Városlista
2024. április 21, vasárnap - Konrád

Hírek

2024. Március 02. 09:00, szombat | Helyi
Forrás: Gyórsövényház Önkormányzat

A felelős kutyatartás szabályai

A felelős kutyatartás szabályai

Egyre több a gazdátlan, kóborló eb.

Az utóbbi időszakban a Facebook bejegyzésekben is látszik, hogy több környékbeli településen is jelentős gondot okoz az ebtartás szabályainak megsértése, valamint a közterületen, gazdátlanul kóborló ebek. Ezt megelőzendő nemrégiben Győrsövényház jegyzője tett közzé egy összefoglalót a felelős kutyatartás szabályairól. Mivel az ott leírtak minden településre vonatkoznak, ezért mi is közzétesszük. Az egyedül kóborló eb nem minden esetben jelent kóbor kutyát, hanem a legtöbbször azt jelenti, hogy a kutyák gazdái nem gondoskodnak arról, hogy az állat a tartási helyét ne hagyhassa el. Közterületen a kutya tulajdonosának biztosítania kell azt is, hogy a kutya sem más állatot, sem embert harapásával ne veszélyeztessen. Belterület közterületén kutyát csak pórázon lehet vezetni!

A felelős kutyatartás általános szabályai

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény értelmében az ebek tartására vonatkozó jogszabályok előírásainak betartása a tulajdonosok, gazdák kötelessége és egyben felelőssége is! Alapvető szabály, hogy az állattartó köteles gondoskodni arról, hogy az állat korának, fajtájának és élettani szükségleteinek megfelelő tartási, élelmezési, gondozási, valamint egészségügyi körülmények között élhessen! Mindemellett a tulajdonos kötelessége megteremteni azokat a körülményeket, hogy kutyája, kutyái a tartási helyükről, udvarból ne tudjanak el- vagy kiszökni! A felügyelet nélkül kóborló ebek potenciális veszélyt jelentenek mind az emberi, mind az állati egészségre, illetve a közlekedés biztonságára és a vagyontárgyakra.

Az állatvédelmi törvény előírásainak megszegése miatt indított jegyzői állatvédelmi eljárás során, figyelemmel a jogsértésre állatvédelmi bírság kiszabására kerül sor! Az állatvédelmi bírság alapösszege, ha az állatvédelmi bírság kiszabására okot adó jogsértés elszenvedője kedvtelésből tartott állat: 75.000 forint. A bírság mértékének megállapításához a bírság alapösszegét – a jogsértés körülményeitől függően – meg kell szorozni az állatvédelmi bírságról szóló 244/1998. (XII.31.) Korm. rendelet 1–4. melléklete szerinti szorzókkal. Az, hogy „az állat szökésének megakadályozásáról nem, vagy nem megfelelően gondoskodott”, 6-os szorzót jelent, tehát ez esetben a bírság mértéke: 75.000 forint x 6 = 450.000 forint. A jegyzői állatvédelmi eljárás mellett szabálysértési eljárás is indítható a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 193. § alapján az ellen, aki a felügyelete alatt álló kutyát a település belterületén felügyelet nélkül bocsátja közterületre, vagy kóborolni hagyja.

Nagyon fontos, hogy a szökés megakadályozását ne láncon tartással oldják meg! A kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet kimondja, hogy ebet tartósan kikötve tartani tilos, mellyel kapcsolatban további szigorításokat vezetett be.

„14/A. § (1) Az eb nem tartós, átmeneti kikötése az alábbi feltétel esetén megengedett:

a) az állaton végzett ápolás, illetve gyógykezelés céljából, annak idejére,
b) az állat veszélyes viselkedése miatt, a veszélyeztetés idejére,
c) közlekedésbiztonsági, az állat testi épsége és a járműforgalom zavartalan működése érdekében, vagy
d) állatról emberre terjedő betegség megelőzése esetén, a betegség idejére.

(2) Eb esetében az (1) bekezdés szerinti átmeneti megkötésnél használt eszköz hossza

a) kistestű ebnél 5 méternél,
b) közepes testű ebnél 7 méternél,
c) nagytestű ebnél 9 méternél,
d) futólánc esetén a feszített és a futó részek hosszának összege 8 méternél, a futó rész hossza 3 méternél rövidebb nem lehet.
(3) A (2) bekezdés szerinti, átmeneti megkötéshez alkalmazott nyakörvnek forgóval ellátottnak kell lennie, és az az eb életfunkciót, táplálkozását nem nehezítheti el, az az állat számára fájdalmat nem okozhat. „

A tulajdonost – a teljesség igénye nélkül – fentieken túl az alábbi kötelezettségek terhelik:

- Az ebtartó köteles minden három hónaposnál idősebb ebet az arra jogosult hatósági állatorvosnál bejelenteni, 30 napon belül transzponderrel (köznapi nyelven chippel) megjelöltetni, veszettség ellen beoltatni A veszettség ellen történő immunizálás során az ebet széles spektrumú féreghajtó szerrel is kezelni kell.
- A kedvtelésből tartott állat ürülékét az állattartó a közterületről mindenkor köteles eltávolítani. Aki erről nem gondoskodik, köztisztasági szabálysértést követ el.
- Ebnyilvántartásba bejelenteni

Címkék: kutya, kutyatartás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 21. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2024. Április 21. 13:00, vasárnap | Helyi

Lezárják a vasúti átjárót átépítés miatt

Teljes szélességében lezárják az átjárót.

2024. Április 21. 09:00, vasárnap | Helyi

Mindenki gyalogosként kezdi

Rendőrségi felhívás a gyalogosok védelmében.

2024. Április 20. 19:00, szombat | Helyi

A kormány vagy hazudott, vagy kristálygömbből jósolja a magyar energiapolitikát

Váratlan fordulatot vett a Greenpeace adatigénylési pere.