Városlista
2024. május 27, hétfő - Hella

Hírek

2024. Február 24. 09:00, szombat | Helyi
Forrás: GYSEV

A GYSEV bemutatja Fertőszentmiklós vasútállomást

A GYSEV bemutatja Fertőszentmiklós vasútállomást

A sorozat tizenkettedik állomásként Fertőszentmiklós állomással ismerkedhettek meg.

Fertőszentmiklós vasútállomás Fertőszentmiklós településen, ezen belül is Szerdahely településrész északnyugati peremén található, a GYSEV üzemeltetésében működik.

1897. január elsején helyezték üzembe az állomás épületét, ami a felvételi épületet és 4 lakást foglalja magába. Az épület pince, földszint és emelet szintekből áll. A vasútállomás neve az 1939-es menetrendben még “Eszterháza” volt, míg az 1947-es menetrendben “Fertőszentmiklós-Eszterháza” néven szerepelt.

A fertőszentmiklósi állomásépületben 1967-ben történt meg a víz- és csatornahálózat kiépítése.
1994-ben a tetőszerkezetet újították fel, teljesen új cserépfedést kapott az épület.

2020-ban teljes körű felújítást végzett a GYSEV Zrt. a fertőszentmiklósi vasútállomás épületén. A munkálatok nagy részét a vasúttársaság szakemberei végezték el, néhány speciális munkafolyamathoz vettek csak igénybe külsős vállalkozókat.
A felújítás keretében az épület homlokzatára 10 centiméter vastag grafitos szigetelő rendszer került, a szilikonos vakolatot díszítőelemek egészítik ki. Szintén leszigetelték és festették az állomás mellett található biztosítóberendezési és távközlő épület homlokzatát. Az állomásépület új csatorna és lefolyó rendszert kapott, emellett az előtetők lemezfedésének cseréje is megtörtént.
A munkálatok során a váróterem teljes felújítását is elvégezték a szakemberek: kicserélték a nyílászárókat, korszerűsítették a fűtési rendszert, új burkolatokat helyeztek el és megtörtént a váróterem festése is. Mivel Fertőszentmiklós is intelligens váróteremként funkcionál, ennek megfelelően kamera és füstérzékelő rendszer is került az utascsarnokba.
A felújítás részeként megújult az állomáshoz tartozó női, férfi, illetve mozgáskorlátozott vizesblokk, új gépészeti és villamos alapszereléssel, szerelvényezéssel, válaszfalakkal és burkolatokkal. Az elavult nyílászárókat műanyagra cserélték, a váróterem új ajtaja pedig alumíniumból készült.

2022-ben a vasútállomáson a terveknek megfelelően egy új oldalperon épült a II. számú vágány mellett és egy új szigetperon a III. és V. számú vágányok között.
Mindkét létesítmény szintbeni gyalogos átjárón keresztül közelíthető meg, biztosítva az akadálymentes közlekedést. A felvételi épület és az oldalperon közötti terület burkolása is elkészült, biztosítva a váróteremből is az akadálymentes kijutást.

A peronokon valós idejű audiovizuális utastájékoztató rendszer épült ki, emellett elkészült a peronok térvilágítása. A peronokon a GYSEV arculati előírásainak megfelelően esőbeállókat és peronbútorokat helyeztek ki. Az állomáson a felsővezetéki rendszert is át kellett alakítani. A csonka vágányok végére erősített, energia-elnyelős vágányzáró bakok épültek. A peronelrendezésnek megfelelően kiépült a szükséges kábelalépítményi hálózat.

További fotók a Facebook posztban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 27. 13:00, hétfő | Helyi

Egyre több jel mutat az úgynevezett barna kutyakullancs terjedésére

A vérszívók ellen aktív védelem szükséges.

2024. Május 27. 09:00, hétfő | Helyi

Nem csak futnak, jótékonykodnak is

A FussRábaköz 24 órás váltófutásán adományokat gyűjtenek.

2024. Május 26. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2024. Május 26. 13:00, vasárnap | Helyi

Nyári táborok Petőházán

Petőházán ez a nyár is igen aktív lesz.