Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2013. December 04. 10:24, szerda | Kék hírek
Forrás: pannonmedia.hu | Füssy Angéla

A devecseri Bognárék otthonát felfegyverkezett romák vették ostrom alá

A devecseri Bognárék otthonát felfegyverkezett romák vették  ostrom alá

Jogos önvédelem.
A Bognár család a történtek helyszínén egy héttel a támadás után.

Másfél éven át tartott a Bognár család kálváriája, de a Veszprémi Járás Ügyészség most kimondta, jogos önvédelemből cselekedtek, amikor szembeszálltak a rájuk támadó csoporttal. 2012 júliusában egy szóváltást követően 80-100 felfegyverkezett roma jelent meg a devecseri Homok utcában, s vette ostrom alá Bognárék otthonát. A család több tagja súlyos, maradandó sérüléseket szenvedett. Csak lélekjelenlétüknek köszönhető, hogy végül sikerült megszerezni néhány szerszámot a támadóktól, és megakadályozni a lincselést.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság a történtek után csoportos garázdaság miatt indított eljárást – Bognárékat is meggyanúsították. Kihallgatások sora és egy megismételt nyomozás kellett, hogy végül tisztázzák magukat, és a hatóságok kimondják: jogos önvédelmet gyakoroltak. Gulyás Ildikó, a Veszprém Megyei Főügyészség szóvivője érdeklődésünkre elmondta, korábban az Ajkai Járási Ügyészség csoportosan, felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntette, zaklatás, és testi sértés miatt tíz személlyel szemben emelt vádat. Az akkori vádirat szerint 2012. július 22-én egy hosszú ideje tartó parkolási vita miatt tízen mentek a sértettek házához. Három nappal később tíz-tizenegyen felfegyverkezve kezdték követni a sértett család egyik tagját, a menekülő fiú kiabálását meghallva sietett segítségére az édesapja. A zajra kirohant a házból az édesanya is, akit miután szintén bántalmaztak, értesítette a rendőrséget. A vádirat szerint később további ismeretlenül maradt személyek érkeztek a házhoz, ahol pillanatok alatt tömegverekedés alakult ki, melyben a támadók közül is többen megsérültek. „A nyomozás felügyeletét ellátó Veszprémi Járási Ügyészség a megtámadott család három tagjával és ismerősükkel szemben garázdaság, illetve közülük két fő esetében testi sértés miatt is folytatott nyomozást, jogos védelem miatt, míg a család egyik tagjával szemben garázdaság miatt folytatott eljárást bűncselekmény hiányában megszüntette” – mondta Gulyás Ildikó. A határozat jogerős.

Másfél éve rendőrök vigyázták Bognárék Homok utcai házát – most újra kellene a segítség, a családot azóta is zaklatják a romák

„Soha senki nem fogja átérezni, amit mi akkor megéltünk. Ahogy körbevettek bennünket a saját házunk előtt és aztán egyre csak jöttek-jöttek minden irányból a többiek” – emlékszik Bognárné Anikó arra a szörnyű napra. Bár kisebb atrocitások korábban is előfordultak – a nő állítja, semmi komoly előjele nem volt a történteknek. Egy parkolási vita miatt szaladt ki néhány olyan szó az asszony száján, ami beindított a gépezetet. „Mégis olyan szervezett volt, mintha csak előre eltervezték volna, rövid idő telt el és már özönlöttek a többiek. Egyszerre ott álltunk szemben száz dühödt romával, volt náluk kapa, kasza, fa husángok, kések, törött baseballütő. A karomon még mindig látszanak a hegek, és a vágások” – mutatja Anikó. Az asszony férje, Ferenc tán meg is hal, ha nem balkezes, így szerencsére a szúrás, majd a vágás nem a mellkasát, hanem a kezét érte, gyakorlatilag kettészelte azt. Anikóra a legnagyobb ütéseket, talán vascsövekkel akkor mérték, amikor gyermeke elé ugrott, hogy védje a fiút.

Anikó Balázs fiát a testével védte a dühödt, fegyverekkel hadonászó romáktól

A masszőrként dolgozó nő azt mondja, nagyon megszenvedték az elmúlt két évet. Nagyon sok vendég elmaradt, félnek a hasonló támadásoktól, és az ügyben érintett romák is mindent megtesznek azért, hogy elriasszák, megfélemlítsék a vendégeket. Fényképezik a kuncsaftok ház előtt parkírozó autóit, beszólongatnak. A Bognár fiúkat pedig 8-10 fős csapatba verődve követik. Ehhez jött hozzá, hogy keményen meg kellett küzdeniük az igazukért, hiszen másfél éven át rendőrségre jártak. Az első eljárás során egészen a vádemelésig jutott az ügy, ha akkor a család ügyvédje, dr. Németh Ákos nem olyan kitartó, mindannyian bíróság elé állhattak volna csoportos garázdaság elkövetése miatt. „Azt mondták, hogy akár három év börtönbüntetést is kaphatunk, amit ha szerencsénk van a büntetlen előélet miatt felfüggesztik” – emlékszik Anikó. A Bognár család azóta is kitart, bár az atrocitások az utóbbi fél évben újra megszaporodtak – szidalmazzák őket, s levizelik a házukat, ők csendben alázattal tűrik. Anikó szerint nem lehet félelemben élni, arra pedig nem hajlandóak, hogy elmeneküljenek a saját otthonukból. „Kértük a rendőrséget, hogy fokozottan figyeljenek ránk és biztosítsák a vendégeim nyugalmát. Mást nem tudok tenni. Van öt Rottweilerünk az udvarban, a házra riasztót, kamerát szereltünk, és bár akkor nagyon egyedül voltunk a bajban, ma talán akadnak néhányan itt Devecserben, akik hozzánk hasonlóan elszenvedve öt család terrorját, kiállnak majd mellettünk, ha kell” – mondja az asszony.

Anikó ritka bátor asszony – azt mondja, nem lehet félelemben élni

Dr. Németh Ákos, a Bognár család védője emlékeztetett, számára egy pillanatig nem volt kérdéses, védencei a büntető törvénykönyvben azóta megfelelően megfogalmazott jogos önvédelmet gyakorolták. „Nem volt könnyű a harc, Anikóék megszenvedték az elmúlt időszakot, de győzött az igazság. Védenceim igazságuk érvényesítéséhez szükséges volt, hogy higgyenek magukban és az igazságszolgáltatás erejében” – mondta Németh Ákos. A védő örömét fejezte ki, amiért az a nyomozás felügyeletét ellátó és vádat képviselő ügyészség apró részletességgel tárta fel a precedens értékű ügy elemeit és a mentő körülményeket. Összefoglalható, hogy az igazsághoz vezető utat is végig kell járni – tette hozzá a jogi képviselő.

A férfi ujját szó szerint ketté vágták

Címkék: devecser

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 10:09, hétfő | Kék hírek

Elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát, úgy rabolt pénzt és drogot

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomozói elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát és pénzt, valamint drogot rabolt.

2024. Április 22. 06:00, hétfő | Kék hírek

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Elfogatóparancsot adtak ki a Ferihegyi úton történt halálos közlekedési baleset feltételezett okozója ellen, aki segítségnyújtás nélkül menekült el a helyszínről csütörtökön

2024. Április 19. 07:24, péntek | Kék hírek

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr elmenekült

Két ember meghalt, miután három autó összeütközött a XVIII. kerületben, a 4-es főút Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető szakaszán, a Billentyű utcánál, a vétkes sofőr elmenekült, ezért hajtóvadászatot indítottak után

2024. Április 16. 07:51, kedd | Kék hírek

Drogterjesztői hálózatot számolt fel a rendőrség

Drogterjesztői hálózatot számolt fel egy időben, több összehangolt rajtaütéssel a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI), a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egysége és a Pest vármegyei rendőrség