Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. November 02. 16:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Zsaru Magazin

A Csornai Rendőrkapitányság járőrparancsnoka lett az év rendészeti szakembere a megyében

A Csornai Rendőrkapitányság járőrparancsnoka lett az év rendészeti szakembere a megyében

Roma származású diákoknak adott ösztöndíjjal végezte a középiskolát, ma már egyetemen tanul.

„Gazdagságban nőttem fel – mondja Németh Adám törzsőrmester, a Csornai Rendőrkapitányság járőrparancsnoka. – Multimilliomosok voltunk – teszi hozzá, amitől végképp zavarba jövünk. – Már amennyiben a szeretet át lehetne váltani pénzre…” – csavar egyet a meglepő információn, és mi ekkor megvilágosodunk. Hát persze! Neki mást jelent a gazdagság, mint általában az emberek számára.
A roma származású fiatalember Nógrád megyében, Salgótarjánban született, Karancslapujtőn gyerekeskedett. A házban, ahol felnőtt, több generáció élt együtt. Azt mondja, a családtagok között a szeretet volt a legfőbb kapocs, pénz meg csak-csak akadt valahogy: édesapja az építőiparban dolgozott, édesanyja az idősgondozásban.

Kérdezzük, mi volt a nagy vágya, azt feleli, a boldogság. Nem álmodott csillogós bicikliről, utazásokról, neki elég volt a családi boldogság, azt szerette volna megőrizni egész életében. Jó tanuló volt, főleg a humán tantárgyakban jeleskedett. Tűzhetett volna bármilyen célt maga elé, de ő tornatanár akart lenni. Küzdősportokat űzött, kicsit futballozott is. Szembesülnie kellett azonban azzal, hogy az egyetemi tanulmányokhoz nem voltak ideálisak az életkörülményei. Úgy döntött, rendőr lesz. A lehetőség az interneten „jött vele szemben”. Pontosabban az a rendőrség által kínált lehetőség, hogy roma származású diákoknak ösztöndíjat ad, nekik cserébe vállalniuk kell, hogy később a rendőri pályát választják. Márpedig a pénzre igencsak szüksége volt Németh Ádámnak, így aztán döntött: vállalja. Különben is: körülfogta őt a bűn rendesen, látott közelről rablást, lopást, kábítószer-kereskedőt és -használót, ezért már gyerekként elhatározta, hogy ő a másik oldalon áll majd.

Gimnázium után a Körmendi Rendészeti Szakközépiskolát végezte el, majd Salgótarjánban lett járőr, éppen azon a környéken, ahol fiatalságát töltötte. Állítja, nem volt ez könnyű helyzet. Hiszen néha olyanokkal szemben kellett intézkednie, akikkel együtt nőtt fel. Nehéz volt kizárni az érzelmeket. Jelentkezett a Csornai Rendőrkapitányságra, ahol azóta is dolgozik. Egyetlen kérése volt: hogy tanulhasson. Tanulhatott. Most végez majd a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Írt egy tudományos diákköri dolgozatot 2021 végén A fiatalkorú bűnelkövetők jellemzői Győr-Moson-Sopron megyében címmel, második helyezést ért el vele. Az országos versenyen ugyanezzel a dolgozattal különdíjat nyert. Mondják: a tudományos megállapításokon kívül az írás nagy erénye, hogy olvasmányos. A diploma megszerzése után is a közrendvédelem területén szeretne dolgozni, úgy érzi, ez az ő világa, ebben tud kiteljesedni.

Mostanában tehát tanul és dolgozik, utóbbiban is sikereket ér el: ő lett 2022-ben Győr-Moson-Sopron vármegyében az év rendészeti szakembere. Nemrég elmesélte az életét a VII. Roma Származású Rendőrök Konferenciáján. Volt miről mesélnie, és mert szereti a rendőri munkát, alighanem lesz is még bőven.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 19:00, szombat | Helyi

Magyarországon hetente egy nő hal meg kapcsolati erőszak miatt

Rengeteg téves sztereotípia kapcsolódik a családon belüli erőszakhoz.

2024. Április 27. 16:00, szombat | Helyi

Közzétették a csornai termálfürdő árlistáját

A termálfürdő június elsején nyit.

2024. Április 27. 13:00, szombat | Helyi

Idén is várják a gyerekeket a tűzoltótáborba

Ott a helyed, ha szeretnéd megismerni a tűzoltók munkáját és felszereléseit!

2024. Április 27. 09:00, szombat | Helyi

Egy győri nőnek 48 millió forintja bánta a hiszékenységét

Megint az AnyDesk alkalmazás! Az elkövetők most banki alkalmazottnak, majd rendőrnek adták ki magukat.