Városlista
2022. szeptember 29, csütörtök - Mihály

Hírek

2012. Május 19. 07:05, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

A bajor gyáróriás Miskolccal kacsingat

A bajor gyáróriás Miskolccal kacsingat

Új autógyárak építését tervezi a BMW, a német társaság Közép-Európában is vizsgálja a lehetséges helyszíneket a beruházásokhoz, közöttük Miskolc neve is felmerült – írta pénteken a Handelsblatt.

A német üzleti lap szerint a magyar és a szlovák vezetés is igyekszik megnyerni a BMW-t, és egyaránt azt szorgalmazza, hogy az ország elmaradott keleti térségében hajtsák végre a munkahelyeket teremtő és csúcstechnológiát meghonosító beruházást. Szlovákiából Kassa, Magyarországról Miskolc szerepel a lehetséges helyszínek között.

A BMW az eladott kocsik számát a tavalyi 1,67 millióról 2016-ra 2 millióra kívánja emelni, e cél elérését szolgálja a gyártókapacitás bővítése. A beruházás vagy beruházások helyszínéről idén ősszel dönthetnek.

A cég egyszer már – 2001-ben – foglalkozott a gondolattal, hogy Szlovákiában épít gyárat, de végül a volt NDK-ban fekvő Lipcsét választotta, írja a Handelsblatt.

Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter a lapnak elmondta: a pozsonyi kormány számos befektetővel tárgyal, részleteket azonban nem árult el, mert nem akarja veszélyeztetni a vállalkozások esetleges megtelepülését Szlovákiában.

Ugyanakkor egyre csökkennek Közép-Európa esélyei egy BMW-beruházás megszerzésére, mert az euróövezeti államadósság-válság miatt gyenge az európai piac – írta a lap. Az autógyártó cégnek az importot terhelő adók és vámok, valamint az árfolyamkockázatok elkerülése érdekében oda kell telepíteniük gyártókapacitást, ahol el is tudják adni a kocsikat.

Kínában május végén adják át a második BMW-gyárat. A leginkább valószínűnek az tűnik, hogy legközelebb Brazíliában vagy Mexikóban építenek új üzemet – írta a Handelsblatt.

Az európai piac gyengeségét jelzi, hogy egyre többször kell az Európába szánt kocsikat átirányítani az amerikai vagy a kínai piacra. Előfordul, hogy ezekben az autókban az európai előírásoknak megfelelő dízelmotort is ki kell cserélni benzinesre.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2022. Szeptember 29. 06:00, csütörtök | Belföld

Devizapiac - A frankkal és a dollárral szemben új mélypontot ért el a forint

A forint napközben új mélypontra került a frankkal és a dollárral szemben.

2022. Szeptember 28. 17:06, szerda | Belföld

Munka közben rádőlt a fa egy emberre, életét vesztette

2022. Szeptember 28. 13:11, szerda | Belföld

Tovább erősödött Magyarország innovációs teljesítménye az Európai Bizottság jelentése szerint

Magyarország idén még közelebb került az EU-átlaghoz a kutatás-fejlesztés és innováció területén.