Városlista
2022. május 18, szerda - Erik, Alexandra

Hírek

2022. Március 23. 18:53, szerda | PR
Forrás: (x)

A gyermekversek helye a mindennapokban

A gyermekversek helye a mindennapokban

A gyermekversek olyan hatással vannak a kicsikre, amelyeket semmi mással nem lehet - és nem is szabad - helyettesíteni.

Alkalmazásukkal olyan alkotáspszichológiai hatásokat tudunk gyakorolni a fejlődő gyermeki személyiségre, ami már nagyobb korban nem pótolható. A képzelőerő, az érzelmek fejlesztése alapvető - hiányában sivárabb lesz a felnőttkor. Ezt pedig senki sem szeretné.

A gyermekversek hatása a képzelőerőre

A kisgyermekkor fantáziavilága mindig is közelebb állt a költészethez, mint a felnőttek gondolkodása, ami érthető módon már fogalmakra alapozódik. Az objektív valóság elemeit a kicsik egy maguk által teremtett költői világba emelik át, sokszor új értelmet adva annak.

A költői-esztétikai elemek szimbólum értékűvé, és többjelentésűvé válnak. Ezekben az összetett képekben, egyesül a valóságos és a fantasztikus, a látható és a láthatatlan, a reális és az irreális, a racionális és az irracionális.

A kisgyermek feszülten érdeklődik a világ dolgai iránt, de amit nem ért meg - mert nem tudja még az ok-okozati összefüggéseket - annak a hiányzó részeit mindig a fantáziájára és a megérzéseire bízza. A gyermekversek olyan örök műfajt jelentenek, amelyben a jelzések és üzenetek által az egész utáni vágy ismerhető fel. Szép gyermekversek itt találhatsz!

Átjárót képez a tárgyi világ és a fantázia között

A gyermekversek bár képzeteken alapszanak, de szabad átjárást biztosítanak a tárgyi világ és a képzeletbeli világ között. A konkrétum és a fikció váltakozása kelti életre ezeket a verseket - mintegy modellezve a gyermekekre jellemző megismerés útját. Kiindul a realitásból, majd innen lép be a gyerekek fantázia világába.

A vershallgatás során ugyanis a valóság újrafogalmazódik a metaforikus-szimbolikus képi világ által. Ehhez hozzá adódnak az érzelmi és játékos asszociációkból eredő tapasztalások is. Mi lesz ennek az eredménye? A kicsik ezáltal fogják egyre jobban megismerni a környezetük dolgait, az őket körülvevő világ csodáit. Megismerkednek a növényekkel, állatokkal, tárgyakkal, szokásokkal, emberekkel - fejlődnek a képességeik.

A gyermekvers egyértelműen a gyermekek számára életkori szükséglet, aminek kielégítése érdekében neked is mindent meg kell tenned. Olvass te is gyermekverseket a csemetének!

Címkék: gyermekvers, vers

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 18. 17:59, szerda | PR

Hogyan és mi alapján válasszunk kaszinót?

Napjainkban sok élő kaszinó létezik és sok élő játékot kínálnak fel, ami kicsit megnehezíti a választást.

2022. Május 03. 12:38, kedd | PR

Kórházat újít a Jánosik Kft.

Gyermekegészségügyi Központ (GYEK) felújítását végezheti Miskolcon, csaknem 2 milliárd forintnyi értékben a Jánosik és Társai Kft.

2022. Április 30. 17:36, szombat | PR

Ezek a legújabb hálószobatrendek

Egy szép és divatos hálószoba elrendezése nem egyszerű dolog. Még a hálószobát is újra kell bútorozni, vagy újra kell festeni. Ötletet keres egy gyönyörű és divatos hálószobához?

2022. Április 27. 15:19, szerda | PR

K&H: ha pénz áll a házhoz, mit tehetnek a fiatalok?

Tavasszal és nyáron meglódulhatnak a fiatalok bevételei, a húsvéti locsolkodás, a közelgő ballagás és az esetleges nyári munka miatt.