Városlista
2024. július 17, szerda - Endre, Elek

Hírek

2012. Február 29. 07:19, szerda | Sport
Forrás: STOP / Sztárnaptár

70 éves a futball élő legendája

70 éves a futball élő legendája

70 éves Dino Zoff olasz labdarúgó, aki azokra sem haragszik, akik megdöntik a rekordjait.

A világszerte ismert kapus az itáliai foci élő legendája, aki lassan harminc éve visszavonult, ám most is több rekord fűződik a nevéhez. 1142 percen át nem kapott gólt nemzetközi meccsen, soha azelőtt és azután kapus ilyen sokáig nem őrizte meg góltól a hálóját. Máig ő a legidősebb labdarúgó, aki világbajnoki címet szerzett, az 1982-es világbajnokságon negyven éves, négy hónapos és tizenhárom napos volt, amikor elhódította a világbajnoki trófeát.

Száztizenkét alkalommal védte az olasz válogatott kapuját, sokáig ez is rekord volt az olasz kapusok között, most novemberben Buffon érte utol e tekintetben kiváló elődjét. Zoff nem haragszik ezért, ő Buffon talán leglelkesebb szurkolója. Mindig elmondja, hogy őt tartja a világ legjobb kapusának.

Dino Zoff a világbajnoki mellett Európa-bajnoki címmel is büszkélkedhet, 1968-ban szerezte társaival. A Napoli és a Juventus játékosa volt, s hat bajnoki cím, két olasz kupagyőzelem kivívásában vett részt, 1977-ben a Juventusszal megnyerték az UEFA Kupát is. Nem neheztelt Pagliucára sem, aki az olasz kapusok bajnoki rekordját hódította el tőle, amikor 571. pályára lépésével megdöntötte az ő korábbi rekordját - pedig Pagliuca az Ascoli kapusa volt, Zoff a Juventus kapuját védte.

Éveken át volt a Juve és a válogatott csapatkapitánya, a posztot azért bízták rá, mert a legkiélezettebb helyzetekben is megőrizte higgadtságát, s ezzel segítette csapattársait. Egykori társa, Cabrini szerint ha ő állt a kapuban, nem kellett annyit izgulni.

Sztárnaptár / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 17. 07:51, szerda | Sport

BL-selejtező - Walesi ellenfél vár a Ferencvárosra

A The New Saints lesz a Ferencváros labdarúgócsapatának ellenfele a Bajnokok Ligája selejtezőjének második fordulójában.

2024. Július 15. 07:56, hétfő | Sport

Spanyolország negyedszer Európa-bajnok

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

2024. Július 13. 10:16, szombat | Sport

Volt adok-kapok, de győzni tudtunk!

Élménybeszámoló Jobbágy Ákostól a Prešov Rally után, ahol a dobogó legtetején végeztek.