Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Október 28. 07:21, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

6 milliárd forinttal csökkenti az ország villanyszámláját az óraátállítás

6 milliárd forinttal csökkenti az ország villanyszámláját az óraátállítás

Vasárnap visszaáll az ország a téli időszámításra. Hajnali háromkor kettőre kell az órákat állítani.

A Mavir vagyis a Magyar Villamosenergia Átviteli Rendszerirányító szerint bár egyre kisebb a különbség a nyári és a téli csúcsfogyasztás között még így is 120 gigawatt óra áramot, vagyis 6 milliárd forintot spórol az országos rendszer a két időszámítással - mondta a Gazdasági Rádiónak Tari Gábor, a Mavir vezérigazgatója.


Az őszi óraátállításra - vagyis amikor a helyi időt visszaállítjuk az időzóna idejéhez - Európában egységesen október utolsó vasárnapján kerül sor. A hazai villamosenergia-rendszert irányító vállalat szakemberei évtizedek óta gyűjtik és elemzik a mindenkori fogyasztási adatokat. Ezekből az látszik, hogy a napéjegyenlőséghez közeli tavaszi óraállításkor látványosan változik az esti órák terhelése. Az átállítás előtti és utáni időszakot összehasonlítva naponta másfél-három százalékos - 2000–4000 MWh - fogyasztáscsökkenés látható. Ez a mennyiség akár egész évre elegendő lenne ezer háztartás számára. A vállalat által éves szinten becsült megtakarítás megközelítőleg 120 000 MWh, ami 30–40 ezer – mondhatjuk, hogy egy városnyi – háztartás éves fogyasztásának felel meg- mondta rádiónknak Tari Gábor, a Mavir Zrt. vezérigazgatója. A fel nem használt energiát természetesen kifizetni sem kell, ami körülbelül hatmilliárd forinttal csökkenti az ország villanyszámláját. A megtakarítás nem csak a pénztárcát kíméli: a környezet számára is hasznos, ha kevesebb energiát kell az erőművekben termelni.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére