Városlista
2021. május 8, szombat - Mihály

Hírek

2021. Április 29. 16:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A gépkocsitüzek többsége megelőzhető lenne

A gépkocsitüzek többsége megelőzhető lenne

Ehhez persze elkerülhetetlen az autótulajdonosok odafigyelése.

Fontos, hogy rendszeresen átnézessék és karbantartassák járművüket, tisztán tartsák a motorteret és figyeljenek arra, hogy tankoláskor az üzemanyag csakis a tankba kerüljön.

Győr-Moson-Sopron megyében évente általában harminc-negyven esetben riasztják a tűzoltókat égő személyautókhoz. Ezek mellett még teherautó és autóbusztüzek is adnak munkát évente tizenöt-húsz esetben. Legutóbb tegnap reggel gyulladt ki egy személyautó motortere az M85-ös autóúton a rábapatonai lehajtónál. A lébényi hivatásos és a bezi önkéntes tűzoltók fékezték meg a lángokat.

Általában személyi sérülés nem történik az ilyen tűzeseteknél, de az anyagi kár jelentős, sőt van, hogy a lángok az egész autót megsemmisítik.

A legtöbb tűz a motortérben, valamilyen elektromos berendezés közelében, vagy az üzemanyag rendszernél alakult ki. Ezt felismerve feltételezhető, hogy a gépkocsi tüzek egy része megelőzhető lenne, ha autóját mindenki rendszeresen átnézetné, karbantartatná, a motorteret tisztán tartaná. A motortérben az alkatrészek elhasználódása, valamilyen törés, de szerelési hiba is okozhat problémát. Ilyenkor elég egy szikra, amely az elhanyagolt környezetben könnyen lánggá fejlődik, majd a tűz a sok műanyag borításon, alkatrészen rendkívül gyorsan tova terjedhet.

Az autókban egyre több fűtőberendezés is található, - ülésfűtés, kormányfűtés, tükörfűtés-, ezek főként télen a rendszeres igénybevétel miatt – szintén rendszeres felülvizsgálatot, karbantartást igényelnek, hiszen probléma forrása lehet, ha ezen vezetékek meghibásodnak, túlmelegednek.

Az üzemanyagot, vagy olajat is nagy körültekintéssel töltsük az autónkba, hiszen a szétfolyt éghető folyadék is könnyedén meggyulladhat egy szikrától.

Természetesen egy váratlan műszaki hibára nem tudunk felkészülni, de ha már tisztán tartottuk autónkat, illetve rendszeresen karbantartottuk, átnézettük, valószínűleg kisebb esély van arra, hogy a fent említett problémák miatt tűz keletkezzen a kocsinkban.

Ajánlott egy kisebb méretű kézi tűzoltó készüléket elhelyezni az autóban, amit könnyen elérhető helyre rögzítsünk. Ha menet közben füstcsíkot látunk, vagy égett szagot érzünk, lassítsunk majd álljunk félre, kapcsoljuk le a gyújtást. A porral vagy habbal oltó készülékkel egy kezdődő, kisebb tüzet van esélyünk megfékezni. Ha ez nem kivitelezhető, akkor testi épségünket ne kockáztassuk, hanem hagyjuk el a járművet és hívjuk a tűzoltókat a 112-es segélyhívó számon.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 07. 16:00, péntek | Helyi

Több mint két éve tűnt el ez a férfi

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság a Győr-Moson-Sopron megyeiek segítségét is kérik az eltűnt személy felkutatásához.

2021. Május 07. 13:00, péntek | Helyi

Meghosszabbították a tűzoltó alkotói pályázat beadási határidejét

Óvodások és iskolások rajzait, kézműves alkotásait és történeteit várják.

2021. Május 07. 09:00, péntek | Helyi

Volt élettársát és annak apját szúrta meg Rábacsanakon egy csornai férfi

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntett kísérlete miatt folytat büntetőeljárást az elkövetővel szemben

2021. Május 06. 16:00, csütörtök | Helyi

Az adózókkal és a szoftverfejlesztőkkel együttműködve alakítja online számlázóprogramját az adóhivatal

Az Online Számla rendszer folyamatosan alkalmazkodik a külső felhasználás által támasztott igényekhez.