Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Október 13. 09:00, vasárnap | Helyi
Forrás: saját forrás

18. Egészségnap Csornán

18. Egészségnap Csornán

Az egészség nem egyenlő a betegség hiányával.

A Hunyadi Gimnázium adott otthont a 18. Csornai Egészségnapnak. A rendezvényt kezdetektől kettős minőségében is szervezi és támogatja Dr Karczag Margit, aki elnöke a rendezvényt támogató Csorna Lakosságának Egészségéért Közalapítvány kuratóriumának, és a szervező Csornai Nóegyletnek is.

- Az alapító Csorna Önkormányzata kezdeményezte a Csorna Lakosságának Egészségéért Közalapítvány megszüntetését, mert kevés támogatást kapott az alapítvány, nem tudja ellátni azt a feladatot, amire létrehozták. A Kuratórium nem egyezett bele megszüntetésbe, hanem felfüggesztette a tevékenységét, mert ha kedvező változások jönnek, újra tudjunk indulni.- mondta Dr Karczag Margit. A maradék pénzből támogattuk ezt az Egészségnapot, illetve valamennyi csornai első osztályos számára szemészeti szűrővizsgálatot szervezünk. Megállapodtunk a Kapuvári Mentők Egyesületével, hogy négy alkalommal elsősegély és újraélesztési bemutatót tartanak. Ezek közül az egyik itt van a mai rendezvényen, de tartanak majd az iskolák pedagógusainak és az önkormányzat dolgozóinak is, a negyedik helyszínben még nem állapodtunk meg.

Az Egészségnapon szűrővizsgálatokon, egészségpiacon vehettek részt az érdeklődők. A rendezvény központi gondolata az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése volt. Dr Vályi Péter előadást is sokan hallgatták az egyik tanteremben, vele az előadása után beszélgettünk

- Mi az egészség és fontos-e az embereknek az egészségük? Röviden hogyan foglalná össze röviden az előadása lényegét?
- Ma még mindig betegségközpontú az egészségügy megközelítése. Az egészségügyi rendszerben megjelenő embert azonnal betegnek kezdjük el nevezni, az egészséges emberre még önálló megnevezésünk sincs. Régen az egészséget kizárólag a betegség hiányával azonosították. Ma azt mondjuk, hogy az egészség az ember működési és szervezeti épsége, illetve hogy rendelkezik a mindennapokban való boldogulás képességével. Ez tartalmazza a személyes tulajdonságait, az értékteremtő képességét és a társadalmi gazdasági körülmények között a jó közérzetét is. Nem lehet csak a betegségekkel foglalkozni, hanem egységben kell kezelni a megelőzést, a gyógyítást és a rehabilitációt.
- Ennek fényében mennyire célszerű és időszerű a csornai önkormányzat azon kezdeményezése, hogy anyagi okokból meg akarták szüntetni a Csorna Lakosságának Egészségéért Közalapítványt, ami ennek a folyamatnak civil hátteret nyújthat?
- Az egészség az ember értékteremtő tevékenységének a forrása, és nem célja. Az egészség egy tőke. Nem azért kell az anyagi javaknak meglenniük, hogy egészségesek lehessünk, hanem azért kell egészségesnek lennünk, hogy új értékeket hozhassunk létre. Az ember az alapvető értékteremtő forrás, és mindent alá kellene rendelni az ember és az egészségközpontúságnak. Ehhez kellene minden gazdasági társadalmi hátteret megteremteni.
- Mivel foglalkozik jelenleg?
- 2013 március elsején a csornai kórház jogszerűtlenül felmondta a munkaviszonyomat, a felmondási időmet töltöm, ami október 31-én jár le. A 8 hónapos felmondási időből egy hónapot dolgozhattam le. Felajánlottam olyan tevékenységeket, amikre a városban csak nekem van képzettségem, és minden hónapban 200.000 Ft bevételt jelentett volna, de ezt sem fogadták el. A felmondási idő miatt jelenleg máshol sem dolgozhatok. Jövő héten lesz a munkaügyi perem első tárgyalása. Mikor 2011-ben idejöttem, letettem egy kidolgozott stratégiát arra, hogy a betegség megelőzést, betegellátást, rehabilitációt, szociális ellátást, oktatást egységben kezelve egy országos mintaprogramot hozzunk létre Csornai Egészség Program címmel. Ezt a polgármester és a kórház igazgatója is megismerték, de semmilyen választ, reakciót a javaslatomra nem kaptam, semmi nem történt.

Címkék: csorna, egészség

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 16:00, szerda | Helyi

Vitnyéden is összeszedték a szemetet

Te Szedd!

2024. Május 01. 13:00, szerda | Helyi

Lomtalanítás Rábatamásiban

Hulladékot csak rábatamási lakcímmel rendelkező személy adhat le.

2024. Május 01. 09:00, szerda | Helyi

Május egytől új nyitvatartással látogathatók a nemzeti park bemutatóhelyei

Lászlómajor Bemutató Majorság és az öntésmajori Hanság Élővilága Kiállítás.

2024. Április 30. 16:00, kedd | Helyi

Útlezárás és parkolási korlátozás Csornán a majális miatt

Felhívás