Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Január 15. 15:00, kedd | Helyi
Forrás: Népszava.hu

438 millió forint EU támogatást vesztett el Csorna, mert nem tudták megvalósítani az elnyert pályázatokat

438 millió forint EU támogatást vesztett el Csorna, mert nem tudták megvalósítani az elnyert pályázatokat

Népszava cikk az elbukott bölcsőde pályázatról

Egy nyolcvan férőhelyes bölcsőde építése hiúsult meg azért, mert a tényleges kivitelezési költség végül közel a duplája lett volna annak, mint amennyire pályázott az önkormányzat - állítja Dani Richárd, Csorna egyik MSZP-DK-s képviselője

Egymást érik a gyanús beruházások Csornán – mondja a képviselő. Az ellenzéki politikus mindenekelőtt azt említette: a közelmúltban egy nyolcvan férőhelyes bölcsőde építése hiúsult meg azért, mert a tényleges kivitelezési költség végül közel a duplája lett volna annak, mint amennyire pályázott az önkormányzat.- írta meg nemrégiben a Népszava.

Emiatt, tette hozzá, a város kénytelen volt visszaadni az államkincstárnak a beruházásra elnyert, de kevésnek bizonyult 243 millió forintot. A bölcsőde azóta sem készült el, a beruházás lóg a levegőben.

Végeztek viszont egy tér felújításával és a termelői piac kialakításával a városban, ám a civilben építési vállalkozóként dolgozó képviselő szerint ebben sem volt sok köszönet. A munkálatok végösszege ugyanis több mint másfélszer nagyobb lett annál, mint amennyit eredetileg terveztek. Dani Richárd kiemelte: a pályázati pénzből a konkrét építési munkákra bruttó 55 millió forintot terveztek. Ehhez képest az első közbeszerzési pályázaton a legjobb kivitelezői árajánlat 123 millió forintról szólt. Új eljárást írtak ki, de még így is 85 millió forintért vállalta csak el a munkát a nyertes kivitelező. – Így 30 millió forinttal többet kénytelen fizetni a város, holott a fejlesztés egy fillérjébe sem került volna, hiszen az önrész nem volt pályázati feltétel – fogalmazott Dani Richárd. A beruházás kapcsán a politikus megemlítette, különös volt az is: az önkormányzat mindössze négy nappal a beadási határidő lejárta előtt döntött arról, hogy elindul a pályázaton. A tervezővel pedig a pályázat benyújtásának napján kötött szerződést, miközben a kész terveket már a szerződés aláírása előtt egy héttel eljuttatta a városházára.

A képviselő úgy látja, hogy a keleti iparterület fejlesztése kapcsán is akadnak szokatlan „jelenségek”. A fejlesztésre 2017 nyarán kapott mintegy 309 millió forintot Csorna, de a közbeszerzési eljárás mind a mai napig nem indult el. – Így egyelőre remény sincs arra, hogy egyhamar működő vállalkozások, és új munkahelyek létesüljenek az ipari parkban – jegyezte meg.

A Népszava cikk felsorolásából kimaradt több tétel, például a kétes hasznosságú, ám sok problémát okozó kerékpárút fejlesztés, ami 200 millió forintba került. Az Erzsébet királyné utcában a legtöbb kerékpáros még mindig az úttesten hajt.

Az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítését sem sikerült tisztességesen előkészíteni. A Laky Döme utcai volt gyermekorvosi és fogászati rendelők épülete, a gimnáziumi kollégium és a kis-csornai óvoda energetikai korszerűsítésére is nyert az önkormányzat. Ebből jutott volna új nyílászárókra, külső homlokzati szigetelésre és napelemekre. Azonban ezt a pályázatot is elszámolták, és mire a megvalósítás megkezdődött, a három épületből már csak kettőre volt elég a pénz. A kis-csornai óvoda teljesen kimaradt.

Nem csak a bölcsőde 230 milliója volt, amit elnyertek, de meg nem valósítás miatt vissza kellett fizetni. A "Csornai foglalkoztatási együttműködés kialakítására és megvalósítására" 195 milliót nyertek, ám ezt sem valósították meg, az elnyert támogatást visszafizették. Ez a bölcsődével együtt 438 millió forint fel nem használt, visszafizetett pénz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 18. 09:27, csütörtök | Helyi

Egy kapuvári férfi lett internetes csalás áldozata

A kapuvári nyomozók megtalálták a tettest, vádat emelnek ellene.

2024. Április 17. 16:00, szerda | Helyi

Magyarkeresztúrról eltűnt férfit keresnek a rendőrök

A 45 éves férfi megtalálása érdekében a csornai rendőrök az állampolgárok segítségét kérik.