Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Január 13. 13:00, szombat | Helyi
Forrás: GYSEV

A GYSEV bemutatja a kapuvári vasútállomást

A GYSEV bemutatja a kapuvári vasútállomást

A vasútállomásokat bemutató sorozat kilencedik része.

Épületek, állomások, műhelyek, irányítóközpontok, hidak, különleges vonalszakaszok… Szeretnénk nektek testközelből is megmutatni a vasúti létesítményeket, amelyek a múltat, jelent és jövőt is jelentik számunkra.
Sorozatunkban kilencedik állomásként Kapuvár állomással ismerkedhettek meg.

Kapuvár vasútállomás Győr-Sopron vasútvonalon fekszik, melyet a GYSEV üzemeltet. A város délkeleti peremvidékén, Garta városrész déli szélén helyezkedik el. Megnyitásának dátuma 1876. január 3.

Kapuvár állomás régebben kisvasúti kapcsolattal is rendelkezett: Tőzeggyárig 16 km-es, Osli irányába pedig egy négy km-es keskeny nyomtávú szakasz vezetett. 1971-ben még működött a kisvasút.

Az állomás hagyományos, téglafalazatú, magastetős, háromszintes épület. 1967-ben szerkezetileg felújították, a fafödémek helyett vasbeton tálcás vasbeton gerendás födémeket kapott. A viszonylag enyhe lejtésű tetőszerkezet a nyolcvanas évek végén betoncserépfedést kapott. Az épület teljesen alápincézett. A földszinten találhatók a vasútüzemmel kapcsolatos irodák és utasforgalmi helyiségek: forgalmi iroda, állomásfőnöki iroda, előtér és váróterem, jegypénztárak. Az emeleten három lakás és pihenőszoba található, közlekedőkkel.

A GYSEV Zrt. 2020-ban kezdte el az állomás teljes felújítását. 2021. októberében pedig hivatalosan is átadták az utasforgalomnak a teljesen felújított állomásépületet Kapuváron. Az épület kívül-belül megújult.

Megújult, intelligens váróterem füstérzékelővel és kamera rendszerrel, új vizesblokk, burkolatok, homlokzati szigetelés és festés várja azóta a Kapuvárra érkező, vagy onnan induló utasokat.

Jelentős változás továbbá, hogy az állomás mellett teljesen új parkoló készült, amely az addigi 50 helyett 67 gépjármű számára biztosít parkolási lehetőséget.

Fontos eleme volt a fejlesztésnek az új buszmegálló létesítése, amely egyidejűleg 2 busz beállására alkalmas, a gyalogosok pedig térköves járdán közlekedhetnek a kapuvári állomásnál. A burkolt felületek felújításával együtt a terület csapadékvíz-elvezető rendszerét is kiépítették.

Nézzétek meg galériánk képeit, de VÁRJUK A TOVÁBBI FOTÓKAT IS‼️
Ha neked is van minőségi felvételed a kapuvári állomásról, töltsd fel hozzászólásban!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 09:00, szombat | Helyi

Egy győri nőnek 48 millió forintja bánta a hiszékenységét

Megint az AnyDesk alkalmazás! Az elkövetők most banki alkalmazottnak, majd rendőrnek adták ki magukat.

2024. Április 26. 16:00, péntek | Helyi

Vadász nyári tábor gyerekeknek

Két turnusra lehet jelentkezni.

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi és május elsejei programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 26. 09:00, péntek | Helyi

A Castrum 9 versenyzője 7 érmet hozott haza a Diákolimpiáról

56 klub 612 versenyzője küzdött.