Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. Február 08. 18:10, péntek | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A gyógyszerhamisítás visszaszorítását szolgáló új szabályok lépnek életbe szombaton

A gyógyszerhamisítás visszaszorítását szolgáló új szabályok lépnek életbe szombaton

A betegek nagyobb biztonsága érdekében a gyógyszerhamisítás visszaszorítását szolgáló új szabályok lépnek életbe szombaton - közölte az Európai Bizottság pénteken.

Az új szabályok szerint a gyógyszergyártóknak egy úgynevezett 2D vonalkódot és egy manipulálás elleni eszközt kell elhelyezniük a vényköteles gyógyszerek dobozán.

A gyógyszertárak – az online patikák is – és a kórházak kötelesek ellenőrizni a gyógyszerek eredetiségét mielőtt kiadják a betegek számára.

A 2019. február 9. előtt gyártott, biztonsági elemekkel nem rendelkező gyógyszerek lejáratuk időpontjáig forgalomban maradhatnak. Az új, "végponttól végpontig" típusú ellenőrzési rendszer ugyanakkor előírja az arra jogosultak, főként gyógyszerészek és a kórházak számára, hogy a teljes ellátási lánc mentén ellenőrizzék a termékek eredetiségét. Az új rendszer segítségével a tagállamok jobban nyomon tudják követni az egyes gyógyszereket, különösen, ha azok valamelyikével kapcsolatban aggályok merültek fel – közölte az uniós bizottság.

Címkék: gyógyszer, hamisítás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.