Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2020. November 04. 17:59, szerda | Helyi
Forrás: Inforábaköz

A csornai önkormányzat a saját járványügyi szabályait sem tartja be

A csornai önkormányzat a saját járványügyi szabályait sem tartja be

Miért tartanak rendezvényeket Csornán pont a legveszélyeztetettebb idős korosztálynak?

Október 28-án szerdán újraindult a Nyugdíjas Akadémia Csornán a művelődési központban. Erről az Inforábaköz is hírt adott, aminek komoly visszhangja lett. Szinte minden kommentelő értetlenségének adott hangot, hogy a koronavírus járvány gyors terjedésének időszakában miért rendeznek pont a legveszélyeztetettebb korosztálynak több hetes rendezvénysorozatot, miközben egy augusztusi képviselő-testületi határozat ezt tiltotta is. A rendezvény másnapján rendkívüli ülést tartott Csorna Város Önkormányzatának Képviselő-testülete, amelyen az egyik napirend az augusztusi szigorú szabályok könnyítése volt.

Kovácsné Varga Ildikó a Szövetség Csornáért önkormányzati képviselője erről adott tájékoztatást az Inforábaköznek.

- Augusztusban a térség legszigorúbb szabályait hoztuk meg, amit sajnos pont a döntéshozó önkormányzat nem tartott be. Nem tudom, így hogy várják el azt, hogy az emberek betartsák a szabályokat. Az augusztusi határozat így szólt: Az 55/2020 (VIII. 13.) számú határozatában Csorna Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az összes körülményeket mérlegelve, a társadalmi felelősségvállalás jegyében eljárva úgy határoz, hogy 2020 augusztus 15. (szombat) napjától kezdődően a város közterületein, továbbá Csorna Város Önkormányzatának tulajdonában lévő bérletbe kiadott egyéb önkormányzati területeken, ingatlanokon (épületekben és szabadtéren egyaránt) nem engedélyezi rendezvény megtartását, ideértve a zenés táncos rendezvényeket is résztvevői létszámra tekintet nélkül.

Múlt csütörtökön ezt a határozatot a testület hatályon kívül helyezte, és új határozatot hozott:

Csorna Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az összes körülményeket mérlegelve, a társadalmi felelősségvállalás jegyében eljárva úgy határoz, hogy 2020 október 29. napjától város közterületein, továbbá Csorna Város Önkormányzatának tulajdonában, illetve tulajdonában lévő bérletbe kiadott egyéb önkormányzati területeken, ingatlanokon (épületekben és szabadtéren egyaránt) nem engedélyezi a zenés-táncos rendezvény megtartását résztvevői létszámra tekintet nélkül.
A Képviselő-testület az önkormányzati tulajdonban levő ingatlanokban csak a bérleti szerződésekkel rendelkező szervezete részére - a járványügyi szabályok szigorú betartása mellett - engedélyezi a teremhasználatot a terem befogadóképessége 30%-a mértékéig. A befogadóképesség megállapításánál az ott foglalkoztat
ott személyeket is figyelembe kell venni. A járványügyi és a teremhasználati szabályok betartásának ellenőrzése az intézményvezető felelőssége.

Meggyőződésem, hogy miközben épp a napokban hozott szigorításokat a kormány, a jelenlegi járványügyi helyzetben ez a döntés veszélyes. Körülöttünk tombol a járvány, egy héttel a döntés után térdre rogyott az egészségügyi alapellátás Csornán, egy kivétellel az összes csornai háziorvos koronavírus fertőzött. Nem tudjuk, mi a helyzet a város iskoláiban. Két kérdéskörben tettem fel kérdéseket a testületi ülésen a polgármesternek. Az egyik a rendezvényekkel volt kapcsolatban.

Ezeket a kérdéseket tettem fel:

A testület augusztusi határozatának tiltása ellenére ki és miért engedélyezte a Nyugdíjas Akadémia 2020 őszi előadásainak elindítását?
A testület augusztusi határozatának tiltása ellenére ki és miért engedélyezte színházi előadás megtartását?
A testület augusztusi határozatának tiltása ellenére ki és miért engedélyezte a senior táncos rendezvényt a Városháza előtt?
Hogy várjuk el az állampolgároktól, hogy betartsák a jogszabályok utasításait, ha maga az önkormányzat sem tartja be?
A zenés-táncos rendezvények tiltása a Pántlika Néptáncegyüttes műsoraira is vonatkozik?
Augusztusban a térség legszigorúbb korlátozásait vezettük be, elmaradt a csornai búcsú, és számtalan más rendezvény. A mostani helyzetben tényleg vissza kell vennünk a korábbi szigorú szabályokból? A mostani fertőzöttség sokkal nagyobb, mint augusztusban, amikor elfogadtuk ezeket a szigorú szabályokat.

A kérdéseim másik része a csornai járványhelyzetről szólt.
Hány fertőzött, és karanténban lévő személy van Csornán?
Milyen járványügyi intézkedéseket vezetett be az önkormányzat a fenntartásában lévő intézményekben?
Van-e helyi csornai védekezési stratégia a járvány ellen? Miért nem ad hiteles tájékoztatást az önkormányzat a városi járványhelyzetről?
Állítólag a Fidesz önkormányzati frakciója a képviselői tiszteletdíjukból két ózon fertőtlenítő gépet adományozott az önkormányzatnak. Használták-e ezeket a gépeket valamelyik intézményben, hol találhatók most ezek a gépek, hogy lehet ezeket a gépeket fertőtlenítésre igényelni?

Sajnos a korábbi szokások szerint a kérdéseimre most sem kaptam választ. A polgármester asszony mindig azzal tér ki a válaszadás elől, hogy majd 15 napon belül írásban válaszol. Ez a lehetőség csak akkor áll jog szerint rendelkezésére, ha napirend után váratlan kérdést kap, aminek utána kell néznie. Miért nem képes egy polgármester arra, hogy az előterjesztett napirendről szóló kérdést meg tudjon válaszolni? Hogy várhatja el ezek után az ellenzéki képviselőktől azt, hogy a 24 órán belül összehívott rendkívüli ülés határozati javaslatáról úgy döntsenek, hogy előterjesztést sem kapnak, csak a testületi ülésen nyomják a kezükbe? Ha a polgármester 15 napot kér a döntéshez szükséges alapvető kérdések megválaszolására, akkor milyen jogon kér perceken belül tőlünk döntést? Mit szólna, ha mi is 15 napot kérnénk a határozati javaslat elfogadására?

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 25. 09:00, csütörtök | Helyi

A megengedett sebesség duplájával ment a Speedmaraton megyei nyertese

Speedmarathon

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!