Városlista
2022. május 26, csütörtök - Fülöp

Hírek

2011. December 15. 12:54, csütörtök | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

662 milliárd dollárt költenének háborúsdira

662 milliárd dollárt költenének háborúsdira

Az amerikai képviselőház szerdán megszavazta az Egyesült Államok 2012-es évi, 662 milliárd dolláros katonai költségvetését.

A Pentagon büdzséjéről rendelkező törvénytervezet magában foglalja azt a vitatott rendelkezést is, amely kiterjeszti a hadsereg illetékességét az al-Kaida terrorszervezettel való együttműködéssel gyanúsított személyek fogva tartásával kapcsolatban. A katonák illetékességi köre korábban csak a külföldön elfogott, külföldi állampolgárságú terroristákra terjedt ki, a most elfogadott jogszabálytervezet értelmében azonban kiterjed az Amerikában letartóztatott amerikai állampolgárokra is.

A kitétellel kapcsolatban Barack Obama elnök, aki azt szorgalmazza, hogy a terroristákkal kapcsolatban a szövetségi polgári hatóságok járjanak el, korábban vétót helyezett kilátásba, ám röviddel a képviselőházi szavazás előtt eltekintett ettől. A Fehér Ház csütörtöki közleménye méltatta, hogy a törvénytervezeten egy sor módosítást hajtottak végre, de aggodalmát fejezte ki a jogállamiság elveinek betartásával kapcsolatban, és jelezte, hogy az eljárás módosítását fogja kezdeményezni.

A várakozások szerint a katonai költségvetést a szenátus is megszavazza a héten. A Pentagon büdzséjéről rendelkező törvénytervezet, amelyet 283-136 arányban fogadtak el, új szankciókat tartalmaz az iráni központi bank ellen, és „megelőző intézkedésként” befagyasztja a Pakisztánnak folyósítandó támogatások több, összesen több száz millió dolláros tételét is.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 26. 15:03, csütörtök | Külföld

Romániába látogatott a brit trónörökös

A román állami vezetőkkel és a román királyi ház tagjaival találkozott szerdán Bukarestben, romániai látogatása első napján Károly walesi herceg.

2022. Május 26. 14:08, csütörtök | Külföld

Már 59-re emelkedett a majomhimlősök száma Spanyolországban

Spanyolországban 59-re emelkedett a majomhimlő-fertőzéssel diagnosztizált betegek száma - közölte Carolina Darias egészségügyi miniszter sajtótájékoztatón szerda este.

2022. Május 26. 11:05, csütörtök | Külföld

A fertőzöttek száma 527,3 millió, a halálos áldozatoké 6,282 millió a világon

A világon 527 332 240 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 282 991 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem csütörtök reggeli adatai alapján.

2022. Május 26. 08:00, csütörtök | Külföld

Rubelben készül törleszteni az államadósságát Oroszország

Oroszország továbbra is teljesíti külső államadóssági kötelezettségeit annak ellenére, hogy Amerika elutasította adósságszolgálati engedélyének meghosszabbítását, a kifizetések rubelben történnek majd