Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2022. Január 25. 16:00, kedd | Helyi
Forrás: Magyar Madártani Egyesület Kisalföldi Csoport

A hétvégén a Rábaközben is elvégzik a fülesbagoly számlálást

A hétvégén a Rábaközben is elvégzik a fülesbagoly számlálást

Önkéntes segítők jelentkezését várják. Részletek a cikkben.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakosság bevonásával országos, évenként megismételt erdei fülesbagoly telelőhely felmérést hirdet, amiben bárki részt vehet. Az egyesület az egyéni megfigyelők, családok, baráti társaságok mellett óvodák, általános és középiskolák részvételére is számít.

Fontos, hogy a baglyok számlálása közben tartsuk szem előtt a madarak nyugalmának biztosítását! Lehetőleg ne menjünk be, különösen csoportosan ne a nappalozófák alá (ha a számolás miatt ez nem elkerülhető, a lehető leghalkabban egy ember végezze ezt), a törzstől tartsunk a lehető legnagyobb távolságot, amit távcső használata megkönnyít.

Ha azt tapasztaljuk, hogy az addig békésen, felborzolt tollal pihenő baglyok a testükhöz lapított tollakkal (ilyenkor a madarak vastagsága a felére-harmadára csökken), felmeresztett tollfülekkel kezdenek figyelni, húzódjunk még hátrább. Így tudjuk elkerülni, hogy a nappalozó baglyok megriadva felrepüljenek. Ha ez mégis megtörténik, hagyjuk ott a helyszínt, hogy a madarak néhány kör megtétele után vissza tudjanak ülni.

Az országosan összehangolt, egyidőben végzett szinkron számlálás 2022-ben január 28–31. között, péntektől a következő hét hétfőjéig tart.

Aki a térségünkből szeretne a felmérésben részt venni, a bodoradam96@gmail.com email címen tud jelentkezni.

A felsorolásra kerülő településeken vannak bagoly telelőhelyek, ezeket mindenképpen fel kellene keresni, de ezenkívül persze a többi településen, lakókörnyezetetekben is érdemes nyitott szemmel járni és keresni az új helyeket.
Eddigi ismert bagoly telelőhelyek (települések):
Acsalag, Agyagosszergény, Árpás, Ásványráró, Babót, Bágyogszovát, Bezenye, Bezi, Bodonhely, Bogyoszló, Börcs, Bősárkány, Csikvánd, Csorna, Dör, Dunaszeg, Dunaszentpál, Fehértó, Fertőd, Fertőhomok, Fertőújlak, Gönyű, Gyömöre, Győr, Győrzámoly, Halászi, Hegyeshalom, Hidegség, Jánossomorja, Kapuvár, Kapuvár-Öntésmajor, Kimle, Kisbajcs, Lázi, Lébény, Magyarkeresztúr, Máriakálnok, Mecsér, Mosonmagyaróvár, Mosonszentmiklós-Mosonújhely, Mosonszolnok, Nagybajcs, Nagycenk, Osli, Öttevény, Pázmándfalu, Rábacsécsény, Rábapatona, Rábasebes, Rábatamási, Rábcakapi, Rajka, Sarród-Nyárliget, Sobor, Sopron, Sopronnémeti, Szany, Szil, Táp, Tápszentmiklós, Töltéstava, Vadosfa, Várbalog, Veszkény, Zsebeháza

Fontos információk nyerhetők ki a bagolyköpetekből, ezért aki talál, az gyűjtse be!
A köpeteket Bodor Ádámnak, vagy közvetlenül Takács Gábornak a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság munkatársának juttassák el. A köpetekben található rágcsáló csontokból lehet következtetni egy térség kisemlős populációjára, kiemelten fontos a fokozottan védett északi pocok állományainak a feltérképezése az Igazgatóság számára.
Egy cetlin tüntessék fel az alábbi infókat:
Gyűjtés ideje:
Gyűjtés helye:
Bagolyfaj neve:
Gyűjtő neve:
Előre is köszönik a szervezők a közreműködést!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:00, péntek | Helyi

Vadász nyári tábor gyerekeknek

Két turnusra lehet jelentkezni.

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi és május elsejei programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 26. 09:00, péntek | Helyi

A Castrum 9 versenyzője 7 érmet hozott haza a Diákolimpiáról

56 klub 612 versenyzője küzdött.

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.