Városlista
2023. május 29, hétfő - Magdolna

Hírek

2013. Augusztus 14. 13:00, szerda | Helyi
Forrás: szöveg és kép Kovács József

A csornai motorvonat magányossága

A csornai motorvonat magányossága

A következő szöveget egy blogon találtuk.

A napokban többször kilátogattam a pápai vasútállomásra, kíváncsi voltam, hogy „érzi” magát a nap túlnyomó részét a negyedik vágányon pihenő Pápa-Csorna-Pápa útvonalon közlekedő egy egységből álló piros személyszállító motorvonat.

A Pápa-Csorna közötti vasúti mellékvonal 2010. július eleji újraindítása kapcsán merültek fel bennem újra gondolatok. Valóban szükség volt-e annak idején az újbóli üzembeállásra, vagy csak egyszerűen politikai döntés született? A 2010-es jobboldali fülkeforradalom ígéretei közül, a Fideszre szavazók kívánságlistájából egyet ki lehetett pipálni.

De lássuk a mai valóságot! 2012. márciusában a MÁV bejelentette, nagy járatritkításra készül. A személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvénytárgyalása kapcsán, amely minden magyar település számára legalább napi három pár közösségi közlekedési járatot biztosít, a 14. számú Pápa-Csorna vonalat, a 2011/12.évi menetrendben az 1. számú menetrendi módosításról szóló dokumentum alapján a következő változások érintették: a 2010-ben újranyitott szakaszon Pápáról csak 06.01-kor, 15.06-kor és 18.11-kor indult vonat, korábbi 17 járatot lemondva. Igen, akkor, múltidőben írva! Ha most megnézzük a legfrissebb menetrendet, azt láthatjuk, hogy ma már csak két járatpár közlekedik a két település között, egy reggel, egy délután. http://elvira.mavstart.hu/

A jelenlegi két járatpár nem haladja meg a törvényben foglalt minimális járatpár-számot, ami ugye minimum 3 lett volna minden településnek. Látva ezen járatok jelenlegi kihasználtságát, diplomatikusan megfogalmazva is minimálisnak mondható. Az utazó emberek ezen a vonalon is átszoktak a buszos és az autós közlekedésre. Ez volt a helyzet korábban a veszprémvarsányi szárnyvonal bezárásának esetében is.

Kovács József Pápa

Címkék: vasút

Ezek érdekelhetnek még

2023. Május 28. 17:00, vasárnap | Helyi

Vonatpótló buszok járnak Csorna és Sopron között

Vágányzári hirdetmények a személyvonatokra és az IC járatokra.

2023. Május 28. 10:00, vasárnap | Helyi

Elindult a gyepek titkai fotópályázat

Az idei fotópályázat célja bemutatni a legelő őshonos háziállatfajtáinkat.

2023. Május 27. 17:00, szombat | Helyi

Veszélyes vegyi anyagok az otthonunkban

10+1 szakértői tipp a biztonságért