Városlista
2022. július 7, csütörtök - Appolónia

Hírek

2020. Május 18. 13:00, hétfő | Helyi
Forrás: Magyar Vöröskereszt

A járvány idején is szükség van a vérre, menjen el a véradásra!

A járvány idején is szükség van a vérre, menjen el a véradásra!

Véradások a Rábaközben

A véradók és a vért kapó betegek egészségének védelme érdekében az Országos Vérellátó Szolgálat megelőző intézkedéseket léptetett életbe.

A kormány által március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet nemcsak a rendezvények, hanem a véradások lebonyolítását is befolyásolja. Ennek következtében változás történt a véradás protokolljában.

- Ez annyiban változik, hogy már a véradás helyszínére történő belépés előtt a jelentkező néhány kérdéssel szembesül. Ezek közül ha bármelyikre igennel válaszol, akkor szintén ezen a nyomtatványon megkérjük, hogy ne jöjjön be, ne jelentkezzen véradásra, hiszen úgyis ki kellene zárnunk. Ez a tájékoztató kérdőív korábban csak egy kérdést tartalmazott, nevezetesen, hogy az illető járt-e külföldön az elmúlt 30 napban. Mi nem tettünk különbséget veszélyeztetett és nem veszélyeztetett területek között, hiszen az elmúlt hetekre visszatekintve gyakorlatilag napról napra változott az országok megítélése ebből a szempontból, sorra bukkant fel a koronavírus a szomszédainknál. Hétfőtől azonban - mivel most már hazánkban is betegít a vírus - nemcsak azt kérdezzük meg, hogy járt-e külföldön, hanem azt is, hogy volt-e kapcsolata fertőzött emberrel, végeztek-e rajta koronavírus-tesztet, észlelt-e magán tüneteket az elmúlt egy hónapban. Ha bármelyik kérdésre igen a válasz, akkor be sem szabad lépnie abba a térbe, ahol a véradók vannak, hiszen ott csak egészséges emberek lehetnek. Így biztosítjuk azt, hogy ne féljenek az emberek a véradás helyszínétől, és magától a véradástól, mert nem hordoz kockázatot. Boltba elmenni nagyobb kockázat, mint vért adni" - mondta az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese.

Nagy Sándor elmondta azt is, hogy a koronavírus-fertőzötteknek nincs szükségük vérkészítményekre. Viszont ha a lakosság nem megy el vért adni, mert fél a fertőzéstől, vagy az illető munkahelyén félnek a fertőzéstől, ezért lemondanak a véradás lehetőségéről, akkor nem lesz elég vérkészítmény.

Magyarországon a biztonságos vérellátáshoz napi 1800 véradóra van szükség.

Ezen a héten a következő helyszíneken és időpontokban rendeznek véradást a térségünkben:

2020.05.18 16:00 19:00 Csapod Faluház 9372. Csapod, Fő utca 21.

2020.05.20 16:00 19:00 Mórichida, Kultúrház 9131. Mórichida, Fő u. 26.

Mint minden héten, munkanapokon, 7.00-15.30 óráig a Regionális Vérellátó Központban várják a vért adni szándékozókat (Győr, Magyar u. 8.)

Érdekes és hasznos információk a véradásról

A gyógyításhoz nélkülözhetetlen vér semmi mással nem pótolható, mert élő anyag! Egyetlen véradással három betegen segíthet: a levett vérből vörösvérsejt-koncentrátum, plazmakészítmények és vérlemezke-koncentrátum készül.

A véradás egyben szűrővizsgálat is (kötelező tesztek a HIV, Hepatitisz-B, Hepatitsz-C, szifilisz kimutatás és a vércsoport meghatározás). A nők évente négyszer, férfiak évente ötször adhatnak vért. Két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie. A véradás alkalmával steril vérvételi zsákba, egyszer használatos tű segítségével 4,5 deciliter teljes vért vesznek le (egy egység/1E), és egy keveset a vizsgálathoz mintacsövekbe. A véradás 30-45 percet vesz igénybe adatfelvétellel és kivizsgálással együtt.

A legtöbb vérre ma már a daganatos betegek kezeléséhez van szükség. Ezt követik a különböző sebészeti beavatkozások. A sport-és közlekedési balesetek miatti sérülések csak a negyedik helyen állnak. A nagy vérigény elsősorban az orvostudomány fejlődésének a következménye: sok korszerű műtét, szervátültetés, a rosszindulatú betegségek (leukémia, daganatok) kezelése csak a korszerű transzfuziológiai lehetőségek birtokában lehetséges.

A véradásra minden alkalommal feltétlenül vigye magávalszemélyi igazolványát, lakcímkártyáját, valamint TAJ-kártyáját!

Figyelem! Csak az eredeti TAJ-kártya fogadható el, másolat nem!

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 07. 09:00, csütörtök | Helyi

Lomtalanítás lesz Szilban

Az elhelyezhető mennyiség ingatlanonként 0,5 köbméter.

2022. Július 06. 16:00, szerda | Helyi

Tudnivalók a kéményseprő-ipari szolgáltatással kapcsolatban

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatója.

2022. Július 06. 13:00, szerda | Helyi

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázatot írtak ki

Rábaközi fotósok figyelem!

2022. Július 06. 09:00, szerda | Helyi

Módosított menetrend a Budapest – Sopron/Szombathely vasútvonalon

Nem a Keletibe érkezik az IC.