Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2013. Április 08. 11:13, hétfő | Helyi
Forrás: saját forrás

50 év a Beledi Hímzőkör életéből képekben és kézimunkákban

50 év a Beledi Hímzőkör életéből képekben és kézimunkákban

Meghosszabbították a kiállítás nyitva tartását.

Jubileumi kiállítás megnyitójára gyűltek össze az érdeklődők a Művelődési Ház nagytermében. A beledi hímzőkör 50. születésnapját ünnepeltük egy nagyszabású kiállítással, amelyet a Balassi Intézet pályázati támogatásából valósítottunk meg.

A megnyitóra a szakköri tagokon és családtagokon kívül szép számban látogattak el városunk művészetet, kézművességet nagyra értékelő polgárai.

A rendezvény hangulatos népdalcsokorral indult, az Ezüstfenyő Nyugdíjasklub népdalkörének előadásában.
Ezután következett a megnyitó: V. Szalontay Judit néprajzkutató, címzetes múzeumigazgató szakmai szemmel mutatta be a tematikusan összeállított anyagot a nagyközönségnek.
Ezt követően a város nevében Tompáné Balogh Mária polgármester asszony emlékezett meg a hímzőkör 50 évéről. Méltatta a leghosszabb időn át munkálkodó Karsay Jenőné Nelli néni, és a jelenlegi szakkörvezető, Gombás Lászlóné Rózsika közösségteremtő tevékenységét.Mindketten egy-egy szép virágcsokrot és ajándékot vehettek át.A polgármester a hagyományőrzésben évtizedek óta áldozatosan tevékenykedő asszonyok kitartását ugyancsak kiemelte. Hangsúlyozta, hogy Beled város hírnevét is öregbítik gyönyörű munkáik által. A szakköri tagok emléklapot és egy-egy erre az alkalomra készült katalógust kaptak.

A képes brosúra a hímzőkör 50 évét foglalja össze, s projekt során készült legszebb rábaközi kézimunkákat vonultatja fel.
A rendezvény tetőpontja a hatalmas születésnapi torta felvágása volt. A finomság nagy sikert aratott a részvevők között. A kiállítás megtekintése után még sokáig együtt maradtak a vendégek a süteményekkel és frissítőkkel megrakott asztalok mellett. Jó hangulatú beszélgetés során emlékeztek az elmúlt évtizedekre, és már a jövőt is tervezgették. Reméljük, a mostani kiállításnak és a megjelent brosúrának köszönhetően még többen ismerik meg őket, és értékelik méltóképpen munkásságukat.

A „Fél évszázados értékőrző hagyomány Beleden” címet viselő projekten belül ismeretterjesztő előadások is szerepeltek az elmúlt hónapokban. A program annak a néprajzi környezetnek széleskörű bemutatását tűzte ki célul, amelyben a hímzőkör maga is tevékenykedik. Ezzel a kitekintéssel közelebb kívántuk hozni a közönséghez azt a tárgyi és szellemi örökséget, amelyeket a régmúlt és a jelen teremtett értékei képviselnek a Rábaközben és Beleden.

Tájákoztatjuk az érdeklődőket, hogya nagy érdeklődésre tekintettel 2013. április 12-ig a kiállítás nyitva tartását meghosszabbítottuk.Látogatható munkanapokon 9-18 óráig.Cím: Művelődési Ház, Beled, Vásártér u. 2/1.

Támogatónk:
Balassi Intézet
Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal

Kotekné Kalmár Zsuzsanna

Címkék: beled, kiállítás

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:00, kedd | Helyi

Eldőlt, hogy ki készítette tavaly a legjobb bort a Csornai Járásban

XI. Bágyogszováti Borverseny eredményei

2024. Április 23. 13:00, kedd | Helyi

Nevező csapatokat várnak a szili majális focikupájára

III. Mesevár Kupa

2024. Április 23. 09:00, kedd | Helyi

Átadták a Csornai Járásbíróság felújított épületét

Az épületben 1928 és 1976 között már működött bíróság.

2024. Április 22. 16:00, hétfő | Helyi

Az elmúlt héten 63 eseményhez vonultak a megyei hivatásos tűzoltó egységek

A 16. héten történt.