Városlista
2024. október 6, vasárnap - Renáta

Hírek

2024. Október 06. 09:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Magyar Madártani Egyesület Kisalföldi Csoport

Idén eddig 510 madarat gyűrűztek meg

Idén eddig 510 madarat gyűrűztek meg

Színes gyűrűs madárjelölések.

A Magyar Madártani Egyesület Kisalföldi csoportja számos madárfaj színes gyűrűs jelölését végzi. Felvetődhet a kérdés, hogy mi is az a színes gyűrű? A színes gyűrűket már a 90-es évektől használják szerte Európában, így Magyarországon is. Ekkor ez volt a legmodernebb eszköz, hogy növelni tudják a szakemberek a gyűrűs madarakhoz köthető leolvasások számát. Az ornitológiai gyűrűhöz képest kevesebb karaktert tartalmaz, a gyűrű színe és a madár lábán elfoglalt helye is része a kódnak. Ezenfelül a gyűrűn szereplő felirat jóval kontrasztosabb, mint a fémgyűrűkön szereplő karakterek, így messzebbről, fényképezőgéppel vagy távcsővel leolvasható a madár befogása és zavarása nélkül.

Összesen 26 faj színes gyűrűs jelölését végzi rendszeresen a helyi csoport a legkülönbözőbb élőhelyeken.

A gyűrűzési akciók közül jelentős a bütykös hattyúké. Az idei volt a tizedik év, hogy a Hanságban bütykös hattyúk színes gyűrűs jelölését végezte a helyi csoport, más helyi csoportok tagjaival kiegészülve. Ez idő alatt összesen 606 egyedre helyeztek gyűrűt, mely madarakhoz több érdekes megfigyelés köthető, melyeket tíz évvel ezelőtt még csak nem is sejthettünk. A legizgalmasabb talán, hogy minden évben több egyed Fiume mellett, a tengerpart közelében tölti a telet, melyet Szlovénián át érnek el. A dolog érdekességét az adja, hogy ezt a vonulási útvonalat csak az Északnyugat-Magyarországon fészkelő bütykös hattyúk használják, ellentétben a Kárpát-medencében fészkelő többi hattyúval, melyek a Drávára és a Duna alsóbb szakaszaira húzódnak, ha szigorodik a tél. Évről évre egyre több madarat tudnak megjelölni, ahogy finomodnak a módszerek, melynek köszönhetően egyre pontosabb képet kapunk a madarak telelési szokásairól, területhasználatáról, párválasztásáról, továbbá a fiatal madarak diszperziójáról és kirepülési sikeréről. Az idei évben 169 egyedre helyeztek gyűrűt, ezzel megduplázva a korábbi rekordot.

Urbánus környezetben bütykös hattyúk, tőkés récék és szárcsák gyűrűzését Győrben, Lipóton és Mosonmagyaróváron végzik. A győri hulladéklerakó területén dankasirályokat, viharsirályokat és a két gyakori nagytestű sirályfaj egyedeit jelölik most már hetedik éve. A megye nagy gémtelepein nagy kárókatonákat, kis kárókatonákat, nagy kócsagokat, kis kócsagokat, szürke gémeket, kanalasgémeket és pásztorgémeket gyűrűznek, mely fajokból országosan is kiemelkedő számú egyedet látnak el színes gyűrűvel, közülük több faj esetében az általuk jelölt madarak a legidősebbek vagy a gyűrűzési helytől legtávolabb megkerültek a magyarországi gyűrűzési adatbankban szereplők közül. A fentieken túl költőszigeteken küszvágó cséreket és dankasirályokat is gyűrűznek, ha aktuálisán működési területükön van aktív sziget. Ilyen szigetek kialakítását több alkalommal megkísérelték, de sikeres költés eddig még nem történt rajtuk. Az időszakos vízállásokon és bányagödrökben bíbiceket, gólyatöcsöket, gulipánokat és kis liléket jelölnek, melyre a tavalyi csapadékos tél jó feltételeket teremtett. Az elmúlt évekhez képest jóval nagyobb számban repültek ki a fent említett fajok fiatal egyedei. A fészkelő ragadozómadarak közül vörös és kék vércsék, barna és vörös kányák, továbbá darázsölyvek és fekete gólyák színes gyűrűs jelölését végzi évek óta helyi csoport. Az idei évben először egy hamvas rétihéja fészekalj színes gyűrűs jelölésére is sor került, ez talán egy tendencia kezdete lesz és a jövőben további párok is megjelennek. Ezenfelül talán a legrégibb múltra visszatekintő programjuk a fehér gólya fiókák gyűrűzése, mely az idei évben rekord számú fióka gyűrűzését eredményezte, pontosan 179-ét.

A felhelyezett gyűrűk mit sem érnének, ha nem fordítanának legalább ennyi energiát azok leolvasására is. Helyi csoportjuk tagjai éves szinten legalább annyi leolvasást rögzítenek, mint a felhelyezett színes gyűrűk száma. Az idei évben ez úgy alakult, hogy eddig 510 egyedre helyeztek színes gyűrűt és 550 leolvasási adatuk van. Az ország más részein, illetve külföldön is alkalmaznak színes gyűrűt madarak jelölésére, így ezek leolvasásával ők is segíteni tudják a projektjeiket.

Szervezetten a fészkelő és telelő bütykös hattyúk, illetve a kék vércsék leolvasását végzik, de nyári ludakról, tőkés récékről, nagy kócsagokról, kanalasgémekről és a különböző sirályfajokról is hosszú adatsor áll már a rendelkezésükre.

A színes gyűrűk beszerzésében, a fogási és gyűrűzési módszerek megtanításában nyújtanak segítséget és az azóta is biztosítanak szakmai hátteret a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai.

Leolvasási adatokat a ringers@mme.hu e-mail címre érdemes elküldeni a leolvasás helye, dátuma és a kód feltüntetésével, valamint a leolvasott gyűrűről mellékelt fénykép is segíteni tudja az adat validálását.
További információkért az MME Kisalföldi Csoport facebook oldalán lehet érdeklődni.

Fotó Pitó Andor

Címkék: gyűrűzés, madár

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 06. 13:00, vasárnap | Helyi

Amerikában is felkeresték a tűzoltólaktanyákat

Miami és Orlando több tűzoltóságát meglátogatták a kunszigeti önkéntes tűzoltók.

2024. Október 05. 19:00, szombat | Helyi

Az iskolai bántalmazás mindkét oldalán álltam már

Diákokat segítő meséhez adta hangját Kovács Patrícia, a népszerű színésznő.

2024. Október 05. 16:00, szombat | Helyi

Nem csak utalt, hitelt is vett fel a csalóknak

Ne dőljön be! Legyen körültekintő!

2024. Október 05. 13:00, szombat | Helyi

Változott a nyitva tartás a Lászlómajor Bemutató Majorságban

Téli nyitva tartás