Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Február 04. 19:00, szombat | Helyi
Forrás: saját forrás

A hideg időjárás háziorvos szemmel

A hideg időjárás háziorvos szemmel

Megkértük Dr Gelencsér Gyula csornai háziorvost, hogy tájékoztassa az InfoRábaköz olvasóit az extrém hideg veszélyeiről, és az ebből eredő bajok megelőzéséről.

Téli hideget várunk, szibériai hideggel riogatnak bennünket, pedig hát tudjuk, hogy tél van, ilyenkor hideg szokott lenni. A tél eddig kegyes volt hozzánk, de a következő napokban belekóstolhatunk az erejébe. Jobb félni, mint megijedni, tartja a közmondás.

- A hideg vagy a meleg miért is veszélyes az emberre?

- A normál hőmérsékletünk 36- 37 fok. A szervezet szabályozása sok összetevőtől függ, és bonyolult szabályozási rendszer tartja állandó értéken. Ha ez a szabályozás valamilyen oknál fogva zavart szenved a hőmérséklet lecsökkenése , vagy a szervezet túlmelegedése következik be. / Ezt nevezzük kihülésnek vagy lázas állapotnak./
Úgy gondolom, hogy most inkább a hideggel kell foglakoznunk. A tartós hideg alaposan megviseli a szervezetet, ha testhőmérsékletünk lecsökken bizonyos okok miatt, például külső hőmérséklet lecsökkenése, betegség, ellenállóképesség legyengülése, rossz öltözködési szokások, elégtelen táplálkozás, a szabadban végzett munka esetén. Ezek megelőzése a legfontossabb.
Családorvosi évtizedes tapasztalatom, és vöröskeresztes munkám alapján is mondhatom hogy az én feladatom sokszor sajnos csak a már bekövetkezett szomorú állapot megállapítására szorítkozott. Pedig ismertem a betegeimet, sok esetben a körülményeiket is. Sokszor voltam halottkémként a már bekövetkezett tragédiánál, az egyedül álló, magára hagyott, gyermekei által sem látogatott, fütetlen szobában megfagyott embertársunk, betegünk lakásán, a külterületen tavasszal megtalált és alkohol hatása után elaludt embertársunknál.. Ezért fontos a környezet, az embertársaink, szomszédok odafigyelése, mert híába a figyelő szolgálat, a vöröskeresztes önkéntesek, képzett házibetegápolók tiszteletre méltó csapata, ha egyes betegek elutasítják, vagy szégyellik kérni a segítséget, ami sajnos gyakran előfordul.
Figyeljünk embertársainkra , szomszédainkra! Segítsünk a bajba jutottakon például a tüzelő, gyógyszer, élelmiszer beszerzésével!

- Kikre kellene odafigyelnük, az egyedül állókon kivül ?

- A betegegségek felsorolása nagyon sok ídőt venne igénybe. De a cukorbetegek, az érszűkületes, érműtött betegek, a legyengült, idült betegségekben szenvedők, szívbetegségek, infarktus utániak, az asztmás légúti betegségben szenvedők, az immunrendszer – ellenállóképesség- lecsökkenése miatt betegek, például tumoros betegek, izületi betegségben szenvedők, idült alkolizmusban - droggfüggőségben szenvedők ilyenkor fokozott figyelmet kívánnak, és segítséget kell hogy kapjanak.

- Mi a teendő? Mire figyeljük?

- A lehülés nagy veszély, mert a hőszabályozás ilyen hidegben könnnyebben zavart szenved. Fontos a gyógyszerek pontos szedése! Egyes gyógyszerek a központi idegrendszer hőközpontját zavarják, befolyásolják. Figyelni kell tehát a szedésükre,és az orvossal meg kell beszélni az adagolásukat, vagy cseréjüket.
Az egészséges vitamindús táplálkozás, napi gyümölcs fogyasztás. A hideg ellen ajánlott forralt borban sem elsősorban az alkohol tesz jót, hanem a meleg folyadék, a cukor és a vérkeringést serkentő füszerek, pédául a fahéj, a bors , a szegfüszeg, melyek gyógynövények is egyben, bár fűszerként használjuk őket.
Ügyelni kell a bőr kiszáradására, erre zsíros kenőcsök használata javasolt.
Alkoholt még „ szívmelegítőnek” sem !- mert az alkohol csökkenti a hidegérzetet.
Meleg italok, ételek fogyasztása fontosabb. mint bármikor.A különböző fémékszerek – karkötök, nyakláncok, testékszerek viselését nagy hidegben célszerű lenne mellőzni. A hidegben dolgozók védőital ellátását bíztosítani kell.

- Milyen a megfelelő öltözködés?

A kinti munkát végzőknél vagy huzamosabban kint tartózkodóknál a cipő megválasztása, a meleg zokni viselése fontos. Ne szorítson a lábbeli, a kesztyű, főleg az érszűkületes betegeknél. A sapka, a fülvédő, a fagyálló öltözet , a többrétegü ruházat elengedhetetlen, különösen, ha szél is fúj, mert akkor sokkal hidegebbnek érezzük az időjárást.

- Mi a teendőnk, ha kihűlt embert találunk?

- Ha nagyobb a baj, ha kihűlt embert találunk, mindenképpen orvost, mentőt kell hívni, mert ilyenkor kórházi ellátás szükséges.A fagyott , kihült testrészekre 30-35 fokos melegítő zselé párnát tehetünk.Ha hólyagokat, vagy sebes területet észlelünk, steril kötést tegyünk a sebre.
A szakszemélyzet megérkezéséig meleg takaró, meleg helyiségbe vitel, meleg tea és a folyadék itatása jót tesz. A beteggel folyamatosan beszélgetni kell, az aluszékonyság, elalvás miatt.
Tilos a kihült testrészt , végtagot, kézzel, sóval, vagy más anyaggal dörzsölni! Óvjuk a bőrt a sérüléstől!Tilos a sérült végtagot, testet meleg víz alá tenni, vagy bármilyen más módonhirtelen, gyorsan felmelegíteni!
Figyeljünk az egészségünkre, de figyeljünk az embertársainkra is!


Címkék: időjárás, tél

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 25. 09:00, csütörtök | Helyi

A megengedett sebesség duplájával ment a Speedmaraton megyei nyertese

Speedmarathon

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!

2024. Április 24. 13:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Szilban

Te Szedd!