Városlista
2024. június 14, péntek - Vazul

Hírek

2012. Január 24. 13:27, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

30 év, és végleg eltűnhetnek

30 év, és végleg eltűnhetnek

Kihalhatnak harminc éven belül a vadon élő szumátrai elefántok, hacsak nem történik előrelépés a védelmükben – közölte a Természetvédelmi Világalap (WWF) kedden.

Az ázsiai elefántok Szumátrán élő alfajának eddigi „veszélyeztetett” minősítését „kritikusan veszélyeztetettre” módosította a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) is, miután az állatok elvesztették élőhelyeik hetven százalékát, populációjuk pedig felére csökkent egyetlen generáció ideje alatt.

Az állatok legfőbb ellensége az erdőirtás, illetve az egykori erdőterületek mezőgazdasági felhasználása, ami hasonlóképpen veszélyezteti a szumátrai tigris és jávai orrszarvú fennmaradását is.

„A szumátrai elefánt ezzel a kihalás közelébe jutott indonéziai állatfajok egyre gyarapodó listájára került, együtt az orangutánnal, a jávai és szumátrai orrszarvúkkal és a tigrissel. Azonnali és hatékony akció nélkül ezek a csodálatos állatok még a mi életünkben örökre eltűnhetnek” – írta a közleményt jegyző Carlos Drews, a WWF globális fajmentő programjának igazgatója.

Ma már mindössze 2400-2800 szabadon élő példányt számlál a szumátrai elefántalfaj populációja a természetben, ez nagyjából a fele az 1985-ös egyedszámnak. A kutatók szerint, ha a jelenlegi trend folytatódik, az elefántok kevesebb mint 30 év alatt kipusztulnak. A WWF felszólította az indonéz kormányt, hogy tiltsa be az erdőirtást, amíg nincsen hatékony fajtamegőrző cselekvési terve.

Habár a szumátrai elefántokat védett állatnak nyilvánították Indonéziában, élőhelyeik nagy része a természetvédelmi övezeteken kívülre esik, így azok termőterületté alakíthatók. A helyzet különösen kritikus a sziget középső részén, Riau tartományban, ahol a gyors erdőpusztítás miatt az ott élő elefántoknak már a nyolcvan százaléka eltűnt kevesebb mint 25 év alatt.

„Riau 9 csordájából hatot vesztett el. A fakitermelő koncessziók birtokosainak, a papírgyáraknak és a pálmaolaj-ágazatnak jogi és etikai kötelessége a veszélyeztetett fajok védelme” – mondta a WWF indonéziai részlegének munkatársa, Anvar Puroto.

Egy Norvégiával megkötött egymilliárd dolláros egyezmény részeként tavaly május óta két évig nem adható ki engedély az elsődleges erdők irtására Indonéziában, ám környezetvédők szerint a moratóriumot már a hatályba lépésének napján megszegték.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 13. 06:00, csütörtök | Belföld

Elindult a MÁV-Volán-csoport EMMA elnevezésű egységes utazástervezője

Tesztüzemben megkezdte működését szerdán a MÁV-Volán-csoport EMMA (Egységes Menetrend Magyarországon) elnevezésű utazástervezője.

2024. Június 12. 12:36, szerda | Belföld

NATO-főtitkár: elfogadjuk, hogy Magyarország nem vesz részt az Ukrajnának nyújtott támogató műveletekben

A NATO elfogadja Magyarország álláspontját, miszerint nem kíván részt venni az Ukrajnának nyújtandó katonai és pénzügyi támogató műveletekben, ugyanakkor nem is blokkolja az erre irányuló NATO-erőfeszítéseket

2024. Június 12. 09:16, szerda | Belföld

Orbán Viktor a legnagyobb európai iparvállalatok vezetőivel tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök a második félévi magyar EU tanácsi elnökség előkészítése keretében a Gyáriparosok Európai Kerekasztala (ERT) vezetőivel tárgyalt a Karmelita kolostorban

2024. Június 12. 09:13, szerda | Belföld

A román elnök cáfolta, hogy a B9-ek államai Magyarország kizárását fontolgatnák

A román államfő cáfolta, hogy a NATO keleti szárnyának tagállamait tömörítő Bukaresti Kilencek (B9) Magyarország kizárását fontolgatnák, amiért a magyar kormány állítólag \"rendszeresen szembehelyezkedik\" a partnerek döntéseivel.