Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2023. Január 03. 16:00, kedd | Helyi
Forrás: Fertő-Hanság Nemzeti Park

A Hanság egyik őshonos kishala lett 2023-ban az év hala Magyarországon

A Hanság egyik őshonos kishala lett 2023-ban az év hala Magyarországon

A világállomány jelentős része hazánkban maradt fent.

A Magyar Haltani Társaság - Hungarian Ichthyological Society a 2023-es évre is meghirdette "AZ ÉV HALA" választást, amire 2022. december 31. déli 12 óráig lehetett szavazni.

Nyolc éve nem nyert védett halfaj, leginkább a horgászható és megsüthető halakra érkezik a legtöbb szavazat. Az apró termetű lápi póc (Umbra krameri) sem nem horgászható, sem nem megsüthető. Viszont természetvédelmi szempontból fontos, hiszen őshonos halunk, melynek elterjedési központja a Kárpát-medence. Elsődleges élőhelyei a mocsári növényzettel sűrűn benőtt sekély, háborítatlan állóvizek és a növényzetben szintén gazdag, lassan áramló kisvízfolyások, csatornák. A világállomány jelentős része hazánkban maradt fent, de a vizesélőhelyek folyamatos visszaszorulása valamint az inváziós amúrgéb hazai térnyerése miatt egyre ritkul. Magyarországon fokozottan védett, az Európai Unióban Natura 2000 jelölőfaj, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján pedig a sérülékeny besorolást kapta.

A szavazás eredményeképpen meggyőző fölénnyel az év hala lett 2023-ban a lápi póc.

A póc ismert élőhelyei a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság működési területén:
A Nyirkai-Hany élőhely-rekonstrukciós területekre történt betelepítést követően a lápi póc a környező csatornákba is kijutott, ott kialakítva önfenntartó állományokat (Ambrus 2012). Az Észak-Hanság több csatornájában is jelen van, de a Dél-Hanságban is megtalálható a fajnak egy kisebb önfenntartó populációja, ahová vélhetően szintén a Nyirkai-Hanyból jutott ki.
A Csornai-síkon és a Kelet-Szigetközben is sikerült a faj jelenlétét 20 év után megerősíteni, ahol számos víztestből előkerült.
A Fertő mellett Hidegségnél egy felhagyott tőzegbányató is ismert lelőhelye a lápi pócnak, de előkerült a Homoki-csatornából és a Hidegségi-csatorából is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 09:00, kedd | Helyi

A Költészet napjára emlékeznek Páliban

Devecseri Zoltán verseskötetének bemutatása

2024. Április 15. 16:00, hétfő | Helyi

Az elmúlt héten nyolcvannyolc eseményhez vonultak a hivatásos tűzoltó egységek a megyében

A 15. héten történt.

2024. Április 15. 13:00, hétfő | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2024. Április 15. 09:00, hétfő | Helyi

Véradások a Rábaközben

Egyetlen véradással három beteg emberen segíthet.