Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2015. Április 03. 10:19, péntek | Belföld
Forrás: Könyvkultúra Magazin/László T. András

A Hamu és gyémánt országa

A Hamu és gyémánt országa

Április 11-én mutatják be a Nemzeti Színház Kiskönyvtárának első kötetét, a Hamu és gyémánt országát, amely a XX. század két nagy színházi alkotója, újítója és teoretikusa Jerzy Grotowski és Eugenio Barba írásaiba ad betekinté

Odin Teatret
A kötet Grotowski huszonhat levelét tartalmazza, amelyeket a XX. század korszakos jelentőségű színházi alkotója és teoretikusa a hatvanas években írt tanítványának, Eugenio Barbának, aki – mint az Odin Teatret alapítója – mestere mellett már maga is ott van a színháztörténet panteonjában.

Barba biztos arányérzékkel kapcsolja össze a lelki történéseket a kor szociológiailag hiteles rajzával, a szakmai élményeket a portrékkal, amelyek a szocialista Lengyelország művészeiről, bohémjeiről és besúgóiról készültek – mindenkiről és mindenről, akibe, és amibe az olasz rendező huszonéves fiatalemberként akarva-akaratlanul belebotlott – írják az ajánlóban.

A könyvbemutatóhoz négyórás szakmai program kapcsolódik. A program egy beszélgetéssel kezdődik, amelyen Eugenio Barba, Regős János, a könyv fordítója és Demcsák Katalin, Barba Papírkenu című, 2001-ben megjelent kötetének egyik fordítója vesz részt.

A beszélgetést követően az érdeklődők Julia Varley, az Odin Teatret színészének Eugenio Barba kommentárjaival kísért munkabemutatóján vehetnek részt, majd levetítik az Odin Teatret ötvenedik évfordulójára készült filmet.
Folytatás…

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára