Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Július 26. 12:58, kedd | Bulvár
Forrás: mti

A holland férfiak és a lett nők a legmagasabbak a világon

A holland férfiak és a lett nők a legmagasabbak a világon

A férfiak mezőnyében a hollandok, a nőknél a lettek a legmagasabbak a világon - derült ki egy 187 országra kiterjedő új tanulmányból, amely 1914-től 2014-ig vizsgálta az országok lakosainak magasságváltozását.

Az eLife című folyóiratban közölt eredmények szerint az átlagos holland férfi 183 centiméter, az átlagos lett nő 170 centiméter magas volt 2014-ben. A mutatók szerint az iráni férfiak és a dél-koreai nők nőttek legtöbbet, átlagosan több mint 16, illetve 20 centiméter a vizsgált száz évben - írta a BBC News.

Nagy-Britanniában ez idő alatt átlagosan 11 centiméterrel nőttek a férfiak és a nők, így elérték a 178, valamint a 164 centimétert.

Az Egyesült Államokban ezzel szemben megtorpant a növekedés az 1960-as és 1970-es években. Az elmúlt száz évben mindössze 6 és 5 centiméterrel lettek átlagosan magasabbak a férfiak és a nők, így az 1914-ben elfoglalt előkelő harmadik és negyedik helyről a 37. és 42. helyre estek vissza a rangsorban.

A férfiak mezőnyében Hollandiát Belgium, Észtország, Lettország és Dánia követi a sorban. A lett nők után holland, észt, cseh és szerb társaik állnak.

A világ legalacsonyabb férfijai Kelet-Timorban élnek, 160 centiméteres átlagos testmagassággal. A guatemalai nők pedig, akárcsak 1914-ben, a 2014-es adatok szerint is a legalacsonyabbak a világon: egy átlagos, 18 éves guatemalai lány 140 centiméter volt száz éve és még most sem éri el egészen a 150 centimétert.

A londoni Imperial College munkatársaként dolgozó James Bentham szerint Dél-Ázsiában - Indiában, Pakisztánban és Bangladesben -, valamint Fekete-Afrikában mindössze 1-6 centimétert nőttek az emberek száz év alatt. A Fekete-Afrika néhány területén egyenesen csökkent a férfiak átlagos testmagassága az 1970-es évek óta.

A szakemberek szerint a világszerte megfigyelhető testmagasságbeli változásoknak csupán egy része magyarázható genetikai okokkal, a többiért a környezeti hatások a felelősek.

A befolyásoló tényezők közé tartozik az egészségügyi ellátás minősége, a higiénia, a táplálkozás, az anya egészségi állapota, a terhesség alatti tápanyagbevitel.

Egyes kutatások alapján a magasabb embereknek hosszabb a várható élettartama és esetükben kisebb a szívproblémák kockázata. Néhány bizonyíték szerint azonban náluk magasabb bizonyos ráktípusok, köztük a vastagbélrák, az idős kori mellrák és a petefészekrák rizikója.

Címkék: alacsony, férfi, magas,

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.