Városlista
2024. szeptember 1, vasárnap - Egon

Hírek

2012. Szeptember 11. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A cukorbetegeknek rendszeresen ellenőrizniük kell a koleszterinszintjüket

A cukorbetegeknek rendszeresen ellenőrizniük kell a koleszterinszintjüket

A cukorbetegek nagy része nem ellenőrzi rendszeresen és hatékonyan koleszterinszintjét, ami pedig ha nem megfelelő, jelentősen megnöveli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát - írja a BBC.

A diabéteszes páciensek legtöbbje (90 százalék) évente csak egyszer megy el ellenőriztetni koleszterinszintjét, s ilyenkor már általában problémák jelentkeznek.

Márpedig a cukorbetegek eleve magas kockázati csoportba tartoznak, ami a szívbetegségeket illeti. A kardiovaszkuláris betegségek az 1-es típusú diabéteszeseknél 44, a 2-es típusúaknál 52 százalékban halálos kimenetelűek.

Manapság azonban a sztatinokkal megfelelően kezelhető a magas koleszterinszint. Más életmódbeli változásokkal is megelőzhető a betegség: fogyás, az alkoholtól való tartózkodás, a dohányzás abbahagyása és az egészséges étkezés.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 31. 19:00, szombat | Életmód

Szorongva várjuk, vagy örülünk, hogy kezdődik az iskola?

A diák, a pedagógus és a szülő szemével.

2024. Augusztus 31. 08:47, szombat | Életmód

Balla Eszter kapta idén a Kaszás Attila-díjat

Balla Eszter, a 6SZÍN társulat jelöltje kapta idén a Kaszás Attila-díjat, amelyet pénteken a Szegedi Nemzeti Színházban vett át.

2024. Augusztus 31. 08:39, szombat | Életmód

A világ legjelentősebb 200 földtani örökségi helyszíne közé választották a Bakony-Balaton-felvidék egykori vulkáni mezőjét

A Nemzetközi Földtudományi Unió (IUGS) a világ legjelentősebb 200 földtani örökségi helyszíne közé választotta a Bakony-Balaton-felvidék plio-pleisztocén kori freatomagmás monogenetikus vulkáni mezőjének fordított tájképét

2024. Augusztus 29. 13:42, csütörtök | Életmód

Megkezdődött a szarvasnász, országszerte zeng az erdő

Alkonyattól pirkadatig zeng az őszi erdő, megkezdődött a gímszarvas bikák násza.