Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Június 05. 11:00, kedd | Külföld
Forrás: Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti

A gazdasági együttműködés Putyin kínai látogatásának középpontjában

A gazdasági együttműködés Putyin kínai látogatásának középpontjában

Megkülönböztetett figyelemmel fogadták Vlagyimir Putyin orosz elnököt kedden Kínában, a látogatástól ugyanis a felek egy sor üzleti megállapodást várnak.

A Hszinhua hírügynökség keddi kommentárjában idézte a "régi-új" elnököt, aki a közelmúltban Kínát az orosz lehetséges hajtóerejeként említette
A kommentár szerint a két nagy szomszéd "eddig nem tapasztalt mértékben mélyítette el kapcsolatait, egyensúlyoz a többpólusú világban és felgyorsítja az új politikai és gazdasági rend kialakulását". A hírügynökség kitért arra is, hogy kölcsönös érdek a nemzetközi pénzügyi és bankrendszer reformja, továbbá a fejlődő országok nagyobb befolyásának a biztosítása.
Az orosz államfő a vezető kínai pártlapban, a Zsenmin Zsipaóban (Renmin Ribao) rendkívül terjedelmes cikkben értékelte az orosz-kínai együttműködést a gazdasági, energiaügyi és a nemzetközi biztonsági területeken.
Putyin úgy vélekedett, hogy az orosz-kínai kapcsolatok mentesek mindenfajta előítéletettől és sztereotípiától. Az elnök szerint az államközi kapcsolatok stabilak, azokat nem zavarják rövid távú megfontolások.
Az orosz elnök hangsúlyozta a gazdasági együttműködés jelentőségét és kiemelte, hogy a két ország közötti kereskedelmi forgalom 2011-ben elérte a 83,5 milliárd dollárt.
Putyin utalt a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SESZ) fontosságára. A szervezet - hét államfő, köztük Vlagyimir Putyin részvételével - szerdán és csütörtökön tartja csúcstalálkozóját Pekingben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.