?

Csornán játszódott az elmúlt évtized egyik legsötétebb hazai története.