Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. Március 03. 14:00, péntek | Belföld
Forrás: Szabo\'S Lifestyle YouTube csatorna

49 évesen, alezredesként kezdi katonai karrierjét a köztársasági elnök férje

49 évesen, alezredesként kezdi katonai karrierjét a köztársasági elnök férje

Tömegével küldenek el 45 év feletti tapasztalt tiszteket.

Tömegesen rakják ki a tiszteket a magyar Honvédségtől, a hivatalos indoklás szerint azoktól válhatnak meg, akik betöltötték a 45. évüket, és van minimum 25 évnyi szolgálati idejük. Úgy tűnik, összehangolt tisztogatást hajt végre az Orbán-kormány, amely egyre jobban eltávolodik NATO-partnereitől. Ezredesek, sőt tábornokok talpa alá kötöttek útilaputSzalay-Bobrovniczky Kristóf védelmi miniszter utasítására. Ezzel a lépéssel a nemzetközi tapasztalattal rendelkező, a Nyugattal együttműködő katonákat építik le, miközben a védelmi miniszter a hírek szerint szoros kapcsolatot ápol Oroszországgal.

Ennek a hírnek a fényében nézzünk meg két történetet. Az első két éves, a második pár napos.

A 28 éves Orbán Gáspár katonai pályafutása 2019-ben kezdődött, amikor egy hathetes alapkiképzésen vett részt a szolnoki MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár kiképző századánál. Az év júniusában tette le az esküjét, és vált szerződéses katonává. 2019 szeptembere után elkezdte a brit katonai elitiskola, a Sandhurst Royal Military Academy (RMAS) kilenc hónapos kurzusát. A járvány miatt minden kadétnak meg kellett szakítania tanulmányait, ezért 2020 decemberében végeztek. Orbán Gáspár közpénzből tanulhatott a brit katonai elitiskolában. A honvédelmi tárca azt nem közölte, mely intézmény fizette a külföldi tanulmányokat. A katonai akadémia nem csak a brit hadsereg tisztképzésének központja, de fontos eszköze a brit katonai, diplomáciai kapcsolatépítésnek, miután számos külföldi politikus járta meg a 44 hetes kurzust. Ennek a díja egy 2015-ös adat szerint fejenként 93 ezer font, akkori árfolyamon több mint 37 millió forint. A kezdeti médiafigyelem elült, azóta semmi hír, információ nem került ki Orbán Gáspár katonai pályafutásáról.

A pár napos hír az, hogy Novák Katalin köztársasági elnök a facebook oldalán jelentette be, hogy a férje belépett tartalékos katonának. Erről egy promóciós videót is készítettek. Veres István 1974-ben született, 2013 óta a Magyar Nemzeti Bank pénz- és devizapiaci igazgatója. A 45 év feletti tapasztalt tisztek elküldésének, a fiatalítás igényének hangoztatásával nehezen fér össze, hogy a köztársasági elnök férje 49 évesen, egyből alezredesként kezdi katonai karrierjét.

Szabó Sándor rendvédelmi szakértő a YouTube csatornáján elemezte ki, hogy hogyan lehet valaki öt hét alatt alezredes, mint a magyar köztársasági elnök férje, Veres István. Röviden: sehogy.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.