Városlista
2023. június 5, hétfő - Fatime

Hírek

2022. Július 10. 12:11, vasárnap | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

58 szén-monoxid jelzéshez, 163 lakástűzhöz riasztották a megyei tűzoltókat az első félévben

58 szén-monoxid jelzéshez, 163 lakástűzhöz riasztották a megyei tűzoltókat az első félévben

Az érzékelők segítik a biztonságunkat.

Ma már a hazai háztartások nagyobb részében van szén-monoxid-érzékelő, a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezeken a helyeken kevesebben sérülnek meg. Ahhoz, hogy a lakástüzek esetében is csökkenteni lehessen a sérülések számát, a mostaninál sokkal több otthonban lenne célszerű füstérzékelőt elhelyezni, hiszen egy időben jelző készülék emberéleteket és anyagi javakat menthet meg.

Győr-Moson-Sopron megyében, idén az első félévben ötvennyolc alkalommal riasztották szén-monoxid miatt a tűzoltókat. Tavaly ez a szám ötvenegy volt.

Egy kandalló, cserépkályha, vaskályha, vegyes tüzelésű kazán, sőt egy fali vízmelegítő is veszélyforrás lehet, ha működtetése közben nem biztosított a megfelelő levegő-utánpótlás. Egyre több háztartásban van szén-monoxid-érzékelő, amely nagyban növeli az otthon biztonságát.

2022 első félévében megyénkben már százhatvanhárom lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, ez huszonöttel több, mint a tavalyi szám. Az év első hat hónapjában három ember sajnos életét vesztette a tűzeseteknél. A lángok kétezerhatszáz négyzetméteren pusztítottak, a lakástüzek eloltásához 396 technikai eszközre volt szükség.

A legtöbb lakástűz nyílt láng használatára, valamilyen elektromos vagy fűtési hibára, illetve főzésre vagy dohányzásra volt visszavezethető. A lángok leggyakrabban kéményben vagy konyhában csaptak fel, de nem ritka, hogy hálószobában, tárolóban, illetve nappaliban keletkezik tűz. A leggyakrabban idős emberek válnak ilyen eset áldozatává, mert mire észlelik a tüzet, már annyi mérgező égésterméket belélegeztek, hogy már nem képesek menekülni.

A lakástüzek megelőzése érdekében éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével, emellett évente egyszer ellenőriztessük a fűtőeszközeinket is. Ha régi házban élünk, rendszeres időközönként érdemes felülvizsgáltatni az elektromos hálózatot is.

Tanácsos a helyiségekbe füstérzékelőt elhelyezni. Olyan lakásban, házban, ahol füstérzékelő működött, senki nem sérült meg, és mivel hamar észlelték a tüzet, jelentős károk sem keletkeztek.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 05. 17:00, hétfő | Helyi

Rábatamásiban kedd délelőtt szünetel az ivóvízellátás

Vezetkékjavítást végeznek.

2023. Június 05. 16:00, hétfő | Helyi

Baleset balesetet követett a múlt héten

A 22. héten történt

2023. Június 05. 13:00, hétfő | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2023. Június 05. 09:00, hétfő | Helyi

Véradás a Rábaközben

Egyetlen véradással három beteg emberen segíthet.