Városlista
2023. március 22, szerda - Beáta, Izolda, Lea

Hírek

2014. December 28. 15:43, vasárnap | Helyi
Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

A hófúvás miatt másodfokúra emelték a riasztást Győr-Moson-Sopron megyében is

A hófúvás miatt másodfokúra emelték a riasztást Győr-Moson-Sopron megyében is

A havazás és a hófúvás miatt figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.


Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2014.12.29. hétfő éjfélig

Az esti órákig az ország délnyugati felén további jelentős havazás várható, majd éjszaka ott is megszűnik a hóesés. A szél fokozatosan tovább erősödik, amely a hóval borított tájakon éjjel és még hétfőn is HÓFÚVÁST, helyenként ERŐS HÓFÚVÁST okoz.

HAVAZÁS: Ma estig, késő estig hozzávetőlegesen a Győr-Szolnok-Debrecen sávtól délre további kb. 2-15 cm friss hó várható (a legtöbb a délnyugati, déli határvidéken). Ezen sávtól északra számottevő (> 1-2 cm) hóréteg nem valószínű. Éjjel délen is megszűnik a havazás. Hétfőn helyenként még előfordulhat hózápor, kisebb havazás, de nagy területre kiterjedő számottevő (> 1-2 cm) hóréteg nem várható.

SZÉL: Tovább erősödik az északi, északkeleti szél, majd délutántól főként a Dunántúl nyugati megyéiben, illetve az ország északkeleti, keleti harmadában viharos (ált. 60-75, néhol 80 km/h körül) széllökések is várhatóak. Hétfő napközben valamelyest mérséklődik a szél jellemzően 55-60 km/h alá.

ERŐS HÓFÚVÁS: A fokozatosan tovább erősödő, helyenként viharos lökésekkel kísért szél és a növekvő hóréteg kiemelten az Alpokalján, az ország délnyugati és déli felében (Győr-Moson-Sopron megye nyugati része, Vas, Zala, Somogy, Baranya, Tolna, illetve Bács-Kiskun megye délnyugati részein, illetve Csongrád déli határhoz közeli részein) főként a délutáni óráktól már magas hótorlaszokat emelhet. A Dunántúl több megyéjében, délkeleten a kisebb hóréteg miatt inkább csak alacsonyszintű hófúvás valószínű. Az ország többi részén, ahol hóréteg kialakult csak kisebb hóátfúvás valószínű. A szél hétfő déutántól valamelyest veszít erejéből, de még ekkor is lehetnek erős esetleg 60 km/h körüli lökések, amely továbbra is hófúvást okoz.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményt adott ki, miszerint kérik, hogy aki teheti, a másodfokú riasztással érintett területeken ne induljon útnak. Aki mégis autóba kényszerül, mindenképpen tájékozódjon a közúti és meteorológiai viszonyokról és csak a téli közlekedésre alkalmas gépjárművel induljon útnak.

Vezessenek az időjárási körülményeknek megfelelően, és a téli gumi, hólánc, fagyálló folyadék mellett készítsenek be ivóvizet, takarót, elemlámpát, láthatósági mellényt és térképet, vagy GPS-t is a kocsiba. Indulás előtt győződjenek meg a fényszórók és ködlámpa működőképességéről. Aki balesetet észlel, vagy annak a részese, esetleg elakadna az úton, hívja a 105-ös vagy a 112-es segélyhívó számot.

Címkék: hófúvás, riasztás, tél

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 22. 16:00, szerda | Helyi

Adj egy órát a Földnek!

Mivel töltenél 60 percet, ami neked és a bolygónak is jó?

2023. Március 22. 13:00, szerda | Helyi

Rábapordányban és Cirákon is jelzett a szén-monoxid érzékelő

Táblázatban mutatjuk, milyen koncentrációban halálos a szén-monoxid.

2023. Március 22. 09:00, szerda | Helyi

A gyermekétkeztetés rendje Kapuváron a tavaszi szünetben

Önkormányzati tájékoztató

2023. Március 21. 16:00, kedd | Helyi

Húsvéti díszek, újrahasznosított tárgyak

Vásárral és ruhabörzével.