Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Április 25. 13:10, szombat | Bulvár
Forrás: infovárosok

A járvány miatt később kerülhet végső nyughelyére Tutanhamon múmiája

A járvány miatt később kerülhet végső nyughelyére Tutanhamon múmiája

A kialakult helyzet a luxoriak, és a Kairói Múzeum ellentétével kezdődött, majd a történet a Covid-19 hatására nagyon érdekes fordulatot vett.

Március elején kezdték el kipakolni Tutanhamon sírkamráját, amelyet A Kairói Múzeumba akartak költöztetni. A luxoriak heves tiltakozásukat fejezték ki, hogy a fáraó végső nyughelyét megzavarják. Az átokra hivatkoztak, ami már a sír feltárásánál egyes mondások szerint több tucat emberéletet követelt.

– Tutanhamon nyughelye mindig is Luxorban volt, ha elviszik innen, az felháborítja a helyieket – mondta Ahmed Rabie Mohamed egyiptológus.

Az egyiptomi kormány döntése az, hogy ami az ország történelméhez köthető, az épülő nagymúzeumba kerüljön. A fáraó harci szekereit már át is szállították Luxorból a majdani kiállításhoz. A luxoriak gyakorta hisznek a babonákban, rossz ómennek tekintették, hogy a vírus hatására leállt a fáraó sírhelyének költöztetése.

Annak idején Howard Carter a siettség miatt elkövetett egy hatalmas hibát. A halotti maszk levételénél és a szarkofág bontásánál levágták a fáraó kezeit és a fejét. Illetve a múmia orrát eltörték. Ez később nagy felháborodást váltott ki szakmai berkeken belül.
A végső nyughelyét a fáraó így később fogja elfoglalni, addig is a világhírű sírrendszer hiteles másolatát majd a budapesti Komplexben lehet személyesen megtekinteni. A szervezők remélik, hogy mielőbb újra nyithat a kiállítás. „Reméljük, hogy május 4. után a szigorítások fokozatos feloldásával, mi is közelebb kerülhetünk az újra nyitáshoz.

Nagyon pozitívan tekintünk a jövőre és bizakodóak vagyunk a jövőbeni projektjeink kapcsán.”- nyilatkozta Bátyi Dániel, a JVS Group Magyarország ügyvezető igazgatója.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára