Városlista
2022. május 26, csütörtök - Fülöp

Hírek

2020. Március 08. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

A cégeknek is készülniük kell a járványra a munkajogi szakértők szerint

A cégeknek is készülniük kell a járványra a munkajogi szakértők szerint

A magyar munkajogi szabályozásnak nincsenek előírásai járványhelyzetre, de a koronavírus terjedésére a cégeknek is fel kell készülniük - közölte a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda az MTI-vel pénteken.

A társaság magyarországi munkajog-szakértői a vállalatok számára cselekvési tervet javasolnak. Érdemes ebben rögzíteni a szükséges teendőket, meghatározva a felelősségi köröket, a munkahelyen kívüli munkavégzés feltételeit, az üzletmenet átszervezését - hívják fel a figyelmet.

A legfontosabb munkaadói teendők egyike a munkavállalók tájékoztatása és a biztonságos munkakörnyezet fenntartása. Indokolt esetben korlátozni lehet a belépést a munkahelyre, az üzleti utakat és találkozókat pedig le kell mondani - írták.

Az elővigyázatosság munkajogi és adatvédelmi kérdéseket is fölvet. Az alkalmazottak mentesíthetők a munkavégzés alól járványveszély miatt, de ennek időtartamára alapbér jár. A munka törvénykönyve nem zárja ki az otthoni munkavégzést sem, és szabadság is kiadható. Ha alkalmazott már beteg, vagy érinti hatósági elkülönítés, betegszabadságot és táppénzt kaphat. A fertőzés puszta gyanúja viszont még nem jogosít erre.

Fölmerülhet ugyanakkor több olyan lehetőség is, ami a szakértők szerint sem egyértelmű. Nehéz például megítélni, milyen veszélyeztetettség teheti jogossá a munkavégzés megtagadását. Ha nincs jogszerű indok, akár meg is szüntethető a munkát megtagadó alkalmazott munkaviszonya. Fordított esetben pedig, ha a munkaadó nem tud foglalkoztatni járványhelyzet miatt, nem köteles munkabért fizetni. Ilyenkor az lehet kérdéses, hogy megtett-e minden óvintézkedést a fertőzés kiküszöbölésére.

A munkajogászok a különleges helyzetek közé sorolták azt, amikor a munkavállaló fertőzött családtaggal él együtt, vagy iskolaszünet miatt a gyermekére kell vigyáznia. Egyedileg, az összes körülmény alapján lehet csak megítélni azt is, hogy a munkavállaló magáncélú utazásait a munkahelye korlátozhatja-e. Figyelembe kell venni egyebek között az alkalmazott életkorát, családi állapotát és a munkakörét - olvasható a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 26. 12:32, csütörtök | Belföld

Busznak csapódott egy ittas, bedrogozott sofőr, súlyos sérülést okozott

Nemcsak alkoholt, hanem drogot is fogyasztott mielőtt a volán mögé ült. Többen is megsérültek miatta.

2022. Május 26. 09:54, csütörtök | Belföld

Elfogtak egy nőt és egy ügyvédet egy idős férfi kifosztása miatt

Elfogtak egy 44 éves budapesti nőt és egy szolnoki ügyvédet, aki ki akart fosztani egy idős férfit - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda csütörtökön a police.hu oldalon.

2022. Május 26. 08:41, csütörtök | Belföld

Százszor riasztották a tűzoltókat országszerte a viharok miatt

Országszerte mintegy száz alkalommal riasztották a tűzoltókat szerdán a heves szél és a jégeső okozta károk miatt - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-t.

2022. Május 26. 07:00, csütörtök | Belföld

Erős nyári szezonra számít a rendőrség a Balatonnál

Az újra megrendezendő nagyfesztiválok miatt is erős nyári szezonra számít a rendőrség a Balatonnál, ahol a korábbi évekhez hasonlóan középiskolások is segítik majd a bűnmegelőzési munkát