Városlista
2022. július 4, hétfő - Ulrik

Hírek

2011. December 14. 13:40, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

4,5 milliárd kerül vissza az egészségügybe

4,5 milliárd kerül vissza az egészségügybe

Jól alakult az Egészségügyi Alap idei egyenlege, így a kormány 4,5 milliárd forintot forgathat vissza az ágazat különböző területeire – jelentette be az egészségügyi államtitkárság.

Az összeg nagy részét házi-és gyermekorvosok kapják, de jut pénz a gyógyszerellátás és betegmentés biztosítására is.

Az év elején tervezettnél jóval kedvezőbben alakul az E. Alap 2011. év végi egyenlege – az ebből származó források egy részét a kormány az egészségügy különböző területeire forgatja vissza, így:

·3,5 milliárd forint támogatásban részesülnek a háziorvosok és házi gyermekorvosok, akik az év végén kéthónapnyi kártyapénzt, azaz plusz egyhavi juttatást kapnak, s a finanszírozásuk átfutási ideje két hónapra csökken;

·0,5 milliárd forintot fordít a kormányzat az átmeneti gyógyszerellátási zavar kezelésére a kórházak onkológiai teljesítményének figyelembe vételével;

·0,5 milliárd forintot kap az Országos Mentőszolgálat és a betegszállítók a mentés folyamatosságának biztosítása érdekében;

A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma szerint a cél az, hogy 2012-ben a betegút-szervezés a háziorvosok és házi gyermekorvosok szintjén is minél hatékonyabb legyen. Szükség van ugyanis a szakellátást tehermentesítő, befejezett kezelések végzésére képes szektor együttműködésének ösztönzésére. „Elengedhetetlen továbbá, hogy az igen nagy migrációnak kitett háziorvosi, házi gyermekorvosi körben is támogassuk a munkaerő itthon tartását” – olvasható az államtitkárság közleményében

A nemzetközi gyógyszergyártási nehézségek miatt egyes gyógyszerek esetében az utóbbi időben átmeneti ellátási zavar alakult ki, ami azonban csak a kórházakban használt gyógyszereket érinti. A helyzet rendezése érdekében az Egészségügyért Felelős Államtitkárság létrehozott egy, az átmeneti gyógyszerellátási zavar kezelését koordináló operatív testületet, sürgősséggel elvégezte az idevágó jogszabályok módosítását, kezdeményezte egyes gyógyszerek külföldről történő azonnali beszerzését, amihez a kormány egy most elfogadott kormányhatározat alapján biztosítja a szükséges, 2011. évi többletforrást is – áll a NEFMI levelében.

Hasonlóan indokolt a mentők és betegszállítók megemelkedett üzemanyagköltségének fedezése. A három intézkedésre összesen 4,5 milliárd forintot használhat fel az ágazat.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 04. 15:09, hétfő | Belföld

Eltűnt a Kis-Duna-ágban a büntetés-végrehajtás két munkatársa

Eltűnt a büntetés-végrehajtás két munkatársa Rácalmás közelében hétfő délelőtt a Kis-Duna-ághoz tartozó területen - közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) az MTI-vel.

2022. Július 04. 14:07, hétfő | Belföld

Meghalt egy siklóernyőt, vádat emeltek a katonai mentés ügyében

Vádat emeltek a vértesszőlősi katonai mentés ügyében - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség hétfőn az MTI-vel.

2022. Július 04. 12:48, hétfő | Belföld

Kigyulladt egy társasházi lakás Debrecenben, nyolc embert kórházba vittek

Kigyulladt egy társasház harmadik emeleti lakása Debrecenben hétfőn kora reggel, nyolc embert vittek kórházba - közölte a hajdú-bihari katasztrófavédelmi igazgatóság sajtóügyeletese az MTI-vel.

2022. Július 04. 08:54, hétfő | Belföld

Ismét fokozódik a kánikula

A hidegfront megérkezése előtt hétfőn még újra fokozódik a hőség - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében.