Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2022. Március 23. 18:53, szerda | PR
Forrás: (x)

A gyermekversek helye a mindennapokban

A gyermekversek helye a mindennapokban

A gyermekversek olyan hatással vannak a kicsikre, amelyeket semmi mással nem lehet - és nem is szabad - helyettesíteni.

Alkalmazásukkal olyan alkotáspszichológiai hatásokat tudunk gyakorolni a fejlődő gyermeki személyiségre, ami már nagyobb korban nem pótolható. A képzelőerő, az érzelmek fejlesztése alapvető - hiányában sivárabb lesz a felnőttkor. Ezt pedig senki sem szeretné.

A gyermekversek hatása a képzelőerőre

A kisgyermekkor fantáziavilága mindig is közelebb állt a költészethez, mint a felnőttek gondolkodása, ami érthető módon már fogalmakra alapozódik. Az objektív valóság elemeit a kicsik egy maguk által teremtett költői világba emelik át, sokszor új értelmet adva annak.

A költői-esztétikai elemek szimbólum értékűvé, és többjelentésűvé válnak. Ezekben az összetett képekben, egyesül a valóságos és a fantasztikus, a látható és a láthatatlan, a reális és az irreális, a racionális és az irracionális.

A kisgyermek feszülten érdeklődik a világ dolgai iránt, de amit nem ért meg - mert nem tudja még az ok-okozati összefüggéseket - annak a hiányzó részeit mindig a fantáziájára és a megérzéseire bízza. A gyermekversek olyan örök műfajt jelentenek, amelyben a jelzések és üzenetek által az egész utáni vágy ismerhető fel. Szép gyermekversek itt találhatsz!

Átjárót képez a tárgyi világ és a fantázia között

A gyermekversek bár képzeteken alapszanak, de szabad átjárást biztosítanak a tárgyi világ és a képzeletbeli világ között. A konkrétum és a fikció váltakozása kelti életre ezeket a verseket - mintegy modellezve a gyermekekre jellemző megismerés útját. Kiindul a realitásból, majd innen lép be a gyerekek fantázia világába.

A vershallgatás során ugyanis a valóság újrafogalmazódik a metaforikus-szimbolikus képi világ által. Ehhez hozzá adódnak az érzelmi és játékos asszociációkból eredő tapasztalások is. Mi lesz ennek az eredménye? A kicsik ezáltal fogják egyre jobban megismerni a környezetük dolgait, az őket körülvevő világ csodáit. Megismerkednek a növényekkel, állatokkal, tárgyakkal, szokásokkal, emberekkel - fejlődnek a képességeik.

A gyermekvers egyértelműen a gyermekek számára életkori szükséglet, aminek kielégítése érdekében neked is mindent meg kell tenned. Olvass te is gyermekverseket a csemetének!

Címkék: gyermekvers, vers

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 27. 14:33, szerda | PR

Az állítható magasságú íróasztal: kulcsod a tökéletes ergonómiához

Megvetted már a legkényelmesebb irodaszéket, de még mindig gyakran fáj a hátad? Lehet, hogy itt az ideje átgondolnod azt is, hogy milyen íróasztalhoz ülsz le minden egyes nap.

2024. Március 12. 10:01, kedd | PR

Hogyan legyünk produktívak

Bevált stratégiák