Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Augusztus 24. 16:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Kóny Önkormányzat

63 éve alapította és vezeti a kónyi Erkel Ferenc kórust a most kitüntetett Veér György

63 éve alapította és vezeti a kónyi Erkel Ferenc kórust a most kitüntetett Veér György

Kóny Önkormányzatának felterjesztésére magas állami kitüntetést kapott az államalapítás ünnepén.

Veér György karnagy úr, tanár úr, a kónyi Erkel Ferenc Énekkar alapító karnagya augusztus 20-a alkalmából Magyar Ezüst Érdemkereszt állami kitüntetést vehetett át példaadóan magas színvonalú művészi és közösségformáló tevékenysége elismeréseként.

Veér György 1933. augusztus 9-én született Kónyban. Édesapja tanító volt a helyi iskolában. Az általános iskolai tanulmányait Kónyban végezte 10 éves koráig, majd a győri Révai Miklós Gimnáziumban érettségizett. Énektanári tanulmányait a Budapesti Pedagógiai Főiskolán kezdte el, de mivel közben megszűnt, így Szegedre ment, és ott is államvizsgázott 1956-ban. Onnan kapta meg a 60 év után járó gyémántdiplomát is.
1955-ben gyakorló tanárként kezdett tanítani Kónyban, majd 1957-ben igazgatóhelyettesnek nevezték ki, mely tisztséget egészen a nyugdíjazásáig betöltötte. Első és egyetlen munkahelye a Kónyi Körzeti Általános Iskola volt, ahonnan 1994 decemberében ment nyugdíjba. Pályafutása alatt nagyon sok gyereket nevelt a zene és az ének szeretetére. Volt olyan tanítványa is, akiből nagy örömére énektanár lett.
Az Erkel Ferenc Énekkarnak alapító tagja, kezdetektől a vezetője, és neve szinte összeforrott vele. 1960. március 4-én alakult meg Kóny községben a vegyeskar, mely Erkel Ferenc nevét vette fel, a zeneszerző születésének 150. évfordulója alkalmából.
Számtalan dalostalálkozó, hangverseny, fesztivál, ünnepély emlékét őrzik az egykori és mai kórustagok. Az évtizedek alatt rádiófelvételek, minősítések. 1977-ben a Kórusok VII. Országos Minősítésén pedig elérték a rég áhított legmagasabb fokozatot az Aranykoszorús Énekkar címet. A kórus 1985-ben kulturális tevékenységéért állami kitüntetésben részesült, Veér György karnagy pedig „Kiváló Munkáért” kitüntetést kapott.

Külön ki kell emelni Veér György karnagy úr 63 éve tartó áldozatos munkáját, melyet az énekkar művészeti és szellemi vezetőjeként végez. Az ő személyisége, precíz és megbízható tevékenysége, lokálpatriotizmusa nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ma az énekkar 63. születésnapját ünnepelheti.

1990-ig a Kisalföldi ÁFÉSZ lehetőségeihez mérten adott meg minden támogatást, ami az énekkar fenntartásához szükséges, akár fellépő ruháról vagy kottáról volt szó, akár a fellépések, kirándulások, baráti kórustalálkozók költségeiről.
Az 1990-es évek elején a megyében nagyon sok kórus megszűnt, de Veér György karnagy úr áldozatos és kitartó munkájának köszönhetően a kónyi Erkel Ferenc Énekkar a mai napig is működik.
Harminchárom éve Kóny Község Önkormányzata vette át az énekkar fő támogatójának feladatát. A község lakói azok, akik szabadidejükben vállalják a próbákat, a szerepléseket. Munkájukkal, énekükkel örömet szereznek a hallgatóknak, fennállásuk óta szebbé teszik a település ünnepeit, jó hírét viszik a falunak. Ebben pedig kiemelkedő szerepe volt és van Veér György személyiségének, aki 63 éve tartja össze ezt a közösséget személyes példamutatásával.

A karnagy úr Győrben él, de 90 évesen is heti rendszerességgel kijár Kónyba a kórus próbáira és fellépéseire. Ennek is köszönhető, hogy az énekkar a fiatalok állandó bevonásával folyamatosan képes megújulni, amellett, hogy a hagyományokat is megőrzik.

Kóny Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 1994-ben az Erkel Ferenc Énekkarnak Kóny Községért Díjat adományozott, majd 1997-ben maga Veér György tanár úr, karnagy is Kóny Községért Díj elismerésben részesült.

Veér György nyugdíjas pedagógus életműve, egyedülálló: a tanár úr 63 évvel ezelőtt alapított egy kórust, melynek azóta is vezetője, karnagya. Idén lesz 90. esztendős, de ma is aktív. Ezért terjesztette fel őt állami kitüntetésre Kóny Község Önkormányzatának Képviselő-testülete.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 19:00, szombat | Helyi

Magyarországon hetente egy nő hal meg kapcsolati erőszak miatt

Rengeteg téves sztereotípia kapcsolódik a családon belüli erőszakhoz.

2024. Április 27. 16:00, szombat | Helyi

Közzétették a csornai termálfürdő árlistáját

A termálfürdő június elsején nyit.

2024. Április 27. 13:00, szombat | Helyi

Idén is várják a gyerekeket a tűzoltótáborba

Ott a helyed, ha szeretnéd megismerni a tűzoltók munkáját és felszereléseit!

2024. Április 27. 09:00, szombat | Helyi

Egy győri nőnek 48 millió forintja bánta a hiszékenységét

Megint az AnyDesk alkalmazás! Az elkövetők most banki alkalmazottnak, majd rendőrnek adták ki magukat.