Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2012. Október 16. 17:00, kedd | Helyi
Forrás: saját forrás

35 éves a Vági Rábakör

35 éves a Vági Rábakör

Rába fenekéről apró gyöngyöt szedtem,
Galambom fejére gyöngybokrétát tettem.

A Rába-menti település, Vág község egyik büszkesége a férfi kórus, amely bensőséges rendezvény keretében október 13-án ünnepelte 35 éves folyamatos tevékenységét. A falu énekes kultúrájának története az 1930-as évekre nyúlik vissza, az egykori dalárdából Dan Miklós bácsi még ma is szerepel.

Az 1977-ben alakult népdalkört Koloszár István lelkes tanító vezette haláláig, 1986-ig. Azt követően Hantó Szabolcs tanár irányította a csoportot, 1991-től napjainkig pedig Horváth Győző látja el a művészeti vezetői feladatokat.A 35 év során szinte folyamatosan megyénk egyik legismertebb népdalköre a Vági Rábakör. Számtalan szakmai elismerés,- köztük Arany páva díjak- jelzik a teljesítményt. A megmérettetéseken túl a magyar népi kultúra iránti elkötelezettség jellemzi munkánkat, szűkebb hazánk, a Rábaköz dalos hagyományainak életben tartását tekintjük fő feladatunknak.

A település életében úgy veszünk részt, hogy énekünkkel járulunk hozzá ünnepeink meghitt hangulatának megteremtéséhez. A környékbeli községek rendezvényein is sokat szerepelünk, annak ellenére, hogy az idősebb korosztály már nem tud minden szerelést vállalni.Gyakran énekelünk együtt a Páli Dalkörrel, így sokszorozzuk meg erőnket. Óriási élmény volt a Kisalföldi 100 tagú férfikar keretében fellépni Győrben, Győr-Ménfőcsanakon vagy akár a Páli Rábaközi Perecfesztiválon.

Határainkon túl is ápolunk kapcsolatokat, a felvidéki Béke (Mierovo) község kiváló népdalkörét több alkalommal vendégül láttuk, és mi is ellátogatunk hozzájuk.
A családias hangulatú ünnepségen az őszhajú férfiak mellett fellépett a vági gyermek néptánccsoport, a Páli Dalkör, valamint a farádi citerások: Füzi Vilmos és Horváth Balázs.

Az ünnepi percekben a zsúfolásig megtelt kultúrházban Pálfy Imre polgármester köszöntőjét követően 35 év emlékeivel szembesülve szárnyalt újból a jól ismert dal a vági férfiak ajkairól:

„Ezért a kislányért de sokat szenvedtem,
Rábából a vizet kalánnal kimertem,
Rába fenekéről apró gyöngyöt szedtem,
Galambom fejére gyöngybokrétát tettem."


Horváth Győző
karvezető

Címkék: népdal, Vág

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 13:00, szerda | Helyi

Felújították a döri Katalin Otthon Időskorúak Gondozóházának villamos rendszerét

6,5 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatásból

2024. Május 15. 09:00, szerda | Helyi

Rendőrök köszöntötték születésnapján a rábapatonai kisfiút

Rendhagyó születésnapi meglepetésben volt része.

2024. Május 14. 16:00, kedd | Helyi

Meghosszabbított nyitvatartással működik a NAV

Szja-bevallás: hosszabban tart nyitva a NAV május 21-ig

2024. Május 14. 13:00, kedd | Helyi

Bűnmegelőzési tanácsadás Egyeden

Biztonságunk közös érdekünk